A Steinberg nem kapkodta el a Cubase 5.5 publikálását. Igaz, azt állította, hogy 2010. 2. negyedévben fogja kiadni, ehhez képest nem késett, még éppen benne vagyunk. Csak már májusban szállingóztak a hírek, hogy hamarosan kijön. A dátum szerint június 2-án kelt a most letölthető verzió. Reméljük, hogy az eltelt időben alaposan tesztelték, és nem ránk hárul a Beta-tesztelés és a friss bugokkal való küzdelem.
    Néhányan a Frankfurti vásár után vészmadárkodtak, hogy annyi újdonság kerül ebbe az update-be, hogy nem ingyenes lesz, hanem fizetős. Nos, végül is sima letölthető frissítés lett, de az a tény, hogy 5.1.1-ről 5.5.0-re ugrott a verziószám, jelzi azt, hogy nagyon sok változást és újítást hoz, és remélhetőleg egy csomó bugot kigyomláltak.
   

    Az első örömteli változást Windows7 feladatkezelő teljesítmény indikátor ablakában konstatáltam. A tesztgépben levő Intel i5 (750) proci magjai között szép egyenletesen osztja el a Cubase a terhelést. Nincsenek az egyik ablakban kiugró tüskék, a másikban pedig szinte zéró terhelés, amint az korábban volt. Összességében a Cubase CPU indikátora is sokkal kevésbé izgágán mozog a korábbi verzióhoz képest, ami nagyobb stabilitást jelent, és nem valótlan a Steinberg-szlogen, hogy most kisebb latencyvel dolgozhatunk a 4 magos rendszereken. Ez nagyon fontos, hiszen innentől kezdve a rendszerünk Windows7 alatt is képes igen nagy erőforrás igényű projektekre. XP alatt, meg 64 bites környezetben nem teszteltem még az 5.5-öt, remélhetőleg ott is megmutatkoznak ezek a pozitívumok.
  

 

 

    A szó szoros értelmében látványos fejlődésen ment át a videó anyagok kezelése is. Teljesen átfaragták a video engine-t, bevezették az OpenGL támogatást. Immáron Full HD videók hangjának a szerkesztése sem jelent már problémát. Végre úgy tűnik, hogy normálisan megoldották a videó hangcsere kivitelezését is.

    Számos fejlesztést egyébként a Nuendo-ból emeltek át. Néhány nagy CPU zabáló plugin erőforrás igényét is jelentősen lecsökkentették, konkrétan például a LoopMash és az egyik  korábbi bejegyzésben már emlegetett REVerence is ezek közé tartoznak. Alaposan átalakították a MediaBay-t is. Első körben áttekinthetőnek tűnik, de nyilván majd munka közben derül ki, hogy minden kéznél van-e, és hogy mennyire praktikus ez az elrendezés.  Érdekes lett a Sample Editor is. Nagyon hatékony szerkesztési módokat tesz lehetővé, valószínűleg a felhasználók gyakorlati tapasztalatai alapján dolgozták át. Rendesen megdolgozták a "VST Connections" menüt is, aminek eredményeképpen áttekinthetőbb képet kaphatunk a rendszerünkről több I/O-s hangkártyáknál, illetve összetettebb routolások esetén. Bővült az esemény automatizálásnál használható lehetőségeink köre is.
    A fentieken kívül is még sok mindent átvariáltak. Szükségünk lesz a változásokat felsoroló 80 oldalas PDF áttanulmányozására, ha minden újdonsággal tisztában akarunk lenni. Feltétlenül nézzétek át a 11 oldalas Version History-t is, mert fontos instrukciók vannak benne pl. az i5 / i7 procikkal kapcsolatban, illetve ott a jó kis Bugfix táblázat, valamennyiünk örömére :)

  

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr42099551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása