Azt mondja Jimmy bácsi a Class5 erősítő kezelési útmutatójában, hogy a zenészek részéről sokan igényelték egy "plexi hangú", de kis méretű erősítő megalkotását. Fiatalabbak kedvéért, a Plexi sorozatú Bluesbreaker erősítő fejek és kombók igen népszerűek voltak egykor, és még ma is sokan esküsznek ezekre a nagyon egyszerű felépítésű, ugyanakkor igen határozott karakterű hangot kiadó erősítőkre. Jimmy bácsi azonban azt is nyilván észrevette, hogy a komolyabb erősítő gyárak sorra jelentkeznek kis teljesítményű, "A - osztályú" csöves kombókkal. Naná, hogy ebből a vonulatból a Marshall sem maradhatott ki, megalkották tehát a Class 5 - öt. Ha valaki fanyalogni kezdene azon, hogy mi a búbánatnak kell 5 W - os csöves gitárerősítőt gyártani, gondoljuk csak meg, hogy nem is olyan nagy marhaság ez! Otthoni gyakorlásra bőven elég. Jó lesz ez még kisebb klubszintű bulikba is. Ha pedig kimegyek a nagyszínpadra, akkor odarak elé a technikus egy okos hangszermikrofont, és kész! Természetesen az ember csak akkor mikrofonozza a kombót, ha jó hangok jönnek belőle ki. Márpedig a kis Class5 garantáltan tudja ezt! A viszonylag csekély teljesítménynek van egy műszaki oka is. Ekkora teljesítményre lehet nagyon jó hangú A - osztályú végfokot készíteni a népszerű EL - 84 - es pentóda csővel. A kis Marshall erősítő ezen kívül mindössze 2 db ECC 83 - as ikertriódát tartalmaz az előfokban. A kezelőszervek is végtelenül egyszerűek:

 

 

 

    Látható, hogy csak egy szimpla "Volume" poti szolgál hangerőszabályzóként. Valójában viszont az van, hogy újra fel kell fedeznünk a gitáron található hangerő potit, mert a kétféle szabályzással trükközve lehet a Class 5 -ön a fájintos hangzásokat kihozni. A kombóba a Celestion gyártott hangszórót, melynek típusa G10-F15, és 16 ohmos. Nem néztem utána az érzékenységének, de igen jó hatásfokú lehet, mert az 5W - tal meghajtva nagyon nagyot szól.

    A Class 5 az a kis dög, ami azonnal odadörgölőzik az emberhez. Azonnal jönnek a Bluesbreaker hangok, és aki a kicsit füstös, kicsit piaszagú blueskocsma világban valaha is megfordult, az tudja, hogy a Class 5 ennek a világnak a lakója. Javaslom hát mindenkinek, aki szeretne egy ilyen házikedvencet, hogy próbálja ki, és gyanítom, hogy haza is fogja vinni. Ja, az ára...  Hogy Spenótot idézzem, "nem olcsó, de jóóó"! Amúgy a 89.000 Ft - os ár még igen emberinek nevezhető, tekintve, hogy csöves holmiról van szó, és hogy Angliában készült, nagyrészt kézi munkával. Megveheted nálunk is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr691792717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása