A digitális korszak gyermekei

Címkék: don tapscott

2011.11.01. 13:31

    A következő videóban nem kifejezetten a zenéről és a hangszerek világáról lesz szó. Vagy mégis? Don Tapscott különféle publikációiban arra próbál vállalkozni, hogy felderíti a digitális korszak mindazon társadalmi jellemzőit, melyek megkülönböztetik a korábbi időszakoktól. Foglalkozik mindenki számára nyilvánvaló tényekkel is, mint például azzal, hogy a gyerekek számára a technikai eszközök, például a mobiltelefon vagy a számítógép működtetése manapság egyáltalán nem jelent semmiféle problémát. Ugyanakkor a szülők, meg általában az idősebb korosztály teljesen másként áll hozzá ezekhez a dolgokhoz, gyakran kínlódnak olyan dolgokon, melyek a kölykök számára semmiféle problémát nem jelentenek. Itt az üzletben is elég gyakran szembesülünk azzal, hogy ha egy zenész kinéz magának egy korszerű szintetizátort, vagy készül egy zenei számítógép beszerzésére, akkor előbb-utóbb feltör a "jaj, hogyan fogom én ezt megtanulni!" sóhaj. Ilyenkor szoktam javasolni, hogy olvasgasd a kézikönyvet, és ha valami nem világos, akkor kérdezd meg a fiadat vagy a lányodat, és ha ő sem tud segíteni, akkor nyugodtan hívj fel bennünket.
    A mai gyerekek teljesen másként közelítik meg a műszaki problémák megoldását, másként kezelik a szociális kapcsolatrendszerüket (lásd-> Facebook :), erősen eltér az értékrendszerük is a szüleikétől vagy a nagyszüleikétől. A tanulás módja,folyamata és a munkába állás szempontjai is erősen megváltoztak. Már itt a blogban is tárgyaltuk azt, hogy miként kezelik a digitálisan elérhető médiát, és hogy ez mennyire megváltoztatta a zenepiacot, a hangszeripart és még sok minden mást. 
     Nem vagyok szociológus, hogy ezeket a folyamatokat értékeljem, lelkendezzek, vagy pont ellenkezőleg a végítélet eljövetelének egyik baljós jelének tekintsem ezeket a trendeket. Ugyanakkor tudomást nem venni róluk és struccpolitikával a százéves gyöpös dolgokhoz ragaszkodva valamiféle visszarendeződést várni is oktalanság lenne. Ki kellene használni a digitális korszak kínálta fantasztikus lehetőségeinket, és persze meg kéne nyirbálni a növekvő rusnya vadhajtásokat is, melyek néha fojtogatják a gazdaságot és kultúrát is.
     Don Tapscott két éve megjelent Grown Up Digital című könyve érdekes olvasmány azoknak, akik szeretik a dolgokat, az életünket meghatározó folyamatokat alaposabban megismerni. A következő videó interjú ugyan angol nyelvű, és nem is túl rövid, de szerintem nagyon érdekes.  

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr963344782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djuice 2011.11.01. 21:16:12

A régebbi generáció nagy része nem tanult angolul, a mai kölykök meg Cartoon Networkön szocializálódnak.
Vannak ismerősök akiknél a nő hordja a nadrágot, azaz a férj képtelen már az autóvezetésen kívül megtanulni bármi elektronikus kütyüt használni (mobil, PC, házimozi... - tudom, mert apám is ilyen: no english és 2 éve vett egy G70-et amit kb. 2 havonta tanul elölről kezelni alap szinten)
Vannak akik már 50 felett belefáradnak a napi élet ránk zúdította politikai, gazdasági, törvénykezési, jogszabályzási, egészségügyi adat és információ esőjétől "bőrig ázva" ilyeneken is urrá lenni. Ők a régimódi, nagyapás hozzáállású káderek, akik komótosabban élvezik az életet és nem a sikerorientált karrierista módjára égetik már 3 végén is a gyertyát. :)

Azt tudom, hogy anno nagyanyáink idejében a TV, rádió, telefon megjelenése, az egyszerű eke szarvához képest hasonló problémákat jelentett, mint ma az e-forradalom. Fogalmam nincs hogy a nagyapa kort ha megérem, az akkori tinik hogy fognak elhúzni felettünk ilyen téren, (erkölcsileg tuti óriási lemaradásban lesznek), a világ időkereke azonban ezen is egyszer csak túl fog gördülni.

Janca Ákos 2011.11.19. 17:09:20

Tamás, kösz a jó ötletet.

A könyv írója zenész is. :-)
dontapscott.com/about/music/

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.11.19. 21:03:37

@Janca Ákos:
Igen, ezt is feltétlenül érdemes megemlíteni Tapscott kapcsán.
süti beállítások módosítása