Miközben szélmalomharc jellegű küzdelmet folytatunk a kínai gagyi hangszerek ellen, és időnként ki is akadunk harc közben, fél szemmel azért mindig vizslatjuk az olcsó árfekvésű tartományt is, hátha találunk benne valami használhatót. Most éppen a hongkongi gyártmányú Medeli m10-et vetettük egy laza tesztelés alá. A céget 1983-ban alapították, és talán ők jöttek rá először arra, hogy a zenei piacon sikeresek lehetnek, ha olasz csengésű nevet választanak :) Aztán ebben később igen sok követőre találtak.

   De nézzük vizsgálódásunk tárgyát, az m10-et! Korábban is forgalmaztunk már olcsó Medeli keyboardokat, így nem túlzottan nagy elvárásokkal bontottuk ki a hangszert, mely ránézésre kicsit emlékeztet a korábbi M1 nevű modelljükre. (Nem keverendő össze a KORG M1 szintetizátorral!) A hangszer külső kialakításában nincs semmi extra, az ebben a kategóriában szokásos műanyag izé. Az első kellemes meglepetést a billentyűzet okozta. A régebbi modellhez képest lényegesen finomabb billentésű. A fekete billentyűk ugyan kicsit furán billennek, de elképzelhető, hogy ha bejáródik, akkor homogén billentésérzetet kapunk. De így sem vészes. A szintihez kapunk egy tápegységet is. Ezzel kapcsolatban csak annyi, hogy valószínűleg kifizettük volna azt a kb. 30 Ft többletköltséget, ami lehetővé tette volna, hogy a tápegység vezetékét fél méterrel hosszabbra szabják. Ugye, itt Európában előfordulnak 180 cm-es fickók is, sőt billentyűs kosárlabdázók is :) Na mindegy, feltalálták már a hálózati hosszabbítót, ezen ne morfondírozzunk. A kijelző elég nagy, a szokásos információkat láthatjuk rajta. Háttérvilágítás nincs rajta, de hát nem is színpadra szánt hangszerről van ugye szó. A hangerőt + és - gombokkal szabályozhatjuk. Ez a megoldás jó, mert nem fog recsegni a hangerő poti, ugyanakkor sokan nem szeretik (pl. én se), és úgy érzem, hogy a hangszer van olyan minőségű, hogy megérdemelt volna egy hangerő potit.

   Bekapcsolva a második kellemes meglepetés a hang miatt ért bennünket. A korábbi modellhez képest sokkal jobban kidolgozott, természetesebb hangszíneket tartalmaz az m10. Talán a gitárok sikerültek kicsit műanyag ízűre, a többi egészen használható. Itt persze ne egy KORG Oasys-szel vagy egy PA2X-szel tessék összevetni a cuccot, maradjunk csak a saját kategóriájában. A készülékre nincs feltüntetve, de a hangszínkészlet tulajdonképpen egy kibővített GM garnitúra. Így alkalmas lehet arra, hogy Standard Midi File-okat szólaltassunk meg rajta. Na, és itt jön be a másik érdekesség: az USB csatlakozás. A számítógépünk azonnal, driver installáció nélkül felveszi az USB-s midi eszközt, aztán egy perc múlva már használhatjuk is. (Csak megjegyzem, hogy aki jót akar, az először kihúzott tápegységgel dugja össze a szintit a PC-vel, aztán dugja be a tápot, majd ezután kapcsolja be a hangszert. Ha ezt betartja, akkor hosszú életű lesz a számítógépe és a Medeli szintije is. Az okokról itt írtam.) Lejátszottam egy csomó SMF dalt a számítógépről, és azt lehet mondani, hogy a jól megírt nóták egész meggyőzően szóltak. Ja, ehhez még egy dolgot hozzá kell tenni. A saját hangszórókkal a szintinek nincs túl jó hangja, mondhatnánk, hogy van benne egy kis "hangosbemondó sfx", de fejhallgatóról, vagy külső hangrendszerről meglepően kulturált összhangzást tud produkálni. A korábbi modellre jellemző zaj is eltűnt. 

    A stílusokról és az előre betáplált dalokról nem sokat mondanék. Nagyjából megfelelnek a keyboard kategóriájának. Ha elfogadjuk, hogy a benne levő techno az techno, akkor túltettük magunkat az előítéleteken :) Vannak még egyéb szolgáltatások is a szintin, de ezeket nem részletezem, mert ha valakit érdekel, akkor megnézheti a gyári speckókat, bele is hallgathat, sőt letöltheti a user manualt is.

   Jobban érdekelt bennünket az, hogy mennyire alkalmas midi keyboardként, hiszen nagyon sokan az USB csatlakozón és az áron fellelkesülve annak fogják használni. (Félreértések elkerülése végett érdemes elmondani, hogy itt az USB-n csak sima midi kommunikáció zajlik, hang tehát nem megy át.) Nos, ilyen célokra csak azoknak lesz jó, akik nem akarnak real time kontrollereket használni, mert az ugye nincs rajta. Van ellenben saját GM hangkeltése, ezért igen egyszerű és olcsó megoldást kínál azoknak a tömegeknek, akik a notebookjukra egy egyszerű, de elfogadható hangú midi keyboardot keresnek. Midis zeneszerkesztő programjainkhoz nagyon jól fog illeszkedni, nem kell midi interfész, és ha valaki ezzel a hangminőséggel beéri, akkor nincs szükség első körben profi hangkártyára sem. Egyetlen apró, de bosszantó dolgot felejtettek csak ki a hangszerből. A Midi Local OFF funkciót. Emiatt persze tudunk azért szekvencer programokkal dolgozni, csak a nagyon kényelmes és bevált módszer helyett kézzel kell majd kapcsolgatnunk a hangszíneket, és oda kell figyelnünk egy pár beállításra, hogy összejöjjön a produkció.

    Mindent összevetve a hangszer bőven megéri az árát. Ha valaki ebben az árfekvésben szeretne 5 oktávos, dinamikus billentésű, GM hangkeltésű USB-s szintit venni, akkor máris megtalálta a megfelelő modellt. Az aktuális bolti kondíciónkat a Syncopa oldalon találjátok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr231869122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása