JAMVOX gyorsteszt    


    Korábban már írtam arról, hogy miért nem jó közvetlenül megtámadni a számítógépet gitárral. Meg arról is, hogy aki ügyesen támadja meg, az akár színpadra is kiállhat vele, mint pl. Alapi István.
     Manapság borzasztó sokféle gyakorló kütyü létezik a gitárosok részére, a gyártók igazán elkényeztetik őket. Nézzük meg, hogy milyen lehetőségek közül választhatnak?

  • Némelyik multieffektben van egy kis ritmusalap, amire jól rá lehet gitározni. Már ez is jó lehetőségeket ad. Vannak olyan multik is, amelyekbe be lehet tölteni zenei alapokat.
  • Számos gyártó készít olyan zsebméretű készüléket, amelyen megtalálható egy effektrész, egy modellező rész, egy szerkeszthető vagy fix ritmus alap, meg többnyire még egy hangoló. Ezek között is találunk flashmemóriás modelleket, amelyekbe számítógépről betölthetjük a gyakorláshoz szükséges zenéket, illetve gyakran rögzítésre is képesek, a végterméket pedig visszanyomhatjuk pécére. Ebben a mezőnyben a KORG és a Tascam jeleskedik elsősorban.
  • Vannak kifejezetten gitárgyakorlásra kifejlesztett számítógépes szoftverek. A működéshez ez esetben szükségünk van egy megfelelő számítógépre, és rá kapcsolva (vagy benne) egy olyan, alacsony késést (latency) biztosító hangkártyára, megfelelően fogadja a gitár hangszedőjét, és kiadja a feldolgozott, átformált hangfrekvenciás jelet.
  • Néhány gyártó hibrid rendszert dolgozott ki. Külső, többnyire USB-n kapcsolódó interfész és egy ehhez dedikált szoftver együttműködésével áll össze a rendszer. Először a Line 6 adta ezt elő többféle olvasatban, és mi tagadás, nagyon jól. Hasonló rendszert talált ki a VOX is, természetesen a saját szájízük szerint.
     

    A JamVOX - ról már régen szerettem volna írni, de aztán valahogy mindig elodázódott a történet. Az alapfilozófia nagyon jól ki van találva. Egyszerűsítsük le a gitárosok dolgát! Ne kelljen nekik a számítógéphez kapcsolt interfészhez még külön erősítőt kapcsolni, tartalmazzon hangszórót is a "hangkártya"! A tervezők egy olyan kompakt készüléket céloztak meg, amelyet különösen a laptopot használó mobilis emberek fognak szeretni, mivel kicsi helyen, drótdzsungel és adapterek nélkül lehet nyomulni a gitáron. A JamVOX a tápfeszültséget is az USB-kábelen kapja. Ez persze mindjárt felvet néhány kérdést, és álljunk is meg egy kicsit emiatt. Az USB portok manapság maximálisan 500 mA áramot tudnak kiadni. A legtöbb gépben úgy van kialakítva a rendszer, hogy egy belső hubnak két kivezetése van, ilyenkor többnyire a kettőre együtt vonatkozik ez az 500 mA-es áramkorlát. Vagyis egy ilyen "nagy áramigényű" USB eszközből a szomszédos portokra csak egyet köthetünk. Asztali gépeken többnyire bőven találunk USB-t, ott ez nem is okoz gondot. A mai notebookokon azonban gyakran igen spórolnak az USB portokkal. A JAMVOX és a hasonló audió- illetve midi eszközök nem szívesen működnek külső USB hubokon keresztül, ezért a maradnak lehetőségként a gépen alapból levő port kivezetések. Csatlakoztatás előtt jól meg kell néznünk, hogy ne közösködjön az eszköz mással, különben furcsa dolgok történhetnek. Fontos tehát, hogy a rendelkezésre álló portok közül kisakkozzuk, hogy hová dugjuk a nagy áramfelvételű külső eszközt. Ezt persze csak egyszer kell kitalálni, utána már nem lesz gond. Példaképpen említem, hogy számos telefon is nagyáramú USB-t igényel, ezekkel tehát bánjunk nagyon óvatosan. A modern számítógépekben az "alap"  áramfelvételű USB eszközökhöz képest a nagyáramú eszközöket automatikusan detektálja a rendszer, és bizonyos védelmek is vannak. Arra is ügyelni kell, hogy számos esetben az USB port áramkiadó képességét korlátozhatjuk, pl. energiatakarékos sémák bekapcsolásával.
     Az 500 mA persze nem teszi lehetővé, hogy a kis JamVOX hangerejével letépje a hallgatóság fejét, azonban otthoni gyakorlásra a 2 X 750 mW kimenő teljesítmény a két kis hangszórón nagyon meggyőző hangzást ad ki. No, ilyesmikben van a gitárgyártós trúváj, amikor azt látjuk és halljuk, hogy ez a kis dobozka ezerszer gitárosabban szólal meg, mint a hagyományos, pécék mellet szokásos multimédia hangszórók. A VOX nyilván tudta, milyen hangszórókat építsen be, meg hogy hogyan formálja a hangot, míg eléri a végfokot.
     Amúgy ez a doboz nem csak egyszerűen hangszóróként funkcionál, hanem a gitárt fogadó rendes előfokon kívül kapunk egy XLR mikrofon bemenetet is, egy sztereó vonal bemenetet, és sztereó vonal kimenetet. Erről akár nagy hangrendszerre se kell szégyellnünk a kilépést, nagyon jól szól rajta a gitár. Akinek van egy sztereó gitárcucca (fej vagy kombó), szintén érdemes kísérletezni a rákötéssel. A dobozon természetesen fejhallgató kimenetet is találunk, ami egy gyakorló készüléken nagyon fontos.
     A "vasak" után nézzük a szoftvert, ami ugyebár az egész rendszer lényege.
   A VOX nagyon lényegretörő, jól kezelhető és gitárosbarát kezelőfelületet alkotott. A GUI dizájnja kicsit viharvert készülékeket ábrázol, és bár én nem nagyon szeretem a "műkoptatott" hangszerek és berendezések mostanság dúló divatját, ezt bírom, mert valahogy megvan benne az a füstös klub hangulat, ami itt teljesen megállja a helyét. Pár kattintással összeállíthatjuk az effektsorunkat, kiválaszthatjuk az erősítő modellt, beválthatjuk a kívánt pickupot. Van hangolónk is, így semmi sem hiányzik a láncból. Az eszközök persze a VOX fegyvertárából valók. Reklámnak sem rossz, mert valóban nagyon jó soundokat próbálhatunk ki, összevethetjük különféle gitáros effektláncok, illetve klasszikus erősítők hangzásait. A modellek kidolgozása pedig nagyon jó. Valóban "úgy" szólnak, hogy a nagy fikamestereknek is össze kell szedniük magukat, ha kivetnivalót keresnek a megszólalásban. Az effeklánc egyes elemeit kiemelhetjük a sorból, és akkor alaposabb machinációkat is folytathatunk rajtuk. Az eredményt, illetve a nekünk tetsző összeállításokat le is programozhatjuk magunknak természetesen. A kis JAMVOX a méretéhez és árához képest nagyon jól szól, és aki elkezdi használni, könnyen a rabjává válik. 
    Van pedig még pár dolog, ami tovább fokozza a gyönyörűséget. A gyakorláshoz ritmusalapokat választhatunk. A produkciót fel is vehetjük. Kapunk a készülék mellé 2 db Hal Leonard CD-t is, összesen 28 népszerű gitáros zenével. A JamVOX presetek között megtaláljuk a hozzájuk való soundokat is frankón. A CD-t tartalma profi stúdió anyag gitár sávok nélkül. Tehát nem összeütött midi alapokról, sem pedig kigitártalanított nótákról van szó. Bár, utóbbira is lehetőséget ad a rendszer, ugyanis a GTX menü segítségével meglepően jól ki lehet szedni kész számokból a gitárt. Sőt, olyan üzemmódja is van, amikor csak a gitár hangját halljuk, a zenei alapokat pedig erősen elnyomja. Persze ezen eljárások sikere, mint minden hasonló módszer esetében, erősen függ az eredetileg használt stúdiótechnikától, de gyakorláshoz nagyon jó. A zenei alapok lassítására is lehetőség van, anélkül, hogy hangnemben elmásznánk. De számtalan más okosságot is tartalmaz a szoftver.
     Visszatérve a tartozék Hal Leonard CD-khez, ezek nagyon jók. Az oldalukon még egy sereg hasonlót találhatunk a Play Along szériában , mindenki kiválaszthatja a zenei világának legjobban megfelelőket. Ezeken a CD-ken rajta vannak a teljes nóták, illetve a "-1 sávos" gyakorló anyagok is.
    Összességében a JAMVOX egy nagyon átgondoltan, gitáros ízléssel és fejjel megalkotott jószág, ami élvezetessé teszi a gyakorlást, gitározásra csábít, segít megismerni az elektromos gitár hangzásának beállítási furmányait. A 43.000 Ft-os árért annyira sok mindent és annyira jó minőségben kapunk, hogy nem sokat érdemes hezitálni a megvételén, ha hasonló ketyerében gondolkodik az ember.
     Hogy valami negatívumot is említsek, azt hozom szóba, hogy kb. 1 éve nem frissült a szoftver. Igaz ugyan, hogy a JamVox lassan három éve a piacon van, de itt közben a hardverekben és oprendszerekben nagy lépések történtek. Magam XP-n és Windows 7 alatt is kipróbáltam, nem volt vele gondom, de az látható, hogy az i5 proci magjait nem optimálisan használja, lehetne tehát finomítani ebben az irányban. A VOX helyében adnék ki egy frissítést, ami esetleg még más nyalánkságokat is tartalmazhatna. 
   

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr752888370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stro-B · http://www.stro-b.com 2011.05.11. 07:19:01

Tamás, igazán nem akarok kötekedni, meg bizonyos értelemben a mac is pc (intel procik óta ugye), de a képen az ott egy MacBook nem pedig píszí :)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.05.11. 10:02:43

Kötekedj nyugodtan!

Direkt azért választottam ezt a képet, nehogy a szegény Mac tulajdonosok ombudsmanhoz rohangáljanak, kisebbségi létükben elnyomva érezve magukat :)
süti beállítások módosítása