Már többször idéztem a korábbiakban GG midi blogjából. Gábor megteszi nekünk azt a szívességet, hogy összegyűjtve bemutatja az elektronikus zenei piac legfrissebb érdekességeit, újdonságait. Jellemző, hogy a blogban 10 - 20 szoftverre jut átlagosan egy "vas", vagyis kézbe fogható hangszer, de ez nem a blog írójának szelekciója miatt van így, hanem tükrözi a mai helyzetet.

    Most egy olyan eszközt mutat be, amely hazai érdeklődésre is komolyan számot tarthat. Legalábbis azért ítélem meg így, mert hozzánk elég gyakran befutnak midi kontroller házi készítésére vonatkozó kérdések, kérések. Van persze a neten több hasonló eszköz is, de azok legtöbbje fejlesztői környezetet igényel. A Highly Liquid nevű cég (Ohio, USA) egy csomó midis hardver fejlesztést árul eléggé elfogadható áron, érdemes hát körbenézni a honlapjukon. 

  MIDI CPU nevű fejlesztésük ez a pici panel, amiből házilag ügyes midi kontrollert építhetünk. Nem kell hozzá sok minden, csak egy alkalmas készülékház, potméterek (vagy enkóderek), mikrokapcsolók, csatlakozók, egy alkalmas tápegység és elkészíthetjük a számunkra ideális midi kontrollert. Az összeépítéshez nem kell különösebben nagy szakértelem, de azért nem árt némi elektronikai szerelési jártasság és kézügyesség. A picike panelt olcsón, 45 USD áron lehet megvásárolni. Hogy a végére az összes cullangokkal, fúrással-faragással bele fog kerülni annyiba, mint egy kereskedelemben kapható midi kontroller? Az igaz. Ellenben meg lehet valósítani egy teljesen egyedi formatervet, lehet variálni, ki lehet bontakoztatni a kreativitást. Tulajdonképpen ez a DIY lényege ( = Do It Yourself). Ha valakinek már van gyakorlati tapasztalata a kis panelból épített kontrollerrel, akkor örömmel látnám a kommentek között!

     

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr272027056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása