A Line6 ToneCore effektjei népszerűek a gitárosok körében, ugyanis a gyár többféle furmányt is bevetett annak érdekében, hogy mindenki összeállíthassa optimális effekt készletét. Először is, univerzális házat készített, amelybe cserélhető módon különféle betéteket rakhatunk. Ezek lényegesen olcsóbbak, mint a komplett pedálok. Tehát ha mondjuk megveszünk 3 pedált, meg pluszban még 2-3 betétet, akkor jelentős pénzt takaríthatunk meg. Természetesen ez a játék akkor működik, ha nem kívánjuk valamennyi effekt magot egyidejűleg használni. Van aztán még egy dolog. Létezik monó, illetve sztereó effektház. Az effekt betétek között is egyaránt találunk monó és sztereó darabokat. Az egyszerűség kedvéért minden párosítás működik, de természetesen a monó talpban a sztereó effektet is csak egy kimeneten, monóként használhatjuk, illetve hiába tesszük sztereó házba a monó betétet, akkor is csak egy kimenet lesz aktív.
    Másodszor, a Line6 kihozott M9, illetve M13 néven egy-egy multieffektet, ami ugyan nem egy az egyben a ToneCore pedálok gyűjteménye, hiszen van bennük a többi Line6 pedálsorozatból is jócskán, de megtaláljuk a ToneCore széria elemeit is a modellek között.   
    Harmadszor, van a ToneCore sorozatnak egy nagyon érdekes sajátsága. Mégpedig az, hogy a gyár kb. 2 éve kiadott hozzá egy fejlesztőrendszert, aminek a segítségével mindenki megalkothatja a saját egyedi effektjét. A fejlesztőrendszer nem igazán drága, 200 USD az értéke, és magában foglalja szükséges dokkoló egységet, melybe beépítettek egy USB csatlakozót a számítógépes adatátvitelhez, egy programozható kivitelű betétrészt az MCU-val, kontrollerekkel és kapcsolókkal, továbbá a szükséges szoftvert. A fejlesztést némi programozási rutinnal rendelkező emberek számára ajánlják. Hogyan is épül fel ez a rendszer? A dokkolóban egy Freescale DSP56364 típusú DSP dolgozik, itt vannak az analóg jelfogadó és kiadó áramkörök, mag az A/D - D/A konverter (AK4552). A panelen megtalálható az a külső RAM is, ami a delay, reverb és a modulációs effektekhez szükséges. A DSP persze a Line6 által előreprogramozott állapotban van, bekapcsoláskor a boot folyamat során betölti a dokkolóba helyezett MCU egység flash memóriájából a kódot. A fejlesztő rendszerrel ezt a flasht tudjuk programozni, tehát gyakorlatilag a DSP-t arra vesszük rá, amire akarjuk, meg amire a kiépítettség miatt a rendszer képes. A Line6 ezzel foglalkozó oldalán persze részletesebb infókhoz is hozzáférhetnek azok, akiket érdekel a téma.
     A fejlesztő készlet sokak fantáziáját megindította, és ahogyan az történni szokott, nem mindenki "rendeltetésszerűen" használta fel, mint azt például ezen az oldalon is láthatjuk.
    A Line6 nyitott fejlesztőrendszere számomra igen szimpatikus ötlet. Azt gondolom, hogy hasonló, jól dokumentált fejlesztői környezetet szintetizátor gyártók is kidobhatnának a piacra. Alapulhatna a rendszer egy futó, olcsó szintetizátor modellen, amihez egy egyszerű panelt legyártatni és a doksit kiadni nem lenne nagy munka. Biztosan nem fogyna persze belőlük sok ezer darab, de viszonylag egyszerűen lehetne házilag nagyon egyedi hangzási koncepciók szerint hangmodulokat előállítani. Persze, aki nagyon akar, most is vásárolhat mindenféle procikat és DSP-ket, nekiállhat tehát barkácsolni. Azonban ha az SMD panelektől kezdve az áramkörök méretezéséig mindenfélét házilag kell megcsinálni, az eléggé megdrágíthatja a folyamatot. Nem beszélve arról, ha házilag kell összehozni egy olyan komplex fejlesztőrendszert, amivel a vezérlő procit és a DSP-t is tudjuk kezelni.
    Ja igen, a jó öreg fatokos analógok, amikor csak pár IC, tranyó, ellenállás, kondi kellett, és ment is a készülék! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr452659020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása