Rebesgették, hogy az AVID új koncepciók szerint át fogja gyúrni a Pro Toolst. Már a Pro Tools|HD Native system megjelenése is azt vetítette előre, hogy új szelek fújdogálnak a jó öreg Pro Tools háza tájékán avidéknál. Nos, kijött a Pro Tools 9, és valóban meglehetősen sok újdonsággal szolgáltak a fejlesztők. Röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy bővítettek, nyitottak, és korszerűsítettek. Míg korábban a Pro Tools rendszer egyértelműen a sztenderdet jelentette a számítógépes stúdiózás terén, az utóbbi években a többi konkurens, például a Steinberg nagyon beerősített, és egyre többen tértek át az olcsóbb és nyitottabb rendszerekre, például Cubasere vagy Nuendora.

Nézzük, mik a leglényegesebb újdonságok:


  • A szoftver működik a hagyományos Pro Tools audio interfészekkel, de használhatjuk ASIO-s kártyákkal, vagy hangkártya nélkül is
  • Nagyobb és jobban szóló mixeket emlegetnek. A "nagyobb" egyértelműen kiderül a megnövekedett sávszámokból, a "jobban szólót" pedig majd meghalljuk, és kíváncsi vagyok, hogy miként oldották meg a keverési algoritmus javítását.
  • Könnyebben lehet kapcsolódni más stúdiók audió és videó projetjeihez
  • Használhatók az Eucon Artist és Pro sorozatú kontrollerei

     A részletes infókért érdemes meglátogatni az AVID erről szóló oldalát!

    Természetesen aztán használat közben fognak kiderülni a konkrétumok, vagyis hogy   mennyire jelent az új rendszer valódi előrelépést.

    Mindenesetre december 17-ig  jelentős bevezető kedvezménnyel lehet hozzájutni a 9-es verzióhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr282426645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása