Vastalanított Duende

Címkék: ssl plugin dsp native duende

2011.02.22. 21:46

    Újabb DSP-s rendszert ért el a déespétlenítés. Az SSL nem is túlságosan régen hozta forgalomba a Duende rendszert, mellyel pluginek szintjén a számítógépünkbe tehettük a legendás cég keverőiben és outboard eszközeiben megvalósított hangzásokat. Az angol SSL valószínűleg jól okoskodott, amikor azt gondolta, hogy a korábbi évtizedek meghatározó "tranzisztoros pop" soundját produkáló nagy mixereit meg a kapcsolódó dolgokat (EQ, dinamika, stb.) a DAW szoftverek alá szelídíti némi DSP segítségével. Az SSL által képviselt hangzási ideál ugyanis nagyon nyerő volt hosszú éveken át, és bár vannak, akik vitatják, hogy  ez ma is a friss akusztikai élménnyel kecsegtető stúdiótermékeket eredményezne, mások meg arra esküsznek, hogy ebben a környezetben lehet igazán jól szóló produkciókat megvalósítani számos stílusban. Az SSL-ről persze azt sem árt tudni, hogy úttörő munkát végzett a keverőautomatizálás terén, és számos megoldását később más gyártók is koppintották. Igencsak otthonosan mozognak tehát a digitális technikában is, akár a vezérléseket, akár a hangfeldolgozást tekintjük. A korábbi években DSP-s hardverhez kötött rendszert mostantól felváltja a Duende Native. Hogy kinek mennyire jön be az új megoldás, azt könnyen el lehet dönteni, ugyanis a cég oldaláról letölthető egy 30 napos (kissé rafináltan hosszabbítható) demó, és ezt aztán kipróbálhatjuk VST, AU, illetve RTAS pluginként kedvenc host programunkban. Tutira ki fogom próbálni, és persze kíváncsi vagyok mások véleményére is.  

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr292681804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BonFire 2011.02.27. 00:45:46

Annyi biztos, hogy a hangzásoknak ugyanolyan trendjük van, mint bármi egyébnek. Emlékszem, hogy a 80-as évek végén kiábrándítónak találtuk a Slayer dobsoundját, azt mondtuk, hogy szarul szól, mert állandóan csak triggerelt elektromos dobszólamokat hallottunk minden zenei műfajban. Aztán néhány évtizeddel később rádöbben az ember, hogy az a sound volt az igazi dobhang, nem a többi, de nem volt a fülünk hozzászokva.

Szerintem a mai hangzások eléggé letisztultak. Az akusztikus hangszereket igyekeznek a legjobb hanghűséggel visszaadni, és a gitárnak nincs mandolinhangja, mint régen, az elektronikus hangszerek pedig úgy szólnak, ahogy szólniuk kell. Persze nosztalgiából most is be lehet vetni a régi dolgokat, én is szoktam néha vintage dobokra vintage, csöves erősítőszimulációval gitározni, igen enyhe overdrive-val, + megspékelni jó kis analóg drawbar orgonát szimuláló vst-vel az egészet. A bőgőmön meg nem is tudom milyen idősek a húrok, úgyhogy ott a vintage sound garantált. :)).

Valamikor meg power metálra veszem a figurát, és jöhet a Vinnie Paul-stílusú szerteszét EQ-zott lábdob, a V-mosolyba rántott gitár EQ, a torzított basszusgitár, plusz kilométeres zengető a pergőre.

Ballada stílusban meg változó a hangszeres felállás és a sound is. Szóval a változatosság jól jön, és jó, ha fel tudjuk idézni a 80-as évek hangzásait is.
süti beállítások módosítása