Eboardmuseum - Klagenfurt


     Kevesen tudják, hogy itt a "szomszédunkban", az ausztriai Klagenfurtban található Európa legnagyobb szintetizátor múzeuma. A szomszédság kérdése persze relatív, de tőlünk, Bagodból tényleg nincs túl messze. Az ember egy nagyobbacska gázfröccsel kiugrat az osztrák A2-re, aztán nagyon szép tájakon autókázva elég hamar lent van Klagenfurtban, Karintia tartományi székhelyén. Nem kell tehát se Los Angelesig, se Londonig, de még Berlinig se röpködnünk, ha a zenei elektronika páratlan emlékeit akarjuk megnézni, és természetesen meghallgatni.
     Az Eboardmuseum létrehozója és a kincsek birtokosa Gert Prix, aki maga is aktív muzsikus. A múzeum már jó pár éve működik, én 1997-ben látogattam el egy barátommal oda. Garantálom, hogy minden billentyűs talál kedvére való érdekességeket a gyűjteményben! A "vaspárti" szintiseket nehéz lesz kivonszolni onnan, a megszállott gyűjtők pedig csak orvosi felügyelettel menjenek, mert Gert nem ad el semmit :)
   Számomra az egyik legnagyobb élményt a Hammond kollekció számos darabjának meghallgatása jelentette. Előtte alig hallottam élőben Hammond-orgonát. Hangfelvételen, vagy akár koncerten kihangosítva más ám egy ilyen jószág! Ide kérném a szoft-hammond párti embereket egy szeánszra, majd kíváncsian hallgatnám a véleményeket. Oké, hogy ezek nem férnek el egy pendrive-on, ám a hangjuk még sok év után is libabőrt eredményez.
    Nem akarom idenyomni a múzeum összes képét, hiszen a honlapon ti is megnézhetitek őket. A sok csemegéből csak pár kedvenc:


   A Yamaha CS szintiket mindig nagyon bírtam. CS-80-at viszont egyedül itt láttam, mert nálunk az üzletben és a szervizben csak a kisebb tesók fordultak meg. Aztán vannak ott ARP, Moog, PPG, Kurzweil, ELKA és egyéb ritkaságok, mindegyiknek megvan a saját története. Nem csak a klasszikus analóg és elektromechanikus, hanem a digitális hangszerekből is találunk itt szép számmal. A múzeum a neve alapján elsősorban billentyűs hangszereket gyűjt, de vannak itt gitárok, gitárelektronikák, effektek, és mindenféle más zenei elektronikai kütyük, ami szem, száj és fül ingere.

 

   Az egyik legnagyobb relikvia a Roland System-100 M moduláris rendszere. Az összeállításban megtalálható valamennyi moduláris egység, amit a Roland gyártott.
Igen, a képen hátulról Robert Moog mosolyog, mert a rakás tetején az ő moduljait láthatjuk. 
 

     Az én korosztályom számára ezek a hangszerek kultikus jelentőséggel bírnak. Mivel megvásárlásukra nem is nagyon gondolhattunk, ezért  inkább a lekoppintásukon törtük a fejünket éjjel és nappal. Született is pár érdekes szintetizátor, miközben megismertük a működésük elvi és gyakorlati alapjait.  A fiatalabbak számára is csak javasolni tudom, hogy ismerkedjenek meg a hajdani ős-szintikkel. Így fogják majd igazán látni, hogy ez a technológia miben változott és fejlődött az elmúlt 25-30 évben.
    Azért is szóltam most az Eboardmuseumról, mert a nyár végéig még sokan fognak Olaszországba utazni Klagenfurt érintésével. A múzeum honlapján megtalálhatjátok a látogatási időt, de nem árt Gerttel egyeztetni. Időnként koncertek és egyéb rendezvények is vannak, ezért is érdemes előre tájékozódni. Másrészt Klagenfurt és Karintia egyébként is rengeteg látnivalót, kulturális programot, túralehetőséget kínál. Ezért érdemes pár napra "csak úgy" is leruccanni. Fürdőgatyát vigyetek, mert a Wörthersee nagyon király! Akik gyerekekkel mennek, azok feltétlenül látogassanak el a Minimundusba is, ahol a világ legjelentősebb építményeit, ipari létesítményeit lehet kicsiben megnézegetni.


   Mindezeket azért is mondom el, mert stabil érvrendszerrel kell előállnotok a család, feleség vagy  barátnő előtt, mielőtt ráveszitek őket arra, hogy ruccanjatok le szinti múzeumot látogatni :) Azonban biztosra ígérhetem, hogy mindenki jól fogja érezni magát egy ilyen kiránduláson. Ha lesz egy szusszanásnyi időm, akkor magam is elmegyek ismét. A tóparton és a Minimundusban készült képeket két éve fotóztam, de ha jól emlékszem, épp költözködött a múzeum, így akkor ki kellett hagynom. Jó szórakozást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr42190909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pixlala 2010.08.03. 22:03:03

A hangszerekben az a szép, ha egy adott darab jól sikerül, sohasem avul el. Az új hangszerek nem jobbak, inkább mások. Valójában, sok újdonságot nem találnak ki manapság sem. Lemodelezik a régieket és belepréselik néhány memórachipbe. Az eredetiek mára vagy múzeumi relikviák, vagy néhány gyűjtő féltett kincseit képezik. Én egy kicsit irígykedem. Persze okosabb manapság valami mindent tudó kütyüt befogni, mert egyszerűbb és sokoldaúbb mint az említet ősök, de ... ott a de. Jobb nem hallani az eredetit!
... az ilyen szeánsz mindig sápitozással fejeződik be.
süti beállítások módosítása