Élénken emlékszem arra az esetre, mikor egy fárasztó frankfurti vásári nap vége felé már a gitáros csarnok kijárata felé araszolgattam, amikor elakadtam a Line6 cég standjánál. Igazából egy pohár sört töltöttem be magamba a szomszédos büfében, amikor elkezdődött egy demó. Az ügyes gitáros lenyomott egy virgát klasszikus stratocaster hangzással, amiben nem is volt semmi meglepő, hiszen egy strato volt a kezében. Legalábbis a büfé asztalkája mellől olybá tűnt. Aztán anélkül, hogy az erősítőjén, vagy az effektjén variált volna, a következő passzust jó zsíros, meleg Les Paul tónusban adta elő. Azt láttam, hogy a potik körül vacakolt, azt hittem tehát, hogy valamiféle távkapcsoló lehet a gitárban, és arról vezérli a külső berendezéseket. A Line6 akkor már befutott a POD - dal, arra gondoltam tehát, hogy egy spéci POD - hoz csináltak távvezérlőt. Kiürült a söröspohár, és beálltam a nagyszámú nézelődő közé, hogy kifigyeljem a gitáros fickót. Aztán a számok közti kommentárból és a kirakott poszterekből kiderült, hogy szemtanúi lehettünk az első modellező gitár, a Variax bemutatásának. Addigra a Line6 tudott már erősítőt és hangfalat modellezni. A gitár modellezésnek ez csak az első stációja volt, azóta kijött egy halom variációval.

   Mi is ez a modellezés egyáltalán? Azt gondolom, érdemes lesz ezekről a dolgokról majd később részletesebben is beszélni, most csak nagyon dióhéjban azoknak, akik még nem ismerik ezt a technikát.

   A rendszer lelke minden esetben egy DSP (digital signal processor) chip. Ennek bemenetére bevezetjük a digitalizált natur hangot, például azt, ami egy normál gitár hangszedőből kijön. A DSP borzasztó nagy teljesítményű célszámítógép, ami a bevezetett jelből egy általunk megkívánt másmilyen jelet állít elő, gyakorlatilag azonnal. A kijövő digitális jelet analóggá visszaalakítva ráköthetjük az erősítőre és élvezkedhetünk. A DSP-k (nagyon sokféle létezik) számos feladatra befoghatók. Az effekt processzorokban is ilyen chipek laknak. A Line6 abban volt nagy mester, hogy megtanította a DSP - it marshallul, gibsonul, fenderül, voxul, meg mindenféle más fontos és ismert gyártó speciális nyelvén megszólalni. Aki picit is foglalkozott már a témával, az tudja, hogy millió apró nüansz adja a jellegzetes hangzásokat. Az igazi nehézség abban rejlik, hogy a gitáros mozdulataira valóban úgy reagáljon a hangszóróból kijövő hang, mint ahogyan azt az eredeti gitárral, erősítővel és hangfallal megszoktuk. Elmondhatjuk, hogy a Line6 ennek a célnak az érdekében valóban nagyon komoly munkát végzett. Ráadásul a készülékei színvonala folyamatosan javul. Ők az egyik olyan cég a hangszerpiacon, akik még mindig hatalmas energiát fektetnek az innovációba, és ez meg is látható, illetve hallható a termékeiken. Az új  Spider4 szériájú erősítőknek is nagyon örülhetünk. Alacsony árfekvésben nyújtanak kimagaslóan jó minőséget. Azoknak a gitárosoknak javasoljuk őket, akik sokféle zenei világban mozgolódnak, de nem kívánnak tonnányi felszerelést magukkal cipelni. A választék olyan, hogy a kezdők olcsó kis gyakorló kombóitól a profiknak, színpadi fellépésekre szánt modellekig mindent megtalálunk benne. Az ortodox gitárosok persze néha fanyalognak ezektől a modellektől. De többnyire ők is elismerik, hogy a hangjuk nagyon meggyőző, csak a kezelésük értelemszerűen eltér a hagyományos erősítőktől, és emiatt vannak fenntartásaik. Azonban elmondhatjuk, hogy nagyon könnyű megszokni a kezelőszerveket, és egy ilyen készülék után gyakran a megszokott régieket érezzük fapadosnak.  

Érdemes tehát kipróbálni a Spider4 erősítőket, meg természetesen a Line6 többi modelljét is. A Syncopa hangszerboltban mindig igyekszünk reprezentatív választékot tartani belőlük. A bolt oldalán megtalálható az aktuális árlista is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr661750943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása