Amikor decemberben elhatároztam, hogy blogot indítok, akkor még határozottan az volt az elképzelésem, hogy amikor eljön az említett MidiShow 20. évfordulója, akkor az ott és akkor szereplő, résztvevő emberekkel csapunk egy banzájt, felelevenítve az akkori eseményeket. Az év eleje azonban annyira mozgalmasan indult, hogy egyelőre eltoltuk időben ezt az összeröffenést. A holnapi évforduló kapcsán azonban muszáj pár szót szólni a körülményekről, és megemlíteni az embereket, "akik nélkül nem jött volna létre" az akkori rendezvény. Ez a ma már elcsépelt fordulat 1990 - ben merőben más jelentéssel bírt. Pár hónappal a rendszerváltás után Egerszegen nagyon intenzív zenei élet volt. Működött a városban vagy 30 - 40 zenekar, és este bárhová ült be az ember egy étterembe vagy presszóba, élő zene szólt. A kezdődő kapitalizmusban már kivehető volt itt is a verseny kibontakozása, vagyis a zenészek, zenekarok elég féltékeny oldalpillantásokat vetettek egymásra. A zenélés megélhetéssé vált sokak számára, ezért nagyon féltve őrizték szakmai titkaikat, és viszonylag kicsi volt az átjárás a zenekarok között. Az akkori élményekkel simán meg lehetne tölteni egy bestseller könyvet. Rengeteg vidám, szomorú, érdekes esemény történt akkoriban ebben a pezsgő közegben, melynek magam is részese voltam. Amikor a 1989 - ben a lakásunk előtti udvaron már nem fértek el a hozzám midi és szerviz ügyben érkező autók, akkor félig viccesen, félig komolyan azt mondtam egyik barátomnak, hogy nem fogom a midizéssel kapcsolatos információkat mindenkinek egyenként elmondani, hanem tartok egy előadást valamelyik művelődési házban, esetleg illusztrálva is azt, amiről beszélek. A gondolatot tettek követték, és nagyon rövid idő alatt összeállt a koncepció: előadás a midiről és a zenei elektronika fejlődéséről + koncert ezeket alkalmazva + kiállítás.

     Ne felejtsük el, hogy én akkor mint magánember álltam elő ezzel az ötlettel, semmiféle céges háttérrel vagy támogatókkal nem rendelkeztem. A zenészek azonban egyből ráharaptak az ügyre, és nem volt már visszakozz, hiába láttam, hogy egyre jobban rám nő az egész.

     Lássuk, hát, hogy a plakáton szereplő nevek, cégek, intézmények mit tettek akkor, és mi van velük ma? A plakátot nagyobb méretben  lásd a blog kezdőoldalán!)

- Városi Művelődési Központ. Akkoriban a városban egy csomó művelődési ház működött, és valamennyi csábítóan jó programokkal. A VMK volt a legnagyobb és a legkorszerűbb. Gyorsan igent mondtak az ötletre, felkarolták az elképzelésemet, és biztosították a színpadot, valamint a kiállítás részére a helyszínt. Az ház a sok kulturális intézmény bezárás és átcsoportosítás ellenére ma is működik, Kersztúri Dezső ÁMK néven.

- Motoku - Tu Zenekar. Az egyik legnagyobb szívfájdalmam, hogy ők ebben a formában már nem muzsikálnak együtt. Jól emlékszem még a koncertet megelőző lelkes próbákra. A banda annyira jó volt, hogy az egészen elképesztő. A koncertet úgy oldottuk meg, hogy a Commodore 64 szekvencerről jövő sávokat a hallgatóság a színpad két oldalán elhelyezett tévéken követhette. A közönség 99% - a akkor hallott először szekvencerről. Attól tartottunk, hogy keveseket fog érdekelni ez a program. A valóságban zsúfolásig megtelt a terem, annak ellenére, hogy sokan kint maradtak az előtérben meg a folyosón a kiállítást nézegetve. A zenekar tagjai voltak:

  • Óvári Miklós (Gebe) - Gitár, billentyű, szekvencer programok
  • Hír Mihály (Misi) - szintetizátor, szekvencer programok (tán ő tervezte a plakátot is)
  • Szántner László (Szandi) - basszusgitár
  • Németh Csaba (Elek) - dobok

    Az egykori csapat tagjai nagyrészt ma is aktív zenészek, akikkel napi kapcsolatban vagyok. Zenei és polgári életük alakulásáról majd úgyis tervezek itt beszélgetéseket.

- Intermusica KFT. Azt hiszem, sokan emlékeznek erre a cégre. Ők voltak először jelen a magyar piacon egy nagy külföldi hangszergyártó, konkrétan a Roland képviseleteként. A cég alapítója, Tollár Endre lehetőséget látott ebben a rendezvényben, így bemutató embereket és Roland újdonságokat küldött. A cég ma Roland East Europe Kft néven fut, és a kapcsolatunk töretlen.

- KNÖBL Music, Pinkafeld. A '80 - as évek végén és a '90 - es évek elején a zalai zenész legfőbb beszerzési csatornája Ausztria volt. Úgy futkároztunk Bécsbe, Grazba, Oberwartba, Fürstenfeldre, és egy csomó más üzletbe, mintha a szomszédba mennénk. A pinkafeldi hangszerbolt stábja Herr Gruberrel az élen különösen szimpatikus volt, velük olyan jó személyes kapcsolatban voltam, hogy meghívtam őket a bemutatóra, ahová nagy pakkokkal jöttek, sokféle berendezést és rengeteg prospektust hozva. Ez a társaság nyitott később Oberwartban egy nagy hangszeráruházat. Utóbbi nem volt túl hosszú életű. A Syncopa 1992 - ben nyitott, aztán sorra nyíltak a nagy boltok itt a a környéken, illetve kibővültek a korábbi kis üzletecskék. A határszéli osztrák üzletek forgalma jelentősen megcsappant.

- ROBSON Elektroakusztikai Szerviz. A Tóth G. György nevéhez fűződő vállalkozás akkoriban tarolt Magyarországon a saját fejlesztésű erősítőkkel és hangfalakkal. Megbízható, nagyon jó hangú és megfizethető árú cuccok voltak ezek. Gyuri a kínai dömping beáramlása miatt már nem tartotta érdemesnek fenntartani ezt a profilt, de sokan sajnáljuk, hogy a nagyon ígéretes vállalkozás nem tudott egy komoly hazai nagyvállalattá fejlődni. "Robson" Gyurival szintén tervezek egy beszélgetést itt a blogon.

- Mikrovilág. Volt akkoriban ez a lap, amiből szívtuk magunkba a mikroszámítógépes információkat. A lapban rendszeresen voltak elektronikus zenei észosztások is. Egy kis propagandával ők is hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

- KYBORG GMK. Ez volt a mi hajdani cégünk, ami ipari elektronikák tervezésével, javításával, programozásával foglalkozott. Aztán beolvasztottuk a Logitron Kft - be, ami általános számítógépes profilú cég volt. Messze a legjobb szakembergárdával büszkélkedhettünk akkoriban. A zenei profilt kiszedtem ebből, és 1992 - ben megalakítottam a Syncopa Bt - t.

- KVINT zenekar. Horváth Kálmán jó kis bandája volt ez akkoriban. Kálmán az elsők között használt gitár szintetizátort a környéken.

- Domino zenekar. Ehhez a bandához némileg nekem is közöm volt. Rengeteg új készüléket náluk próbáltam ki élőben. Nagy Feri, az együttes vezetője fogékony volt mindenféle innovációra. Egy csomó buliban a keverőpult mögött is én ücsörögtem, és ... hú, hát azokban a bulikban nagyon sok minden történt :) Szegény mai fiatalok azt a hangulatot már sehol sem fogják megtapasztalni.

- NOLG együttes. Kaczor Feri egykori zenekarának már akkor hatalmas rajongótábora volt. Feri azóta szóló karriert futott be Magyarországon, meg párszor körbeutazta a világot. Vele is tervezek egy beszélgetést a "régi szép időkről".

- WOLF együttes. Farkas Attila és csapata ma is aktívan muzsikálnak, és a szórakoztatják a nagyérdeműt szállodákban, alapítványi bálokon és táncversenyeken.

- LORD együttes (Nagykanizsa). A Dugmanics Zoli (Dugó) által fémjelzett zenekar is igen népszerű volt akkoriban. Dugó saját építésű berendezéseket vetett be a bulikban. Ma elsősorban hangszerboltosként és stúdiósként tevékenykedik Kanizsán.

    Ez a 20 évvel ezelőtti buli egyrészt emlékezetes, mert akkor indult el itt egy folyamat, aminek eredményeként Egerszeg kis időre vezető szerepet játszhatott a hazai elektronikus zenében. Másrészt azt a fajta összefogást, ami akkor kialakult, azóta sem tapasztaltam a helyi zenészek között. Mindenki segített. Azok is, akik egyébként a másik résztvevővel nem voltak igazán jó viszonyban, de erre az alkalomra félretették a nézeteltéréseket és együtt munkálkodtak a rendezvény sikeréért. Számos segítő szereplőt most nem említhetek meg, és sajnos jópáran már nincsenek is köztünk.

   Köszönet fiúk, lányok az akkori önzetlen segítségért! Az a tény, hogy azt a bemutatót még ma is nagy durranásként emlegetik zenész körökben, azt jelzi, hogy jókor találtunk ki valamit, és sikerült jól megvalósítani.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr171778201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása