A Youtube Symphony Orchestra

Nézzétek HD-ben, hallgassátok normális hangszórókon! Jó sávszélességet kívánok hozzá!


    Azt hiszem, lehetünk egy páran ebben az országban, akiknek a Rákóczi-induló hallatán a reggeli műszakba indulás előtti intravénás kávé kevergetése ugrik be azonnal. Az éjszaka süket csendje és a vekker rettenetes pittyegése után ez a zene hozta korábban ismét működőképes állapotba az országot. Mostanában már nagyon későn fekszem le, később is kelek, és azt sem tudom, hogy hajnalonként ezzel indít-e még a Kossuth, azaz bocsánat, MR1. Az egész onnan jutott eszembe, hogy belebotlottam a Youtube szimfonikus zenekarának Rákóczi-induló felvételébe. 

    De mi is ez a Youtube Symphony Orchestra? Igazából véletlenül akadtam rá erre a felvételre, ahol egészen kiváló előadásban hangzik el a mű a Berlioz-féle verzióban. A dolog egy tavalyi projekt tulajdonképpen, amit elég nagy csinnadratta övezett, de a "végtermékek" valahogyan mégis elég jól elvesztek az információs áradatban. 
    Röviden arról van szó, hogy a Youtube versenyt hirdetett klasszikus zenét játszó muzsikusok számára különféle hangszeres kategóriákban, és a legjobbakból összehoztak egy zenekart. Több, mint 3000 ember jelentkezett. A versenyzőket komoly szakmai zsűri szűrte első körben, majd a feltöltött videók alapján a netes közönség szavazatai alapján kerültek be a legjobbak a zenekarba. Büszkén mondhatjuk, hogy "természetesen" magyarok is bekerültek az együttesbe. Két muzsikusunk, Bátki Viktor brácsás és Bencze László nagybőgős képviselte a hazai színeket. A nyerteseket tavaly áprilisban a Youtube meghívta New Yorkba, ahol három napjuk volt Tan Dun Internet Szimfónia No. 1, Eroica című művének összepróbálására. Ezután következett a Carnegie Hallban a nagy koncert, ahol Michael Tilson Thomas, a San Franciso Symphony Orchestra zenei igazgatója volt a karmester.
    A zenekarral e koncerttől függetlenül is nagyszerű felvételek készültek. A belinkelt pár videó alapján még találhattok egy csomót a Youtube-on, érdemes őket megnézni. Az is kiderül, hogy ha a Youtube ad magára, akkor egészen elfogadható hangminőség és jó nagy dinamika jön a streamekből.

    A következő érdekes felvételen egy Mason Bates nevű DJ nyomul a zenekarral. Kelléktárából egy AKAI MPD24 (ha jól látom?)  és egy almás notebook látszik.

 

    Azoknak pedig, akik nagyon jól bírják a kortárs zenét, még egy John Cage művet ajánlok:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr192143712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása