Nem elég, hogy a Covid 19 járvány a gazdaság egészéhez képest a szórakoztatóipart kegyetlenül megtizedelte, vannak még egyéb hatások is, melyek rossz irányba viszik a dolgainkat.
Hallhattuk az ősszel, hogy tűz volt Japánban az AKM félvezető gyárában. Valahogyan akkor ez nem kapott olyan igen nagy publicitást, hiszen a járvány és a világszerte döglődő gazdaság hírei mindent kiszorítottak. Aztán közben kiderült, hogy a tűzeset nagyon nagy kárt okozott, a termelőüzem nagyrészt megsemmisült a három napos tűzben, egy csomó veszélyes anyag került a környezetbe, és az újjáépítés, újraindítás sok időt vesz igénybe.

akm_tuz.jpg
Az AKM a zeneipar számára az A/D és D/A konverter chipek miatt létfontosságú. A hangszergyártókat és a pro-audio, valamint AV termékek gyártóit egyáltalán nem vigasztalja, hogy az autóipartól a különféle ipari mérőrendszerekig rengeteg cég gyártmányaiba vannak beépítve ezek az áramkörök, így aztán egy csomó nagy vállalatnál megállt bizonyos termékek gyártása. Van, ahol lázas gyorsasággal átszervezték a gyártást valami kiváltó termékre, de ez az audio terméke esetében leginkább egy teljesen új konstrukciót jelent.
Összefoglalva, ez a sajnálatos eset a piacon számos termék hosszan tartó hiányát eredményezi, egyben áremelkedést is generál. 
A történet a Szuezi-csatornában beszorult konténerhajó esetéhez hasonlóan rávilágít arra, hogy mennyire sérülékeny a világban jelenleg működő "just-in-time supply chain" rendszer, vagyis a minimális raktári állást, maximális pontossággal időzített alkatrész beszállításokat megkövetelő logisztikai eljárás. Az egész járvány alatt a cégek kisebb leállásai és a logisztikai rendszerben keletkezett elakadások szintén hozzájárultak ahhoz, hogy a világgazdaság szekere rettentő döcögősen haladjon tovább.   
Amikor tehát a vásárlóink értetlenül néznek ránk, mikor arról beszélünk, hogy egy csomó hangkártyát, hangszert, hangtechnikai berendezést nem tudunk adni, nem tudjuk, hogy mikor érkezik, nem tudjuk, hogy mennyi lesz az ára, az emiatt van. Természetesen itt a gyártók oldalán óriási pénzekről van szó, tehát igyekeznek gyors megoldásokat találni, azonban ezt a globálisan teljesen összenőtt, egymásra utalt technológiai ipart a hasonló hatások továbbra is erősen fenyegetik.  

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr4516608262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása