Mindennap befutó kérdéseink között előkelő helyen vannak azok is, melyek a számítógép hangszerként történő felhasználhatóságát tudakolják. Az alaphelyzet általában úgy néz ki, hogy adott egy számítógép, és a gazdája valahol látta, hogy a barátja, ismerőse, vagy tök mindegy, hogy ki (nyilván a Youtube-on) billentyűzik egy kis midikeyboardon, a számítógép pedig szépen szól. Ahh! Akkor zongorázzunk a pécénken!

    Ilyenkor szoktuk mondani, hogy nézd már meg, ASIO driveres-e a hangkártyád, vagy ha nem, akkor legalább egy ASIO4ALL-al el lehet-e lavírozni valahogyan? A valósidejű megszólalásnak ugyanis ez a kritériuma. Ha nincs ASIO, akkor a Windows hangkeltő rendszere nagyon sokat fog késni. Az alap Windows kábé 750 ms-ot késik a billentyű leütése után. Ez bizony sok. Ha DirectX-et használunk, akkor lecsökkenthető a késés 50 - 60 ms-ra, de ez még mindig bántóan sok, különösen, ha valami pengetős vagy ütős hangszert akarunk megszólaltatni. Az ASIO tehát a megoldás. Megfelelő kártya + megfelelő driver + jó gép + tisztán tartott Windows = 2 - 5 ms. Ami teljesen jó érték, még akkor is, ha ez a számadat nem éppen ennyi, de erről még lesz majd szó.

    Nos, amennyiben a fenti feltételek teljesülnek, akkor meg lehet próbálni különféle szoftver hangszereket feltelepíteni a gépre, és azon muzsikálni. Alapvetően kétféle mód van. Ha valaki csak úgy zenélgetni akar, akkor a "standalone" verziókat célszerű feltelepíteni, amik mindenféle körítés nélkül egyből megszólaltathatók. Ha pedig zeneszerkesztési szándékaink vannak, akkor célszerű felrakni egy Cubase-t, mint keretrendszert, ami a virtuális stúdió minden komponensét tartalmazza, és ebbe pluginként behuzigálni a kívánt hangszereket. Szóbajöhet persze más "host" keretrendszer is, ha valakinek nincs kéznél Cubase. Már beszélgettünk arról, hogy a Cubase alá azért ugye megfelelően be kell spécizni a gépet, mert ha nem, akkor recseg-ropog, lefagy, szóval használhatatlan.

    A "csak zenélgetésre" funkciónál ez sokkal több, tehát aki mondjuk billentyűzni akar tanulni, annak bőven elég egy standalone szinti is. Igen ám, de a tapasztalat azt mutatja, hogy amelyik gépen a Cubase jól fut, tehát be van lőve a gép, azon a standalone módú szintik is tökéletesen futnak, amelyiken pedig nem tökéletes a Cubase, azon az önálló szinti modulok sem szoktak jól teljesíteni. Ezen a ponton szokott elkeseredni az emberünk, aki csak egy kicsit szeretett volna zenélgetni a nem túl izmos gépén. Asztali gépeken szoktuk ajánlani ilyenkor a régebbi Soundblaster kártyákat, mert azok eleve tartalmaztak egy egyszerű szintetizátor funkciót, így mindenféle ASIO és tuning nélkül azonnal ment a dolog, bár a megszólaló hangszerek minősége ugyebár csak a zondblöttyer szinten maradt. Alapból legalábbis, mert anno ezekbe jópofa SoundFont hangokat is be lehetett tölteni, amik között egész emberesek is voltak. De a SoundFont témát erősen elhanyagolta a Creative, ezért ez a lehetőség már eléggé lecsengett. Mindenki szoftszintiket próbált tehát használni, melyek akár ingyenes formában is nagy mennyiségben találhatók a neten. Az egyik legnagyobb szoftszinti lelőhely például a KVR Audio oldala. A legtöbb ilyen szoftver azonban vagy nem futott a gyengébb gépeken, vagy nagyon gagyi hangminőséget produkált csak. A szépen szóló hangszerek pedig drágák, és jó izmos gépet kérnek maguk alá.

A napokban jelent meg az olasz GSi cég Key Performer nevű szintijének az 1.1-es verziója. A cucc azért érdekes, mert elég jó referenciákat lehet róla hallani, ugyanakkor kicsi erőforrásigénye van. Olyannyira, hogy egy videón azt láthatjuk, amint egy Asus eeePC-n ASIO4ALL-al nyomatják valósidőben! A kis Asusra nem lehet ráfogni, hogy egy izompacsirta, tehát ha ezen elfut, akkor bármilyen mai gépen elvileg mennie kell. Nem csak az Atom proci jelent az eeePC-ben szűk keresztmetszetet, de a memória is erősen behatárolt.   Kíváncsi lettem tehát erre a progira, mert máris felmerültek konkrét érdeklődések. Az embereket fellelkesítette az olcsó, de jó szoftszinti lehetősége. A demót bárki simán letöltheti a fejlesztő oldaláról.

 

 

    Ami a gépigényt illeti, az valóban nem nagy. A demóval kapott néhány hangszín használható, de nem kell túl sokat várni tőlük. A GSi oldalról letölthető egyéb hangszínekről nagyjából ugyanezt tudom mondani. Standalone módban egy E-MU kártyával próbálgattam a hangszíneket. Érdekes módon kicsi pufferméretek mellett recsegni kezdett a hang, bár a CPU terhelés még sehol sem volt. Igaz, ennyire alacsony értékre nem lett volna muszáj lemenni, mert még jóval magasabb latencyt beállítva is elég valósidejű volt a megszólalás. Csináltam azonban egy próbát. Cubase - be VSTi-ként húztam be a hangszert. Ekkor érdekes módon egyáltalán nem volt recsegés még nagyon picikére állított latency mellett sem. Lehetséges, hogy jelenség magyarázata a négymagos prociban van. A standalone verzió futásakor csak egy magon látszott érdemi terhelés, a Cubase pedig finoman szétkente a 4 mag között. Egyébként is van még mit csiszolni a szoftveren, de amúgy mindenkinek javaslom kipróbálásra.

    A program ára 99 Euro. A kérdés valójában tehát úgyszól, hogy vegyünk egy Key Performert és egy midi keyboardot, vagy ugyanennyi pénzért inkább egy használt szintit, amihez nem kell a számítógéppel hadakozni, ha zenélni támad kedvünk? Mindenki döntse el ízlése szerint!

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr611850518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása