Evaton_RF_Nomad.jpgA zenészek már régen rájöttek arra, hogy egy hagyományos rádióvevőből mindenféle speciális zajokat lehet kicsalogatni. Különösen a rövidhullámú sávokon van jó nagy káosz, ahol a légköri viszonyok változása miatt eleve állandóan ingadozik, modulálódik a hang, egyik adó elnyomja a másikat, fura interferenciák képződnek. Az adók sistergéssel, bugyborékolással, fütyüléssel keveredő hangja olyan akusztikus káoszt hoz létre, amely már eddig is megihletett egy csomó zenészt. Hallhatunk is "rádiótekergetős" hangzó betétet számos régebbi felvételben is. Az igazi csoda tulajdonképpen az, hogy most jutott csak eszébe valakinek, hogy egy rádióvevőt beleintegráljon a szintetizátorba. Nem kell tehát a továbbiakban régi AM rádiók után kutakodni, ha valaki ilyen hangeffekteket kíván létrehozni, bár a bolhapiacokról nevetséges árakon hozzá lehet jutni a kivénhedt régi rádiókhoz.
Az Evaton Technologies által kifejlesztett RF Nomad rövidhullámú vevőt eurorack méretűre készítették, így bármelyik moduláris szintetizátor rendszerbe pompásan beilleszthető. A lényeg azonban természetesen nem ebben rejlik, hanem abban, hogy a vevőt CV-vel tudjuk hangolni. Van rajta egy hagyományos hangoló poti, mellette pedig egy másik, amivel a bejövő CV jel mértékét tudjuk befolyásolni. Kár, hogy ezzel az innovációval nem 30 évvel korábban jöttek ki, akkor tudtuk volna rajta hallgatni a Szabad Európa Rádiót , például a Teenager Partyt.  Azóta persze megszűnt a Teenager Party, elhallgatott a SZER, és vele együtt rengeteg más rövidhullámú műsorszóró állomás is, tehát azt a zsúfoltságot és kavarodást, amit az 1970-es években találtunk, már hiába keressük. Ettől függetlenül persze a meglevő adók és a légköri zavarok továbbra is bőséges tárházat jelentenek véletlenszerű vagy célzott hanghatások előállításához. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy közben digitális zajt kibocsátó rendszerek tömkelegével vettük körbe magunkat, alapvetően megváltoztatva a régi zajspektrumot. Sebaj, a számítógépek és a hálózatok generálta csúnya kerregő hangokat is beépíthetjük zenénkbe az új modul felhasználásával :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr406570051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása