Még egyszer visszatérve a '70 - es évekre, beugrik egy emlék. Akkoriban felénk még épp csak indult az FM műsorszórás, az apámhoz javításra beadott CCIR normás rádiókból viszont jól tudtuk, hogy az osztrákok, de már a jugók is ezerrel nyomják a legkiválóbb zenéket URH - n, sőt, sztereóban! Azt nem engedhettük meg magunknak, hogy beruházzunk egy CCIR normás rádiót a zsebpénzből, viszont nagynénénk leselejtezett Kékes (by Videoton) tévéje ihletet adott a bátyámnak. Ennek a csöveit meg a KF - trafóit felhasználva, a csatornaváltót pedig egy spéci előfokká alakítva igen kiváló URH tunert készített. Némi furmánnyal megoldotta a normaváltást is, vagyis tudtuk fogni a pár magyar adót, meg természetesen a nyugati "tiltott kulturális termékeket" is szabadon élvezhettük. Az igazi spéciség az volt, hogy a tévé maradék csöveiből még egy sztereódekódert is alkotott hozzá. No, ez akkora királyság volt, hogy csodájára jártak a népek.

    Emlékeszem, hogy amikor a sztereó dekóder beállításával végzett, rátekertük a vevőt az osztrák rádió 3. műsorára (Ö3, immer dabei!), és megszólalt  egy Crosby Stills, Nash & Young szám. Gyönyörűen szétszedve a térben, sztereóban. A gitárok és az énekek pozícióit szinte plasztikusan ki lehetett tapintani a szobában. Á, igen ez az, amire vágytunk! Ez a zene azóta is nagyon közel áll hozzám, és nagy meglepetéssel értesültem róla pár éve, hogy a közelünkben Neil Young Sétány néven zenekar alakult, akik a klasszikus Neil Young nótákat magyar szöveggel adják elő. Az együttes tagjai: Huzella Péter, Rátóti Zoltán és Tóth István. A dalszövegeket, helyesebben verseket pedig Sülyi Péter írja. Nagyszerű élmény volt koncerten újra találkozni ezekkel a dalokkal. Aki szereti a kicsit csendesebb, kifinomultabb akusztikus hangzást, az feltétlenül menjen el egy koncertjükre, igazi intellektuális élmény meghallgatni őket. Természetesen lemezeik is vannak, meg érdemes a weboldalukon is informálódni. Sajna, videókat csak elég gyenge minőségben leltem, de azért nézzünk egyet:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr651787182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása