Egy kis blues

Címkék: blues zalaegerszeg

2010.03.06. 20:34

    Ahhoz, hogy az ember otthon érezhesse magát egy városban, szükség van zenés helyekre. Kellenek hangversenytermek a szimfonikusoknak, színházak a zenés darabokhoz, sportcsarnokok a pop és rock koncertekhez, táncházak, és természetesen a kis jazzklubok, blueskocsmák. Kellenek az élőzenés bárok, a diszkók, és azok a vendéglők is, ahol mulatós zene szól. Ha ez mind adott, működik, és színvonalas, akkor a város rendben van. 

    Sajnos, Zalaegerszegen az utóbbi években, és nem csak kifejezetten a válsággal összefüggésben, begubóztak az emberek. Régebben természetes volt, hogy ha van egy jó koncert, akkor ott a helyünk. Egy átmelózott nap után beültünk lazítani egy vendéglőbe vagy egy klubba. Most aki dolgozik, az estére hullafáradt. Aki munkanélküli, annak pedig, ha kedve lenne is, pénze nincs szórakozni menni. Lepusztultak hát a város zenés helyei. Nehéz helyzetben vannak a kiváló városi szimfonikus zenekar tagjai is. Szépszerivel a maguk kedvére örömzenélnek néha, mert fellépési és próbahelyhez is nehezen jutnak. Erősen megcsappant a korábban jól működő klubok száma is. Voltak itt kiváló próbálkozások, mint például a Krumplirózsa, vagy a Grabowsky, de hát a széllel szemben nem nagyon ment a dolog.

    Hogy ne csak a rossz irányú folyamatokról beszéljek, azt azért el kell mondanom, hogy a negatív trend ellenére mindig van néhány friss tehetség, akiknek a felbukkanása újra feldobja a zenei közéletet. Zenekarok alakulnak, akik nagy kedvvel muzsikálnak, és nem szegi kedvüket a ritka fellépési lehetőség, sem a gyéren látogatott koncertek. Szóval a zene itt bujkál azért a városban, és ha egyszer megint  béke lesz, akkor kitör majd. Az emberek ismét járnak majd koncertekre, buliba, sorra nyílnak a klubok, színvonalas élő zene lesz nyári estéken a romantikus kerthelyiségekben, és az emberek arcáról lekerül a savanyú ábrázat, ami a zenemogvonás miatt van. Mert bizony mondom néktek: nem elég iPoddal mászkálni az utcán, meg a Youtube előtt puposkodni éjjelente. A zenét meg kell élni!

    Ha már szóba kerültek a blueskocsmák, akkor egerszegi viszonylatban feltétlenül szót kell ejteni a Shabby Blues Band - ről. Bár a zenekarban voltak kisebb-nagyobb személyi változások, azért mégiscsak elismerésre méltó, hogy 1991 óta megszakítás nélkül nyomják a bluest. Közben eljutottak számos fesztiválra és megjelentek lemezeik is, de ők továbbra is ugyanazok az arcok maradtak. Egerszegen mindenki ismeri őket, és ha mennek az utcán, percenként kérdik tőlük, hogy "figyu, hol lesztek legközelebb?", de ez az őszinte érdeklődés mégsem elég ahhoz, hogy egy állandó blueskocsmát életben tartson. Jó lenne, ha lenne egy weboldaluk is, ennek hiányában csak közvetett infót taláunk róluk a neten.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr111814659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása