Jó, akkor mindjárt az elején tisztázhatjuk, hogy ez nem egy munkavédelmi tárgyú bejegyzés lesz roadok részére, bár az sem lenne rossz téma.
Line6_StageSource.jpg      Mit szólnál egy olyan hangfalhoz, ami megváltoztatja a hangkarakterét, ha elfordítod? Nem is hülyeség, ugye? Hiszen más hangkép kell, ha frontnak használjuk, és megint más, ha padlómonitorként. Eddig ez úgy ment, hogy a komolyabb aktív hangfalakon benyomtunk egy gombot, és ezzel elvégeztük a szükséges üzemmódváltást. Kevésbé komoly hangfalak esetén addig piszkáltuk a keverőpultot, amíg a hatás előállt. Mostanság mindenki ismeri az okostelefonokban és táblagépekben használt gravitációs szenzorokat, melyek a képernyőt automatikusan befordítják a készülék tartásának megfelelően. Ezeket a pár éve még csillagháborúsnak tartott érzékelőket ma már olcsón ontják a gyárak, miért ne lehetne beépíteni a hangfalakba? Akkor nem feledkezne el az ember az üzemmód átkapcsolásról!
      Ez jutott eszükbe a Line6 fejlesztőinek is. Csináltak tehát egy aktívhangfal családot, felvértezve ezzel a tudománnyal. Azonban ez csak egy apróság abból a sok okosságból, amit az új hangsugárzók tudnak. Most a jóérzésű gitárosok persze felkapták a fejüket, hogy mi van, hogy keveredett a Line6 a színpadi hangosítás piacára? Nos, azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy ez a cég a modellező technikák fejlesztése terén olyan nagy innovációkat végzett az elmúlt időszakban, hogy nem kell meglepődni ezen a lépésváltáson. Olyan szinten kitanulták a DSP technikát, sőt olyan szinten új fejezeteket írtak ebbe a tudományba, hogy a magam részéről semmi  rendkívülit nem érzek abban, hogy a tudományukat ezen a területen is kamatoztatják. 
Line6_3way.jpg      A StageScape keverő és a StageSource hangfalak egy újfajta "intelligens" megközelítést hoznak a hangtechnikába. A magamfajta régi kockák persze nagyon szeretik maguk bekapcsolgatni és megtekergetni a szükséges dolgokat, de az átlag felhasználók számára mindez idegesítő és stresszes dolog. Nem csak az iskolák, színjátszó körök, művelődési házak hangrendszereinek gyakran teljesen laikus kezelőiről beszélek, de a zenészek egy része is szükséges rosszként tekint a hangtechnikára, ami extra figyelmet igényel, és sohasem olyan, mint amilyennek szeretné, és baromira nem akar elvégezni egy hangmérnök kurzust ahhoz, hogy tisztességesen szóljon kifelé a CUCC. Amióta digitális technika a végfokok birodalmába is befurakodott, tulajdonképpen nem volt annak akadálya, hogy a hangfalba eleve beépített DSP-ket ellássák valamiféle intelligens vezérléssel. Szerintem viszont kellett azért némi bátorság ahhoz, hogy egy gyártó kijöjjön egy ilyen jellegű újdonsággal. Talán a hagyományos és az automata sebváltó kérdéséhez hasonlítanám a történetet. Az automata persze baromira kényelmes, meg minden... de mégis. A bennünk élő F1 pilóta jobban érzi magát a manuális váltóval :) Vagy más megközelítésben azt is mondhatnánk, hogy az automata váltónak nagyon profinak kell lennie, hogy ne jöjjön a fanyalgás és a "bezzeg, a régi milyen jó volt!" nosztalgia.
       Nézzük, hogy mit ígérnek a Line6 új hangfalai!
Line6Smartmode_1.jpg      Mindenek előtt hatalmas teljesítményt. A StageSource 1400 Wattja elég durván hangzik a kisméretű falak láttán. De tudjuk, hogy a JBL PRX600 és a QSC K vagy a hazai fejlesztésű Trevis Audio rendszere is nagyon nagy teljesítményre, és ami még fontosabb, nagyon nagy, torzítatlanul kiadott hangnyomásra képes. A StageSource 2 + 1 hangszórós triamplifikált rendszer, így a teljesítmény előtt nem kell hasra esni, elég simán örvendezni neki. A 132 dB max. SPL így más nem is tűnik olyan rettenetesen soknak. Ne feledjük el, hogy 26 kilós, nem túl nagy méretű, "egyemberes" falakról van szó. Ráadásul a gyártó nagyon masszív, zenész- és roadtűrő kivitelt ígér.
      Az igazi érdekességek az üzemmódváltó gombok megpillantásakor tűnnek fel:

  • Reference / PA: hagyományos fronthangfal a színpad két szélén
  • Playback: konzerv zene megszólaltatásához
  • Floormonitor: klasszikus lábmonitor üzemmód
  • Electric guitar: nem egyszerűen hangfal, hanem gitárerősítő a megszokott Line6 okosságokkal
  • Acoustic guitar: ugyanez akusztikus gitárra
  • Keyboard: billentyűerősítő vagy monitor

    A fenti Smart Speaker Mode funkciókra még ráérez a már említett gravitációs szenzor, illetve a hangfalállvány meglétének érzékelője. A csodák felsorolásának azonban még koránt sincs vége. A Line6 kitalált egy L6 Link névre keresztelt digitális kapcsolati rendszert, mely a StageScape keverőtől jöhet, és felfűzhető rá a teljes rendszer subostul, monitorostul. Erről még nem találtam sok infót, de mindenképpen a rendszer nagyon fontos komponensének tűnik, hiszen automatikus konfigurációt, crossolást és sok más okosságot tesz lehetővé. A maximum 15 m-es digitális (AES/EBU formátumú) kábel viszont nem túl hosszú. Kapunk aztán a hangfalon egy egyszerű, de azért effektes keverőt is, ami ugye nem rossz, ha csak egy kisebb rendezvényt kell hangosítani. Van gerjedésgátló is, élő műsoroknál sokszor életmentő lehet.
      Az új koncepció tehát nagyon sokat ígér, de természetesen akkor látunk (és hallunk) tisztán, majd ha megtesztelhetjük őket. Az idei MusikMessén bemutatott rendszer iránt minden esetre nagy az érdeklődés, és információink szerint nem sokára itthon is forgalomba kerül. Az egyes komponensek árai nem tűnnek vészesnek, de várjuk meg a végleges árak kialakulását! Remélhetőleg a gyakorlati tapasztalatokról is beszámolhatok majd nem sokára.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr454599099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása