Casio_AP_250.jpgNagy kíváncsisággal vártuk a Casio új digitális zongoráit. Az AP sorozat legkisebb tagja, az AP-250 különösen izgatott bennünket, hiszen az elődje, az AP-220 az egyik legnépszerűbb modell volt a környékünkön. A mostani időkben úgy tűnik, hogy a digitális zongorákból a 200000 és 300000 Ft közé eső tartomány jelentősége erősen megnőtt. Ez már egyértelműen nem a gagyi hangszerek mezőnye, ugyanakkor minden gyártó jóval magasabb áron kínálja a csúcsmodelleket. Amolyan közép tartományban vagyunk tehát. A Casio ennek az árintervallumnak is az aljára, 219.990 Ft-ra pozicionálta az új modellt bevezető akcióban, ami azért is érdekes, mert az előd, az AP-220 is ennyiért futott. El is hordták az utolsó szálig. 
A kérdés tehát az volt, hogy az elődhöz képest mi változott, mi javult, illetve történt-e valamiben visszalépés, egyszerűsítés?
A külsőt tekintve nagy változást nem tapasztalunk, a begördülő billentyűzetfedél konstrukciója az egyedüli, ami szembe tűnik. Fontos erről is szót ejteni, mert nagyon lényegesnek tartom a billentyűzetet védő tetőt. A digitális zongorákra leselkedő legnagyobb veszély a véletlenül belehulló szemét, morzsa, vagy belefolyó ital. Különösen gyerekek között könnyen előfordulhat ilyen, márpedig a digitális zongorák nagy részét pont a gyerekek számára vásárolják.
Casio_AP250_kozeli.jpgAz említett fedelet felhajtva aztán szembetűnik mindjárt egy lényeges különbség. Az AP-220 - hoz képest átrakták a kezelőszerveket a billentyűzet fölé, és egyben nagyobbak, kézreállóbbak is lettek, az ergonómia tehát javult. Úgy tűnik, hogy a az újonnan alkalmazott AiR hangkeltő rendszer is jól vizsgázik, mert nagyon testes, ugyanakkor természetesen megszólaló és természetes módon lecsengő zongorahangot produkál. Az AiR (Akusztikus és intelligens rezonátor) pontosan a lecsengést és a kitartott hangokat hivatott jól megszólaltatni, ez úgy tűnik, szépen sikerült is. Javítottak a korábbi modellekhez képest a PCM minták kezelésében is, a mostani modellekben veszteségmentes tömörítéssel letárolt hangminták vannak, Casio_AiR_technolgia.jpgígy tovább javul a megszólalás minősége is. A zongora mellett levő egyéb hangszínek minősége is mintha javult volna, de ezt igazából akkor lehetne objektíven megállapítani, ha a korábbi modellel össze tudnánk vetni.
Természetesen egy digitális zongora esetében az egyik legfontosabb tényező a megítélés szempontjából a billentyűzet. Nagyon kíváncsian vártuk az előzetes infók alapján a zongorát, hiszen azt láttuk a specifikációkban, hogy a fehér billentyűk elefántcsont, a feketék pedig ébenfa utánzatúak. Nos, az érintés érzet a gyakorlatban valóban nagyon hasonló. Nekem mindjárt be is jött ez a "tapi feeling", de a kollégáim egy része inkább a korábbi modell sima műanyag billentyűzetét szerette jobban. Érdekes dolog ez, mert a gyártók az ilyen fajta, nem csúszós billentyűzeteket a drága modellekben használják, és a zongoristák szeretik is. A billentés is jelentősen megváltozott a 220-hoz Casio_kalapacsmechanika_II.jpgképest. Maradt a finom repetíciós képességet eredményező 3 szenzoros érzékelő rendszer, de II. kalapácsmechanikát mechanikailag elég alaposan átformálták az elődhöz képest. Jóval határozottabb megütést igényel, a pianínókhoz tudnám hasonlítani a billentés érzetet. Lehet, hogy a zongoratanárok visszajelzései alapján keményítették fel a klaviatúrát, mert a 220 esetében több vélemény is elhangzott, hogy túlságosan könnyen jár. Ezt természetesen mindenkinek magának kell eldönteni, hogy melyik billentés tetszik neki, és kipróbálás nélkül erről nagyon nehéz véleményt alkotni.

Összefoglalva, a Casio ismét nagyot lépett előre a digitális zongora gyártásban. Nagyon jónak tartom, hogy ebben az árfekvésben, amelyben csak kevés professzionális modell fut, van egy ilyen alternatíva. Mindenkinek javaslom kipróbálásra, és természetesen várom a zongoratanárok visszajelzéseit is.  

A Casio AP-250 - ről itt lehet részletes információkat találni.

A többi új Casio digitális zongorát és az alkalmazott technológiai újításokat pedig ez az összefoglaló prospektus tartalmazza.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr214925291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása