Alkalmazott termodinamika :)


    A címben feltett kérdésre a válasz az, hogy természetesen fűthetünk Cubase-zel, én például szinte csak azzal fűtök. Télen - nyáron. Mielőtt még meggyanúsítanátok, hogy valami problémák léptek fel nálam odafenn, elmondom a mostani bejegyzés apropóját.
    Szorgalmasan konfiguráljuk ugyebár a zenei számítógépeket, és ezekről köztudott, hogy állandóan maximális teljesítményre vannak állítva. Míg az irodai és a játékra szánt gépeknél mindenféle rafinált energiagazdálkodási profilt alkalmazhatunk, a zenei gépeknél ennek a lehetősége nagyon korlátozott. Csak a gyakorlott felhasználók (aka Windows guruk) számára szoktuk ajánlani, hogy a kifejezetten zenére kifaragott profil mellett használhat egy takarékosabb verziót is. Bizony, a zenei gépek fújják magukból a meleget, és ha nem elég halk hűtést használunk, akkor a ventilátorok surrogása bántóan hangos is lehet, különösen nagy nyári melegben.
     A napokban az egyik ismerősöm arról kérdezgetett, hogy lehetne-e csökkenteni úgy a zenei gépek teljesítményfelvételét, hogy az ne menjen a gép teljesítőképességének rovására. Nála egész nap reggeltől estig megy a stúdióban a gép, amikor egy projekten dolgozik, a villanyóra pedig ugye elég rendesen pörög. Akkor hasraütősen azt mondtam neki, hogy nyakatekert megoldásokkal talán minimális energiatakarékosságot el lehetne érni a pécénél, de jobban jár, ha inkább kompakt izzókra cseréli a világítást, és a folyton áram alatt levő outboard cuccokat csak akkor kapcsolja be, amikor valóban kellenek. (A kompakt izzókról csak zárójelben jegyzem meg, hogy komoly elektromos zavarforrások, így a stúdiókészülékekben nem kívánt zajt okozhatnak!)
    Igazából eléggé régen mértem már a számítógépek valódi teljesítményfelvételét munka közben, ezért csináltam tehát most néhány egyszerű méricskélést, mennyit is zabálnak mostanában ezek a jószágok. A méréshez praktikusak az olcsón beszerezhető teljesítménymérők, például a Brennenstuhl kínálatából. Az okos kis kütyükön 1 kWh árát akár forintban is beállíthatjuk, és akkor leellenőrizhetjük, hogy egy készülék, vagy készülékcsoport mennyit is fogyaszt.
     Azt is tudnunk kell, - és itt jön a képbe a termodinamika - hogy a számítógépünk által felvett teljesítmény szinte teljes egészében hővé alakul, vagyis a lakás fűtésére fordítódik. Télen tehát egy járulékos lakásfűtést üzemeltetünk a számítógéppel, az épp érvényes áramszolgáltatói tarifával. Nyáron pedig extra hőt termelünk jó drágán, teljesen feleslegesen. Pláne, ha ennek hatását légkondival ellensúlyozzuk.
    A valódi kérdés tehát az, hogy mekkora teljesítmény is fordítódik a munkánk melléktermékeként fűtésre, és hogy a zenei gépek által eldisszipált teljesítmény tényleg sokkal nagyobb-e a "hagyományosan" beállított, többé-kevésbé energiatakarékos gépekénél?
    A méricskélésről készítettem egy amolyan werkvideót is, ami itt látható:

    Néhány konklúzió:

  1. A zenei célra optimalizált PC (illetve Windows) teljesítményfelvétele állandóan elég magas, de nem vészes.
  2. A régebbi, sokkal szerényebb képességű gép kábé ugyanannyi villanyt zabál, mint a meglehetősen új, többszörösen nagyobb teljesítményű.
  3. Az mindenképpen tévhit, hogy a zenei gépen egy Cubase futtatása közben nagyon erősen megnő a gép teljesítményfelvétele. Legalábbis a zenei célú gép esetében. Egy kifejezetten energiatakarékos géphez képest persze a zenei optimalizálás egyértelműen nagyobb teljesítményigényt jelent. Az elég húzós pluginekkel megspékelt demó kb. 10%-kal lökte fel a teljesítményfelvételt.
  4. Körülbelül ugyanekkora teljesítménytöbbletet (és villanyszámla járulékot) okoz, ha bőszen nézegetjük a flashes reklámoktól hemzsegő weboldalakat. Csak míg ezek nézegetése vagy nullszaldós, vagy veszteséges a családi kassza nézőpontjából (ha vásárolunk is valamit a reklámok hatására), addig a zeneszerkesztés nullszaldós, vagy nyereséges (ha meggazdagszunk a szerkesztett zenék jogdíjaiból). Na jó, ez az utóbbi mondat kissé cinikusra sikeredett :)
  5. Monitor nélkül néztem a teljesítményt. A nálunk levő LCD monitorok 25-40 W közötti teljesítményt vesznek fel, a régi monitorok akár ennek többszörösét is. Az LCD monitorok teljesítményfelvétele egy adott beállításnál alig változik a megjelenített tartalomtól.

    A fenti méricskélés persze nem nevezhető sem szakszerűnek, sem reprezentatívnak, ám valamennyire mégis tanulságos. A régi gépekhez képest számomra is meglepő volt, hogy 130 - 150 W közötti teljesítményfelvételnél nem jelentkezett nagyobb a Cubase futtatásakor. A régi, kisebb memóriával, egymagos és lassú procival szerelt gép esetében majdnem a dupláját zabálta a megelőző tesztgép. Nem kell annyira parázni tehát a korszerű zenei gépek esetében attól, hogy a sok "gépezéstől" csődöl be a család. Figyelemre méltó viszont, hogy a flash majdnem ugyanannyira megnöveli a böngésző alatt a gép fogyasztását, mint egy intenzív zenei alkalmazás. Erre én akkor figyeltem fel, amikor az irodai munkagépem szünetmentes tápegységén levő indikátor az alsó két ledről a negyedik-ötödikig felugrált ilyen oldalak nézegetése közben. Nyilván a különféle gépek másként reagálnak az ilyen jellegű teljesítmény igényekre. Ha a notebookokat nézzük, akkor pedig különösen megmutatkozik azok visszafogottabb teljesítményigénye, igaz, ez időnként  egyben lagymatag működési sebességet eredményez.

    Összefoglalva azt tudom mondani, hogy bár a zenei célú gépek esetében is próbáljunk környezettudatos megoldásokat alkalmazni, és nyilvánvalóan szempont a takarékosság, nem kell azért szélsőséges megoldásokat alkalmazni. A korszerű alaplapok, új fejlesztésű processzorok és adattároló eszközök elődeikhez képest jóval hatékonyabbak energiafelhasználás szempontjából. Az irodai és otthoni "netezős" gépeknél pedig maximálisan kihasználhatjuk a gyártók és az operációs rendszer fejlesztők különféle energiatakarékossági megoldásait. A mai korszerű számítógép tápegységek mind passzív vagy aktív PFC-vel vannak ellátva, ami csökkenti a meddő teljesítményt. Ahol sok számítógépet üzemeltetnek, ott a sok kicsi tételből már kW nagyságrendű eltérések is adódnak, érdemes tehát odafigyelni mindenre.
    A közelgő tél előtt tehát emígyen kalkulálhatunk a számítógép alapú lakás-, stúdió-, illetve irodafűtés lehetőségeivel. Vagy megfordítva a dolgot, a nyáron improduktív zeneszerzők most akkor is hasznosan tevékenykednek, ha egész nap előtt ott kuksolnak a gép előtt, egy ütem normális zene megalkotása nélkül. Ha platinalemezt nem is, legalább meleget termelnek. A globális felmelegedésért nem ők lesznek felelősek :)

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr192402025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása