A hazai Roland márkakereskedők a napokban ismerkedhettek meg a Roland új szoftverével, amit R-MIX néven hoznak forgalomba. A név szerintem kicsit megtévesztő, ugyanis ez a program nem valamiféle keverő program, nem is a szó hagyományos értelmében vett remixer cucc. Funkcióját tekintve legjobban a korábban a blogban már emlegetett Audionamix Unmixing Station-re hasonlít. Az R-MIX fejlesztői nem tűztek ki olyan hatalmas és jórészt megvalósíthatatlan célokat, mint a zenei anyag sávokra történő tökéletes szétbontását, azonban mégis sokaknak jól jöhet ez a program. 
    Mire is képes az R-MIX?
Ha megnézzük a fő képernyőt, akkor láthatjuk, hogy a zenei anyagot a sztereó térben teríti ki, és pontok, foltok jelenítik meg egy-egy hangforrás helyét. Ha ezt sikerült jól behatárolni, akkor azzal a hangforrással már igen sok mindent meg tudunk csinálni. Például szóló szerűen kiemeljük a sávját a zenei háttérből, hogy csak azt halljuk, ez jól jöhet például acapella sávok gyártásához,  vagy komplikált hangszeres szólamok kielemzéséhez, megtanulásához. Ennek az eljárásnak a fordítottja, amikor kinémítjuk az adott ének- vagy hangszersávot, nyilvánvalóan karaokisztikus célokból. A műveletekhez mellékesen hangmagasságot és tempót is tudunk korrigálni, zajt tudunk szűrni, és effekteket is alkalmazhatunk. Az R-MIX tehát erősen kínálja magát a mashup készítőknek, de számos olyan dolgot tud, amelyek miatt bármilyen stúdióban napi szinten nagy hasznát vehetjük majd.
     A Roland fejlesztő mérnökei nem a kisujjukból szopták ki ezt a programot, hiszen sok éve foglalkoznak különleges hang analizáló, felismerő és módosító algoritmusokkal. A VariPhrase technológiát jól ismerjük számos hangszerükből, és az ennek kifejlesztése során szerzett tapasztalatokból nagyon sokat fel tudtak használni az R-MIX programban.
     Természetesen majd a gyakorlati használat során dől el, hogy az R-MIX mennyivel profibb, mint a hasonló funkcióra kitalált (esetenként ingyenes) programok, de a bemutató nagyon meggyőző volt, emiatt azt gondolom, hogy népszerű és hasznos eszköz lesz a hangokkal, zenei anyagokkal foglalkozó emberek körében.
     A program egyaránt fut Windows és OSX környezetben, de mindjárt lesz táblagépeken, iOS alatt futó változata is.    

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr583235055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BonFire 2011.09.20. 20:28:57

Ki kéne próbálni egy demót minimum, hogy lássuk, beváltja-e a hozzá fűzött vérmes reményeket. Bár nagyon érdekes, hogy milyen szépen szétválasztja a dolgokat (az ének visszhangosításánál ez nyilvánvaló), azért tapasztalataim szerint az ilyen programok demófájljai mindig tökéletesen működnek, míg éles bevetésen elvéreznek. Mint a Melodyne. Az összes elérhető változatát kipróbáltam, hát mit ne mondjak. Jó-jó, de mégsem az igazi.

Ez a zene sávokra bontása viszont nagyon sok amatőr énekművészt megörvendeztetne, és mondjuk egy keverőről felvett sztereó koncertfelvételen is lehetne egy kicsi utómunkát végezni a szoftver segítségével, ha nem is olyan tökéleteset, mint valódi szétválasztott sávok esetében, azért fel lehetne használni – ebben az értelemben – tényleg remixre. Vagy utómunkálatokra, ha nincs lehetőség több csatornáról venni a jelet, de legtöbbször ez nem lehetséges.
süti beállítások módosítása