DeepMind 12

Címkék: szintetizátor behringer analóg

2016.07.30. 00:46

behringer_deepmind12.jpgLassan lehull a lepel a Behringer új analóg szintetizátoráról. Tényleg lassan, hiszen már hónapok óta "kiszivárogtatott" képek és videók mutattak kisebb-nagyobb részleteket az új polifonikus szintiről, de az ember nehezen tudta ezek alapján eldönteni, hogy nem tudtak, vagy nem akartak több infót közzétenni. Pláne, hogy ezek a "kiszivárgások" elsősorban a Behringer (ami ugye Music Group, csak mégse) Facebook oldalán voltak elsősorban elérhetők.
Mindegy, ma volt az a nap. amikor az Amazona.de oldalon megjelent a tényfeltáró cikk és a hozzá kapcsolódó, lényeges információkat tartalmazó videó. Ezekből számos kérdésre választ kaptunk, de azért korántsem mindenre.
Akik nincsenek benne szintetizátoros világban, felkaphatják a fejüket, hogy ugyan a Behringernek hogyan jutott eszébe szintetizátort fabrikálni? A tájékozottabbak viszont jól tudják, hogy Uli Behringer kedvenc hobbija a behringer_ub1.jpgvilágbirodalmának kiépítése előtt a szintetizátor barkácsolás volt. A képen az első, UB-1 nevű szintetizátora látható. (Az elnevezés nyilvánvalóan az alkotó nevéből fakad, de oktoberfestes angolsággal nyugodtan ejthetjük Ubi One-nak is.) Majdnem 40 évvel a konyhaasztal projektet követően úgy gondolhatta, hogy itt az ideje megajándékozni saját magát és a világot egy polifonikus analóg szintetizátorral. A régi terv megvalósítása érdekében évtizedeken át gondosan tanulmányozta a különféle gyártók elektronikus hangszereit, hangtechnikai berendezéseit és az azokat védő szabadalmak kikerülésének jogilag védhető módozatait. Az előbbi általában elég jól sikerült, az utóbbival akadtak néha problémák. A stratégia bevált, Uli felépítette a Behringer brandet, létesített egy monumentális üzemet Kínában, maga is átbútorozott az egyszerűség kedvéért Behringer Citynek nevezett városba. Aztán a cég csak nőtt és nőtt, lett egy Bugera nevű csöves erősítő melléküzemága, aztán felvásárolta a Midast és a Klark Tekniket, majd a Turbosoundot és a TC Electronicot. A XXI. századi analóg szintetizátor gyártásba való beugrás amolyan erődemonstrációnak is tekinthető, hiszen így megmutatja a cég, hogy mindazon mérnöki ismereteknek és gyártástechnológiáknak a birtokában van, melyek egy ilyen eléggé kényes szerkezetnek az előállításához szükségesek. Innentől kezdve nem csoda, ha a készülék fejlesztése a Midas manchesteri bázisán folyik, és az új szintiben a Klark Teknik és a TC technológiáját is felhasználják.
A fejlesztés 2014-ben kezdődött. Igen, ebben az évben kürtölték tele a világot a Behringer ARP Odyssey klónjával is, ami azonban - a KORG verziójával ellentétben - mégsem került piacra. Most az első hírek hallatán sokan azt pedzegették, hogy talán az Odyssey-ből készítettek egy nagyobb polifóniafokú hangszert megspékelve mindenféle effektekkel és modulációkkal. Az új szinti azonban egy 2010-es projektre vezethető vissza, a Phat 108 névre hallgató készülékre. Ezt viszont kívül-belül egyértelműen a jó öreg Roland Juno-106 inspirálta, és ezt nem is akarták behringerék titkolni. Ebből lett aztán a Phat 12, mint projektnév, amit most ravaszul átkereszteltek DeepMind 12-re. (A készülék nevéből még biztosan lesznek poénok a netes fórumokon és a facebookos megmondó helyeken.)

Az új szintetizátorról nagyjából a következőket lehet tudni:
- 12 hangra polifon analóg szintetizátor, hangkeltését a Juno-106 ihlette
- Szűrőit tekintve is a Juno-106 volt a minta
- A digitális vezérléssel egy nagyon komoly modulációs mátrixot használhatunk
- Van benne arpeggiátor
- Tartalmaz egy 32 lépéses analóg szekvencert
- Minden bizonnyal erőteljes az effekt szekciója (Klark Teknik - TC)
- Van rajta MIDI IN / OUT / THRU és USB csatlakozás
- A videóban elhangzik a CV is azonban a képen csak egy darab kombinált pedál / CV csatlakozó van, ez nem teljesen tiszta
- Szintén szó esik mobil eszközökkel történő editálásról is

Remélhetően a gyár a honlapján hamarosan bemutatja a hangszert a részletes specifikációkkal, és választ kapunk a most még nyitva maradt kérdésekre. Az igazi persze az lesz, ha a kezünk közé kaparintjuk és jól megteszteljük. Ha ez megtörténik, akkor itt úgy is be fogok számolni róla.

No és van ugye még egy nem elhanyagolható kérdés: mennyibe fog kerülni? A spekulációk nagyon széles körben mozognak, 500 és 1500 Euro között. Valószínűleg inkább a magasabb érték fog realizálódni. De majd meglátjuk.

 

   

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr18922836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása