casio_wx_p1.jpg     A '80-as évek végén és a '90-es évek elején a Casio nem csak a kis küttyögő "nápolyiszeletek" miatt volt ismert a zenészek körében, hanem gyártott néhány, a maga korában igen kiváló szintetizátort is. A CZ, VZ és FZ széria készülékei ma is keresett darabok a régi szintetizátorok kedvelői között.  A szintetizátort itt a szó szoros értelmében értjük, vagyis a felhasználó képes saját hangzásokat beprogramozni rajta. A Casio gyár a '90-es évek vége óta elsősorban a lakossági hangkeltő eszközökre koncentrált, előállított kismillió CTK és WZ sorozatú kísérőautomata hangszert, melyek közül a zenészek nem túl sokat méltattak komolyabb színpadi használatra. Észre kellett azonban vennünk, hogy a tervezők komoly lépéseket tettek a minőség folyamatos fejlesztése érdekében, és egyre jobb keyboardokat dobtak piacra. A kísérőautomata hangszerek komolyabb verzióiban már lehetőség volt egyszerűbb hangszín paraméterek szerkesztésére is, tehát ha alapvetően nem is nevezném ezeket szintetizátornak, azért lehetőség volt némi testreszabásra. Évek óta lehetőség van hangszínek, minták és stílusok betöltésére is, a Casio ehhez internetes letöltőfelületet biztosít.
     Mindenképpen beszélni kell a digitális zongoráikról is, hiszen a fejlődés itt még kézzelfoghatóbb, mint a keyboardok esetében. Az utóbbi években nagyon belehúztak, és megalkottak néhány olyan modellt, melyeket méltán vásároltak nagyon sokan világszerte. Az új modellek között jó pár mechanikailag és hangzásilag is ott van a legjobbak között, ugyanakkor az árak még elfogadható kategóriában maradtak. Jöhetnek persze fanyalgók, akik találkoztak gyenge Casio zongorákkal, azonban ezek egyértelműen a legolcsóbb árfekvésben találhatók, és ha abban a kategóriában vetjük őket össze versenytársaikkal, akkor ismét csak azt mondhatjuk, hogy jól teljesítenek a saját mezőnyükben.
     Szóval a Casio háza táján az elmúlt évek során elég komoly fejlesztések zajlottak, ez egyértelmű. Évek óta hallhattuk azt is pletyka szinten, hogy a régi hagyományokat ismét feleleveníti a cég, és "rendes" szintetizátorral fog kirukkolni. A pletyka azonban megmaradt pletykának, ám most a közelgő téli NAMM show kapcsán több forrás is kiszivárogtatta egy új Casio szintetizátor hírét. A XW-P1 pontos paramétereit még senki sem nagyon ismeri, annyit lehet róla tudni, hogy groove szinti lesz elég komoly lead képességekkel, meg orgona jellegű hangokra is ki lesz hegyezve. Emlegetnek virtuál analóg szintézis technológiát is, de ez most még csak spekuláció. Az ára valahol a 200.000 Ft nagyságrendben várható állítólag. Mint tudjuk, majd a bejelentéskor nyilvánosságra hozott dokumentumokból fogjuk megismerni, hogy valójában mire is képes az új hangszer, és hamarosan ki fog derülni a tényleges ár is. Mindenesetre kíváncsian várjuk az új hangszert, a Casio oldalán már fut a nagyszabású bejelentést sejtető visszaszámlálás.
      A hír azért is nagyon érdekes, mert az elmúlt évek szoftverszinti eufóriája után egyértelműen érzékelhető a világban a valódi szintetizátorok utáni megnövekedett kereslet. Abban bizonyosak lehetünk, hogy a Casio csak akkor kezd bele egy hangszer gyártásába, ha abban üzletileg jó lehetőséget lát.    

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr503530039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djuice 2012.01.09. 13:46:02

Valóban sokan nem méltatják ma sem ezt a márkát így nincs is sok mindenkinek érdekében figyelni, nyomonkövetni, hogy a karóráikon kívül csinálnak-e még valami "hangszerféleséget" egyáltalán.
Saját részről azt én sem értem mondjuk, hogy ha régen tényleg adtak ki tökösebb szintiket, akkor később miért álltak rá az ultragagyi kis gyerek keyboardokra kizárólag. Persze a felnövekvő lurkókat is el kell látni inspiráló eszközökkel (lásd, anno Yamaha PSS széria), de ugyanakkor (szintén a Yamahát tudom mondani - PSR széria) lehetett volna minőségibb dolgokat is előállítani már csak a lagzizós kategóriában is, hacsak nem a vetélytársak (főként a Roland) népszerű, ilyen automatái jelentették a gátat. A profi színpadi szintik körében meg tényleg semmi említhető náluk.
A digizongi piacon is hiába "erősítenek" manapság szvsz, a legalacsonyabb árfekvésű CDP-100, a még olcsóbb szegmensben épphogy elmegy mint kezdő, tanuló hangszer (szégyenszemre sok zeneiskola is megelégszik ezzel minőségileg, de tudjuk, a költségvetések milyenek). A kicsit tökösebb Privia szériák már árban jóval markánsabbak és hiába a kissé jobb billentés, mondjuk egy Yamaha P, vagy Roland FP szériát sosem ér el, ellenben hangban végképp elsprórolták a minőséget belőlük, nem is mert nem hasonlítanak 100%-ban a minták a zongoráknál maradva mint fő hangszín az eredetire, hanem a burkológörbe beállításuk végképp hibás, nagyon rövid lecsengést írtak bele a mérnökök, ami teljesen érthetetlen.
Volt egy Privia szériát népszerűsítő e-kiadvány a Casio részéről. Nem tudom mennyit fizethettek egy Rátonyi Robinak, vagy az ugyan már banki TV reklámban korábban is szereplő Márkus Tibinek mint a Magyar Jazz Szövetség elnökének (egykori tanárom volt), én mint jó 20 éve hangszerekkel, zenével foglalkozó nyilván nem dőlök be egy ilyen kampánynak tudva milyen a minőségi hangszer, de sajnálom hogy a pénz hatalmával ilyen emberek is felbérelhetők. De amúgy nem is ezt mondanám fő problémának, hanem hogy miért nem tud a Casio legalább a konkurencia szintjéhez elfogadható minőséget előállítani. Itt nem műszaki megbízhatóságra gondolok, hanem hogy a manapság az IT szektor által felpörgetett tömeggyártás révén fillérekbe kerülő memória árak mellett miért spórolnak ezen, minthogy inkább normális, minőségi hangszínekkel töltsék meg a termékeiket. Sajnos én azt látom, hogy a Casio ma is a 90-e évek prüttyögéseit hozza, így megértem akik eleve legyintenek-e márka említése kapcsán, pedig némi koncepcióváltással lehetnének jó minőségű hangszereik is.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2012.01.09. 21:41:33

@djuice:
Jól értem, hogy kipróbáltad a Casio újabb fejlesztésű, komolyabb kategóriájú digitális zongoráit, vagy ezek csak teóriák?

djuice 2012.01.09. 22:37:58

Igen, többet megnézegettem már kíváncsiságból, mert a rövid lecsengést én is haveroktól hallottam és valóban nagyon rövidek a hangok, hiába a pedál lenyomása. Kezdő zenekaroknál is láttam már színpadon, részben ezért is nézegettem meg. Asszem, PX320-as volt a legnagyobb a Priviáknál. (?) Ebben az árban a Yamaha szerinetm jobb. Ok, Casioban van 128-as polifóniájú cucc is, még a billentéssel sincs sok baj, de a hangok, ritmusok stb. elég harmatosak. (Rhodes piano stb, játékmaciszerű...)
Nézzünk pl. egy népszerű Yamaha tanuló-oktató hangszert, á la DGX640. Már néhol 200 alatt megvásárolható és több Tyros hangszínt!!! tartalmaz. Ritmusszekció téren is nagyon jó alternatíva az unalmas metronóm leváltására. Egy zenetanár barátom is ezt választotta oktatás szempontjából a zenei műhelyébe, pedig ős is sok mindent átnézegetett előtte.
Nem mondom hogy végzetesen rosszak a Casiok kezdőknek, de nem is annyira jó hangminőségűek mint amennyit elkérnek értük. Viszont amit az említett Casio promo kiadványban sok művész nyilatkozik, szerintem vicces és azt sem tudom elhinni, hogy annyira nem lennének igényesek. (pl. Rátonyi Kurzweilekkel dolgozott már régen is, Nagy Jani Doepfer+hangmodul párossal, ma inkább Nord stage pianoval) Ismert közmondás a samponreklámok óta, "van az a pénz amiért bárkinek hajlandó korpásodni a haja..." Komoly ember az ők kategóriájukban nem Casiot fog venni, hanem Korg SV1-et, Nord Pianot, Staget, Roland FP-RD modelleket, vagy minium az új Yamaha MOX8-at. Persze ettől még sokan megveszik a Casiot is, ezt én legfeljebb egy samplert meghajtva midin tudom elfogadhatónak tartani.
A cikkben említett szinti érdekesnek hangzik, de az elmúlt évek tapasztalataiból nem hinném hogy a Casio ötlete a szintivilág megváltását eredményezné. Számomra továbbra is a felejtős kategória ez a márka.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2012.01.10. 22:56:18

@djuice:
Nos, ez is egy vélemény volt.
A Casio hangszereket azonban elég sokan választják olyanok is, akiknek semmi pénzért nem tud korpásodni a hajuk :) Nem hiszem például, hogy Claydermann sárga csekkjeit ez hozta egyenesbe :)
Persze itt nyilván a komolyabb modelleket említeném. Azt pedig teljesen rendbenvalónak érzem, hogy az olcsóbb darabok szerényebb minőséget képviselnek, mint mondjuk a Celviano csúcsmodellek.
Attól pedig mindenkit óva intenék, hogy az XW-P1 kapcsán prejudikációkba essen. Először próbáljuk ki!

djuice 2012.01.11. 12:46:24

@MidiTom:
Na várjál, azért Claydermann egyrészt nem egy nagy vasziszdasz a szakmában, úgy értve nem egy Joe Zawinul, vagy egy Szakcsi-Lakatos és bizony van valahol a sufni alján valami 90-es évekbeli Casio katalógus, teli gyerek hangszerekkel, ahol olyan szépen mosolyog a szabájos fogsorával mint annak a rendje, féltően ölelve egy mini billentyűs "szuper hangszert".
Casionak sok pénze van a reklámra ennyi.
Abban viszont igazat adok, szűk látókörűen fogalmaztam, ui csak a kis 30 ezres prüntyögőkre és a Priviákra gondoltam, a Celvianot nem ismerem, lehet ott van valami nagyobb megfejtés, bár gondolom árban sem a CDP100 kategória és ezért is írtam hogy akkor inkább már Roland, Yamaha stb.
Aztán meg az is ott van hogy akinek tetszik, miért ne vásárolja. Pusztán egyéni szubj. borúlátásom hangoztattam a Casio kapcsán annak fejében amit idáig felmutatott, magyarán hogy a magasabb kategóriákban eddig nem is próbálkozott. (Celvianot leszámítva, de a szintiknél is ott a WK-7500, amitől sokan hasrafeküdtek a bejelentésekor és hogy is szól?)

djuice 2012.01.11. 12:54:40

Még csak annyi ha nem sértődsz meg, lehet nagyon fain ez az új XW-P1, de ne feledjük hogy a hosszú évek bástyavédői közt abban a szegmensben milyen neveket is találunk? Nord Lead, Wave; Access Virus; Waldorf; Moog; Dave Smith Instruments.
Úgyhogy nem lesz könnyű a Casionak mégcsak létrát sem támasztani a bizonyos bástyákhoz, de győzzön a jobbik! :) A piac majd eldönti...

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2012.01.11. 20:42:06

@djuice:
Lehet, hogy Claydermann nem akkora vasziszdasz, de én azért szeretnék úgy zongorázni, mint ő :)
Ha aláír egy endorseri szerződést, akkor pedig nyilván vidáman kell olyan dolgokat is reklámoznia, amitől mondjuk nem esik hasra. Ez egy dolog. Ilyesmin én nem akadnék ki. Ha kedvet csinált pár gyerkőcnek ahhoz, hogy valamiféle kis szintin elinduljon a zenélés felé, az már nem rossz dolog.

A második kommentedhez pedig a következőt fűzném hozzá, anélkül, hogy túldimenzionálva egy külön postot szentelnék a témának.
A Bitzenede az én szubjektív blogom, erősen elvonatkoztatva a biznisztől. Vagyis itt megengedhetem magamnak, hogy ami magánemberként nem érdekel, arról egyszerűen nem írok, hanem olyan dolgokra hívom fel a figyelmet, amelyek épp valamiért birizgálják az agyamat. Ezért is van az, hogy elég sok mindenről szó esik itt.
Attól erősen tartózkodom, hogy akár az említett hangtechnikai vagy stúdió cuccok, illetve hangszerek között valamiféle sorrendet, értékrendet próbáljak felállítani.
Azt pont a hangszerboltozás kapcsán tanultam meg, hogy ahány ember, annyiféle módon értékeli a hangszereket, berendezéseket. Amit én első körben furának érzek, nem tudom, mi motiválhatta a gyártót egy adott megoldásra, azt sokszor egy kuncsaft nagyon jól elmagyarázza nekem. Tehát az én értékelési rendszerem egy a sok közül, arra jó, hogy ha én akarok valamit megvenni, akkor ehhez igazodom. De nem szívesen erőltetem rá másokra. Felhívom a figyelmet arra, amit jónak találok, morgolódok azon, amit rossznak érzek, de nagy alázattal figyelem a zenész emberek sajátságos érveit és szempontjait. A jó gyárak ugyanezt teszik, ezért tudnak sikeresek lenni hosszú évtizedeken át.
Várjuk tehát csak meg azt a Casiot, majd kisül, hogy mit főztek.

djuice 2012.01.12. 10:48:04

@MidiTom: Nem akadok én ki se Caydermanon sem máson (amúgy egy nagyobb önszorgalmú ember is képes úgy játszani egy kis zenei általános előképzettség fejében, mert nem csinál bonyolult dolgokat, a jazz műfaj ehhez képest a Csomolungma), de ezzel sincs baj, mindenki másképp csinálja. Én jelen helyzetemben sem vállalnék be olyat reklámozni ami nekem nem jön be vagy nem az elvárt minőség, ehhez képest hírnévvel a zsebben ez még hatványozottabban igaz. Én Claydermant abban a romantikus pop műfajban amit csinált mondjuk egy zongora reklámozónak jobban elnézném, de nézhetjük onnan is hogy valszeg csak kevesen tudják hogy ő anno Casio reklám arc volt...

Továbbá, igen vannak alap igazságok és vannak szubjektivitások ahogy írod. Ezt nyilván mindenki eldönti magában ki véleményéhez idomul az övé és kiéhez nem. Szőke csaj-barna csaj kérdésköre, s a feketékről még nem is beszéltünk! :) De attól még vannak elfogadott, mindenki által látott trendek, hogyasszongya pl. a nőknél maradva, a Cindy Crawford vagy a Sophia Loren egy klasszikusan szép nő, ezzel sok mindenki egyetért, tehát trendje van a dolognak. Most lehet hogy valakinek jobban tetszenének ők szőkén, vagy elismeri a szépségüket, jóságukat, de attól még a saját feleségét fogja jobbnak tartani mindenben. Szóval szerintem hasonlóan van ez a hangszereknél is. Tudjuk mi a jó, mi a szép, tapasztalatokból, melyek előbb utóbb trenddé válnak, divatot teremtenek. Az más kérdés hogy a divat lehet valamilyen érdekes ismeretlen tényező által kificamodott is, ezért nem lehet megérteni teljesen az emberi ízlésvilágot.
A Casiora visszatérve ez szerintem ott mutatkozik, mikor valami olyan lánykának kéne elkellnie, ami helyett sokan már megtalálták az igazit. :) Persze egy újszülöttnek minden vicc új alapon nyílván azok sem maradnak bekötetlen fejjel...

Kampokez 2012.01.19. 16:35:16

teljesen jó megjelenésű az új sorozat, remélem nem cseszik el világító billentyűkkel, meg tanító funkciókkal. annak idején volt szerencsénk egy VZ-hez, ami szerintem nagyon jó hangú hangszer volt. remélem valami hasonlóval áll elő a Casio. mindenesetre kíváncsi vagyok mi jön ki belőle..

djuice 2012.01.19. 19:15:22

@Kampokez:
Sajnos azt kell mondjam, eléggé magán hordozza a "gyerekszinti" feelinget számomra, szerintem hasonlóra számíthatunk mint a WK7500 megfejelve pár régi VZ, CZ mintával. Mikor olvastam hogy visszatér a cég a pro kategóriába ettől látszatra is sokkal többre számítottam. De, biztos sokan elégedettek lesznek majd vele, nem tagadom.
Nekem amúgy az egész Namm felhozatala idáig nem mutatott sok lélegzetelállítónak vehető dolgot. Talán az új Waldorf Pulse 2 még jó cucc lehet, meg van ugye egy ráncfelvarrt Nord Piano v.2 is, mindössze 40 polifóniával + a sampler részén nevetségesen kevesebbel 18-al!!! Ellenben tuti 600 fölött lesz árban.
Sajnos most ilyen borulátó vagyok az új csodákra várván...

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2012.01.20. 18:21:22

Olyan friss, hogy még meleg. Mikrofonos, tehát sok mindent nem árul el, de azért érdekes:
youtu.be/wyWs87ebi-o

rumcájsz1106 2016.07.20. 17:16:56

olvasva a kommenteket az én véleményem is az hogy ahány ember mindenkinek más az izlése valakinek a mulatós műfaj jelenti a zenét másoknak bach vagy jazz de,,,,,,,,,,szintetetizátor és keyboard digi zongora mind más világ én hivatásos un vendéglátós bill vagyok ill voltam 30 évig, nos a 80 as évek végén a vermonás világ után nagy dobás volt a yamaha ps megjelenése,,,,,,,,,,,,,,,,,a casiot valóban nem kedvelték a slágereket játszó billentyűsök akkor a yamaha ps 6100 volt a csúcs majd a roland vitte a pálmát az e 5 20 30,,,,,,,szériával2016 ban kipróbálva a legközismertebb márkákat hát,,, amit fizetsz azt kapod ez igaz a bill hangszerekre is ár érték alapján a yamaha vitte el a primet nálam de,,,eddig minden yamaha arranger keyboardnál előjött a rubber gumi probléma 2 3 év után nálam a márka ezért felejtős az én szivem csücske a roland bk 5 elérhető ár strapabiró kiválo hangminőség sokan favorizálják a korg pa 300 ill 600 elérhető áru keyboardokat a végén azzal zárnám a kommentet hogy ne keverjük a szezont a fazonnal claydermann,,,,,,,,,,,,jordan rudess,,,,trabant és mercedes hány demó bemutatót láttunk rudesstől a yamaha tyros 5 76 bill arranger keyboard ról pedi g több mint 1 millába kerül van a zene meg van a biznisz,,,lagzi lajcsi ezek szerint magyarország egyik legjobb zenésze hány 100 millás ingatlanja van a nyilvános média szerint,,,nem minden arany ami fénylik leskovics sándor miskolc
süti beállítások módosítása