Az olasz villamosmérnökök mindig is nagy érdeklődést mutattak a zene iránt. Gondoljunk csak a Bontempi, GEM, SIEL, Crumar, ELKA, EKO, Antonelli cégekre a régebbi időkből. Bizony, jól csengő márkanevek voltak ezek, melyeknek egy része egyszerűen eltűnt, más részük kínai tulajdonban került. A fejlett elektronikus hangszeripar tervezőbázisa persze nem szívódott fel. A Roland és a KORG fejlesztőinek egy része most is Itáliában dolgozik. Többen a régi nagy nevű cégektől kerültek hozzájuk.
    Amikor még a "maguk idejében" a kezembe kerültek az olasz gyártmányú szintetizátorok és orgonák, mindig azon csodálkoztam el, hogy míg az amerikai és japán szintik nagyrészt frankó specifikus és nehezen beszerezhető IC-kre alapultak, ezek döntően kommersz, a boltban megvásárolható alkatrészekből épültek fel. Most került a kezembe egy Siel Cruise, amit eddig csak futólag ismertem.
   A jó öreg analóg szintiről elég sok információt találhatunk egy holland weboldalon, melyet szerkesztője a SIEL-nek szentelt. A Cruise-ban egy monofonikus és egy polifonikus szintetizátort találunk összeépítve. A kezelőpanel bal oldalán a monofon, a jobb oldalán a polifon kezelőszerveket találjuk, középen pedig a split funkciók kiválasztására és kijelzésére való kapcsolókat, ledeket, és a két független hangerőszabályzót.
   A panel szitázása és a feliratok teljesen egyértelművé teszik a hangszer használatát, de azért a fenti linkről akár le is lehet tölteni a használati utasítást. A mono szekciót kétféle üzemmódban használhatjuk. a "FREE" módban a kapcsolók feletti ledsor felett található oktáv és hullámforma érvényesül, és erre hatnak a nem túl bőségesen rendelkezésre álló kezelőszervek, konkrétan: amplitúdó ADSR, VCF cutoff és resonance, valamint egy vibrato effekt. Ha a ledsor alatti preset beállításokat választjuk, akkor már konkrét hangszereket kapunk, melyek persze csak enyhén emlékeztetnek az eredeti trombita, gitár, fuvola, meg egyéb hangszerek hangjaira, de az analóg szintetizátorok világában ez nem számít bűnnek :)
    A polifon kezelőszervek közül a billentyűzet felett levő négy zöld színű gomb a legfontosabb, ezekkel tudunk a hangszercsoportok közül választani. Van egy rézfúvós, egy vonós, egy orgona és egy zongora csoportunk. Az egyes csoportokon belül billenőkapcsolókkal lehet kiválasztani a konkrét hangszert, illetve a csoportra jellemező effektet. Itt sincs túlragozva a dolog, de azért a fúvósoknál a rezonanciával, a vonósoknál az "Animator"-nak nevezett chorus-szerű effekttel eléggé meg lehet vadítani a dolgokat. A hangszer tehát meglehetősen egyszerű, de azért nem kell lenézni, mert teljesen élvezhető és sajátos hangzásokat tudunk belőle kihozni. 1981 és 1986 között gyártották, nem csoda tehát, ha a nyolcvanas évek hangzásvilágát fedezzük fel benne. A szűrőkkel a monofon és a polifon részben is kellemesen bele lehet matatni a soundokba. Mivel külön VCF burkológörbe nincs, ezért az amplitúdó burkológörbe és a szűrő együttműködése időben az amplitúdó burkológörbe időbeli lefutásától függ. Elég ravaszul befigyelő rezonanciákat lehet kihozni, ha az ember kiismeri ezt a rendszert.
    A hangszer, ami most bekerült hozzánk, elég jól néz ki külsőleg, de természetesen kíváncsi voltam a belsejére is.
   A szinti belseje meglepően jó állapotban van, mintha az eltelt 30 év alatt steril helyen tartották volna. A nyomtatott áramköri lapokon semmi korrózió, semmi koszlerakódás, igazán ritka az ilyen. A paneleken messziről látszik, hogy olasz szintetizátorban járunk. Szép kivitelű NYÁK lapok ezek, de nem szerették a furatgalvanizálást, ezért a kétrétegű fóliát az alkatrészlábaknál vagy külön emiatt beforrasztott átkötő szemekkel hozták össze. A csatlakozók is tipikus olasz termékek. Mint általánosságban említettem, az olaszok szerettek egyszerű IC-kből építkezni. Ha megnézzük a Cruise-t, akkor is ezt tapasztaljuk. Kommersz , 40XX CMOS logikából van felépítve szinte az egész, de a pár egyéb IC is annak idején boltban könnyen megvásárolható darab volt. Egyedül talán a frekvenciaosztóért kellett volna átlépni az osztrák határt.
   Na meg ott van ugye a monofonikus szekció szíve, egy SGS gyártmányú M 110 B1 típusú mikrokontroller. Erről túl sok infót nem sikerült kideríteni, de a kapcsolási rajz alapján azért ki lehet ókumulálni a működését. Fontos tudni, hogy a monofonikus és a poli rész annyira elkülönül, hogy teljesen külön áramkörök tartoznak egyik, illetve másik részhez. Valójában két szinti egy tokban, egy tápegységgel.  A dolognak az adja meg az igazi gyönyörűségét, hogy a billentyűzet is ehhez a struktúrához igazodik.
Bizony, itt azt láthatjuk, hogy dupla fémkontaktos, 49 billentyűs klaviatúrát kapott a szinti. Azonban egy adott billentyű alatt a két kontakt egyszerre záródik, tehát nem azért alakították így ki, hogy dinamikus legyen. Az egyik kontaktsor az SGS chipre kapcsolódik egy 12X5-ös lekérdező mátrix formájában, a másik pedig úgy van kialakítva, mint a régi orgonabillentyűzetek, vagyis a kromatikus osztó (S 50242) jeleiből az oktávok szerint leosztott jelet kapcsolgatják az egyes billenytűkontaktok a fogadó áramkörökre. Így persze ez a szekció full polifon.
     Ezek a hangszerek még nem a pirossal áthúzott kuka számára készültek. Még ennyi év után is szinte hibátlan ez a példány, de ha mégis elhalna benne valamelyik alkatrész, azt elég könnyen lehet pótolni. Valamennyi IC foglalatban van, ráadásul nem kontaktosak, ami külön öröm egy ilyen öreg darabnál. Akkoriban még szempont volt a szervizelhetőség. Nagyjából akkor jött ki, amikor elkezdték a MIDI-t beépíteni a hangszerekbe. Ebbe persze még nem került bele, de ismerve a felépítését, a két külön szekció miatt nem is lenne túl egyszerű midisíteni. Mivel az analóg részhez tartozó billentyűzet mátrixolt, nem lehet CV-t sem használni.
      Amint látható, a Siel Cruise egy egyszerű kis szintetizátor, semmi extra és hivalkodó nincs benne. Azonban nagyon jópofa hangokat lehet belőle kihozni, és itt a retró kinézet teljesen jól működő elektronikát tartalmaz. Az analóg szintetizátorok kedvelői számára mindenképpen egy nagyon kedves darab lehet.  

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr12626309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gonzographer 2011.02.11. 21:01:22

Üdv,

nem eladó véletlenül ez a szép Siel?
Nem olyan régen fedeztem fel ezt a típust és nagyon vágyom egyre!
(Ez amúgy nem az októberben az absolute.hu-n hírdetett darab?)

Köszönöm

(a Szintisztán cucc zseniális!)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.02.11. 21:10:35

Nem tudom, hogy pontosan mi volt a Siel Cruise előélete, cserebere révén került hozzánk. Olyan nagyon nem szándékoztam eladni, egy kicsit élvezkedni kéne még rajta. Amúgy máris volna rá érdeklődő, csak kiderült, hogy a portamento potija bizonytalan, azt mindenképpen rendbe kéne tenni először.

Gonzographer 2011.02.17. 18:13:15

@MidiTom:
..nem kaptam értesítést a válaszról, csak most nézem véletlenül...

Értem, háát ha már nem maradt benne több élvezet, van még egy jelentkező! Kis hibák sem zavarnak éngem, szívesen foglalkozom vele.
És le lennék kötelezve!
süti beállítások módosítása