Half-duplex beszélgetés Szöllősi Jánossal


      

    A blog indításakor elhatároztam, hogy rövidke interjúkat fogok készíteni olyan emberekkel, zenészekkel, stúdiósokkal, akiket a hangszerbótolás kapcsán ismertem meg, és akiktől magam is sokat tanultam. Számíthattam véleményükre, szakmai tapasztalatukra, tanácsaikra, segítségükre, és úgy érzem, mások számára is érdekes dolgokat tudnak elmondani.

    Első "áldozatom" Szöllősi János, Janó. A netes közösségekben Prophecy néven aktív. (Igen, a nick név választásnak van köze a kis durva Korg szintihez :). Ő is azok közé tartozik, akiket sajnálok, hogy elmentek a környezetünkből, de ugyanakkor örömmel látom, hogy költözködései és döntései egyértelműen segítették zenei pályafutásán. Közös ismerőseink, egerszegi rajongói gyakran érdeklődnek sorsa felől. Következzék tehát a beszélgetés. Előljáróban még annyit, hogy nem akartam teletömködni az írást link és videó hegyekkel, de aki keres, az talál! Janó munkásságáról rengeteg dokumentum van a neten.

 

 

  

- Mik voltak a zenei indítatásaid ? (Család, suli, haverok, stb)

- A szüleim indítottak el a zene útján, méghozzá komolyzenei vonalon, több mint tíz évig csellóztam és nagybőgőztem.

- Mikor kezdtél először foglakozni az elektronikus zenével?

- Középiskolában vásároltam az első szintetizátoromat, innentől számítom az elektronikus zenei „korszakomat”. Az első egy Roland JX-3P volt - egy analóg szörny, 3 hang polifóniával és egy sáv stepsequencerrel, azt hiszem Ő fertőzött meg az oszcillátorok és a burkológörbék vírusával.

- Kik voltak korábban a meghatározó zenészek, zenekarok az életedben? Kiket hallgatsz mostanában a legszívesebben?

- Kraftwerk és a Depeche Mode volt, aki a legtobb inspirációt adta a kezdetekben, amúgy zenei „mindenevő” vagyok, mostanában sok klasszikust hallgatok. Gyakran kerül Rammstein, 30 Seconds to Mars, U2, Madonna és Lady Gaga dal is a lejátszómba.

- Az EGO nevű csapatoddal találkozhattunk a Villany Weekenden. Akkoriban nagyon ígéretesnek tűntek a zenekar előtti lehetőségek. Mi történt az EGO–val?

- Az EGO egy baráti társaságból alakult zenekar volt, amiből megpróbáltuk kihozni a legtöbbet. Rengeteg tapasztalatot, barátot gyűjtöttem abból az időszakból. Sok lehetőség volt még a zenekarban, de külföldre költözésem után már nem tudtam a részese lenni, így kiléptem. Utána még fél évig működött az EGO.

- Pár éve elköltöztél Londonba. Mik voltak a legfontosabb hatások, amik odakint értek? Nem csak a zenei téren szerzett benyomásokra gondolok.

- Elég nehéz az itt szerzett hatásokat pár mondatban összefoglalni. London az új kor babilonja, az utcán sétálva szinte alig hallani angol szót, mégis valahogy rendezetten és rendben működik az egész. Ez a rendszer, ami rám nagy hatással van.

- Igaz – e még az a közhely, hogy Londonban óriási a zenei élet pezsgése? Van, aki azt mondja, lanyhult a helyzet, és már  nem London Európa meghatározó zenei központja.

- Az itt eltöltött öt évet tudom alapul venni, annyira nem érzek lanyhulást, sőt, a közelgő olimpia még jobban erősíti a zenészekben, hogy érdemes dolgozni. Talán a zenei piac körül kialakult új helyzet az, ami a nagy előadókat visszavetette. Az amatőr és kisebb zenekarok továbbra is az internetet  és az élő fellépéseket választják legfontosabb reklámozási és (ön)megvalósítási formának.

- Rövid angliai tartózkodás után már meghívást kaptál egy igen kiváló bandába, a „The Faces of Sarah”–ba. Ez egy eléggé komoly stílusváltást jelentett a zenei világodban, de úgy tűnt, nagyon otthonosan mozogsz ebben is. Egyesek azt mondják, hogy billentyűsként meghatározó embere lettél a zenekarnak. Te miként látod ezeket a dolgokat?

- A gothikus rock egyáltalán nem állt messze tőlem, az EGO-val is voltak már hasonló próbálkozásaink, csak ott az elektronikus alapok jobban domináltak.

Az elmúlt két és fél év  során rengeteg energiát fektettünk abba hogy a 2006-ban megjelent Lament album dalait átültessük egy kicsit frissebb hangzásba, hogy a koncerteken ütős legyen. A közönség visszajelzéseiből ítélve ez sikerült, viszont a tavalyi évben már összegyűlt rengeteg új dal ötlet, amit szeretnénk egy album formájában hamarosan megjelentetni. Azóta már a zenekar teljes jogú tagjává váltam, olyannyira hogy a  készülő album hangmérnök/producere lettem.

- Hol tart most a Faces Of Sarah? Mi várható? 

- Egy négy hónapos szünet után nekiálltunk a dalok hangszerelésének, illetve a felvételek előkészítésének. Szerencsére több kiadó is élénken érdeklődik a tevékenységeink iránt, kíváncsian várják a fejleményeket. Az év első harmada a hangszereléssel, a próbákkal illetve a hangfelvétel előkészítésével fog telni. A többi még legyen titok. :)
Majd foglak téged zaklatni úgyis azzal, hogy hallgasd meg a keverést amit csináltam, és várom a kritikákat...

- Természetesen izgatottan várom az újabb anyagokat!

Mit tudsz javasolni azoknak a fiataloknak, akik nem érzik túl inspirálónak a jelenlegi itthoni zenei helyzetet, és Angliát célozzák meg annak érdekében, hogy fejlődhessenek? Mennyire nehezedett a megélhetés a válság miatt?

- Én minden fiatalnak csak javasolni tudom, hogy ha nem is évekre, de pár hónapra mindenképp menjen külföldre. Az a tapasztalat amit az ember egy másik országban szerez ez idő alatt nagy mértékben kinyitja a szemet, a szívet és a fület az újra és a másra.

Ahogy korábban említettem, London az új kor Babilonja, sok kultúra keveredik itt, szinte mindenki megtalálhatja magának azt az ösvényt amit keresett, de ez a többi nagyvárosra ugyanígy jellemző lehet. 

A megélhetés, mint mindenhol, nehezebb a válság miatt, de hol nem nehéz egy új országban új/tiszta lappal elindulni? 

- A zenélés mellett hangmérnökösködtél nagyon komoly stúdiókban is. Szeretnéd  - e ezt a vonalat tovább építgetni, vagy most elsősorban a zenére koncentrálsz? 

- Egy nagyon régi álmom az, hogy a saját stúdiómban dolgozhassak. Ez részben már Budapesten megvalósult, de ennél tovább szeretnék menni. Jelenleg prioritások között a zene van előtérben, de az új album munkálatai miatt ez az év közepe felé át fog billenni a stúdiózás irányába.

- Milyen újdonságokra számíthatunk a közeli jövőben? (Koncertek, lemezek, klipek.. stb…)

- Az új albumon kivül egyelőre most nem tudok bővebb információt adni. Rengeteg „ongoing” dolog van, ami még nincs abban a fázisban, hogy közszemlére kerüljön. Akit érdekelnek ezek, a www.facesofsarah.com oldalon tudja figyelemmel kísérni a tevékenységünket.

- Köszönöm a beszélgetést!

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr941831741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása