A Universal Audio Apollo Twin interfészét szerencsére nem kell bemutatni, mert az előző évben már roppant népszerűvé vált mindenfelé a jó minőségű munkára törekvő házi stúdiók körében. Egy nagy baj volt csak vele: a kiváló hangkártyát és DSP-t csak a Thunderbolt interféssszel felszerelt Mac gépeken lehetett használni.

uad_apollo_twinusb3_kep.jpg

Nem azért, mintha nem jött volna ki jó pár Thunderbolt porttal felszerelt PC alaplap is, azonban a Universal Audionak (épp úgy, mint a többi profi hangkártya gyártónak) valamiért meggyűlt a baja az alaplapok Windows alapú Thunderbolt driverével. Itt volt tehát a sokak által várt szuper nagy sebességű Thunderbolt csatlakozó, de a zeneszerkesztő és stúdiós világ windowsos része mégsem tudta hasznát venni. A labda a Microsoft, az uad_apollo_twin_usb_top.jpgalaplapgyártók és a professzionális hangtechnikát gyártó cégek között pattogott. A konkrét problémáról keveset lehetett tudni, a gyárak többször is ígéretet tettek arra, hogy hónapokon belül megoldás születik a problémára. Aztán valahogyan mégsem így lett. Úgy tűnik, a Universal Audionak elege lett az időhúzásból, és kettévágta a gordiuszi csomót: elkészítette az Apollo Twin DUO USB3-as változatát. Érdekes dolog, hogy a hangkártya gyártók az USB3 interfészre is nagyon lassan tértek át. Az USB3 szabvány 2008 óta létezik, 2009 óta elterjedten használják is az alaplapgyártók. Amint hivatalosan bejelentették az USB3-at, a zenész népek azonnal dörzsölni kezdték a tenyerüket, mondván, hogy de jó nekünk, itt lesz a nagysebességű, így sok bemenetet és kimenetet magas mintavételi frekvencián alacsony latencyvel kiszolgáló audio interfészek kora. Aztán mégsem így lett. Igazából tavaly kezdtek csak szállingózni az első példányok, és mára az RME, a Focusrite és a Zoom részéről tudok USB3 hangkártyákról. Persze nem az USB2 cuccok USB3-mal való kompatibilitását nézzük, hanem kifejezetten az USB3 által lehetővé tett SuperSpeed sebesség és protokoll az érdekes. Az UAD tehát mindenképpen úttörő ezen a területen is. Azért az új interfész elég finnyás, a következő rendszerfeltételek megléte esetén használhatjuk:

  • Windows 7 (64 bit) vagy Windows 8.1 (64 bit)
  • USB 3.0 SuperSpeed port (csak alaplapi port jó, bővítőkártyán nem működik!)
  • Intel "i" processzor család (i3, i5, i7)
  • 6GB tárhely a telepítéshez
  • 1024x800 minimum képernyőfelbontás
  • Internetkapcsolat az UAD szoftver letöltéséhez és a plug-inek authorizálásához

uad_apollo_twin_usb_back.jpgMindezeket szem előtt kell tartani, viszont azt is láthatjuk, hogy a zenei célokra használt mai gépekkel szemben nem támaszt rendkívüli feltételeket. A specifikáció nem említi a Windows 10-et. Elképzelhető, hogy gond nélkül fog működni rajta, de amíg nem tesztelték széleskörűen, addig nyilván nem publikáljak. Az új interfészeket DUO kivitelben már októbertől kapni lehet, áruk megegyezik a thunderboltos DUO verzió árával. Reméljük, hogy hamarosan konkrét tesztelésre is lesz lehetőségünk, akkor természetesen majd megírom a tapasztalatokat..


 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr187790936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása