A hétvége két pozitív változást is hozott. Egyrészt befejeződött (remélhetőleg) az esős évszak, másrészt végre volt egy csöpp időm arra, hogy belerakjam a zenei tesztszámítógépbe a TC PowerCore Expresst, ami már pár hete sírdogált és nyafogott, hogy munkába kellene fogni, mert nem rendeltetésszerűen dekkol ő egy papír dobozban.
A mostani bejegyzés nem igazán sorolható a gyorsteszt kategóriába, mivel a PoweCore szériával már megjelenése óta foglalkozunk, ismerem hát elég jól a kártyát is, meg a hozzá járó okos plugineket is. A kíváncsiságomat az okozta, hogy ez az első PCI Express PowerCore, amit kipróbálok. A gépemben ugyan van egy Windows XP-s vinyó is, azonban ma már elsősorban Windows 7-en dolgozom. Az izgatott tehát, hogy a gépemben a Win7 felületen a szintén PCI Express csatlakozású E-MU 1212m mellett hogyan fog viselkedni a kartyinka. Nos, a hozzá adott CD-n levő 3.0-ás szoftverrel elég gyorsan lelombozódtam, mert bár az installáció végigfutott, de a kezelőfelület nem jelent meg. Uninstall, 3.2-es szoftver letöltése a TC oldalról, install, és voilá, megy minden, mint a karikacsapás! Erre nem is érdemes túl sok szót vesztegetni, install kipipálva. Ja, még annyit, hogy a TC oldalon ezt a szoftvert csak XP-re és Vistára garantálják. Várható tehát egy Win7 kompatibilis verzió is majd, de a lényeg, hogy addig is kiválóan lehet dolgozni.
    Érdemes viszont pár szót úgy általában a DSP-s kártyákról szólni. Elég régóta forgalomban vannak már a stúdiótechnikában használatos audio DSP kártyák, de azt tapasztalom, hogy sokan még mindig nem egészen értik, hogy miről is van itt szó. Először is, a DSP nem valamilyen szélsőséges német párt nevének rövidítése, hanem a Digital Signal Processor rövidítése. Vagyis digitális jelfeldolgozó processzor. Ezeket nem csak a hangtechnikában használják, hanem rengeteg más területen is, a képfeldolgozástól a haditechnikán át az űrkutatásig. Bennünket elsősorban persze a hangfeldolgozás érdekel. Valamilyen primitív DSP igazából sok kommersz hangkártyán is található, amik alapvető feladatokat látnak el a ki- és bemeneti jelek kezelésében. DSP funkció van azokban a chipekben is, amelyek a közönséges hangkártyákon például téreffekteket, vagy a bikicsunáj funkcióhoz szükséges "Center Cancel" műveletet végzik. Az E-MU 1212m kártyán már jóval rafináltabb DSP-t találunk. Ez támogatja a kártya leglényegesebb tartozékának, a Patchmix szoftvernek és a hozzá tartozó effekteknek a kezelését.  Sokan tévesen azt gondolják, hogy egy ilyen kártya azért jó, mert a számítógép processzorát felszabadítja rengeteg művelet alól. Ez csak részben igaz az E-MU esetében, mivel igazából olyan feladatokat lát el, amiket egyébként egy külső keverővel és külső effektekkel valósíthatnánk meg. Persze, ha valaki befogja a DAW szoftverében használatra az E-MU effekt készletét, akkor valóban kevesebb nativ (a processzor által kiszámolgatott) effekt funkciót kell használnia. Az E-Mu kártyákat azonban nem annyira a velük kapott effektek minősége miatt kedveljük, bár bizonyos helyekre azokat is hasznosíthatjuk.
    A TC PowerCore szériája azonban kifejezetten arra született, hogy nagyon jó minőségű effekteket és szoftver hangszereket futtathassunk a host rendszerünkön (Cubase, Nuendo, ProTools, Logic, stb.) belül. Ezek a kártyák nem tartalmaznak hangfrekvenciás csatlakozásokat, feltételezzük tehát, hogy a gépünk már tartalmaz egy jó minőségű hangkártyát. A TC erőssége a nagy teljesítményű DSP-k alkalmazásában rejlik.
  A kártyán 4 db izmos Freescale  DSPB 56367AG150 chipet találunk. Akit érdekel a chip tudománya, az letöltheti a teljes doksit hozzá. A régi Powercore kártyákkal ellentétben ez egy egészen rövid kártya, a technológia fejlődésével sikerült az első szériás PCI kártya hosszát is csökkenteni, a PCIe modell pedig már bármelyik asztali PC-be belefér. De a TC gyárt FireWire csatolású PowerCore modelleket is, tehát akinek valamilyen okból nem praktikus a gépbe tenni az eszközt, az választhat a különféle teljesítményű külső dobozok közül is.
    A stúdiósok és a hangmérnökök nem véletlenül szeretik a PowerCore szériát. A TC a rendszer megkonstruálásában nyilván az általa gyártott igen kiváló "vas" effektprocesszorok tapasztalatait vette figyelembe. Maga a kártya azonban csak egy lehetőség. Az igazi érdekesség a kártyához járó szoftverekben van. Igen jó kollekciót kapunk a kártyával  a legfontosabb zengetőkből, visszhangból, dinamika processzáló és egyéb pluginekből, amivel nagyszerűen dolgozhatunk a legkülönfélébb DAW szoftverek alatt. Külön kiemelném a MasterX3 névre hallgató mastering plugint. A mastering a szakemberek és a netes fórumok látogatói körében állandó marcangolás tárgya. Egy biztos. Az ember nem mastering szakemberként születik, és ha a hangfelvételi, keverési, effektezési, EQ-zási szabályokat el is sajátította, a mastering még sokáig magas labda marad. A MasterX3 erre kínál egy megoldást. A dolog a maga egyszerűségében persze nem tekinthtető általános, mindenre alkalmas gyógyírnek, de kis stúdiós projektekben meglepően jó anyagokat adhatunk ki ennek segítségével. Van neki egy nagyobb testvére, a MasterX5, ami már nem "köretként" jár a PowerCore-hoz, hanem külön meg kell venni. Na, az már igazi spéci megoldásokat kínál, amikkel nagyon sok műfajban, nagyon sokrétű és finom masteringet állíthatunk be. Ha már a külön megvásárolható pluginekről beszélek, a másik kedvencem a Virus szintetizátor PowerCore verziója. Röviden: állat. Szépen beetethetjük vele az Access Virus patcheket, és szól is, ahogyan kell.
    Az árakat tekintve a vasak és a külön megvásárolható szoftverek is nagyon kellemesen olcsósodtak, meg az utóbbiakból időnként vannak komoly akciók is a regsiztrált kuncsaftok részére.
    A TC oldalán találunk egy nagyon jó összefoglalást az egész PowerCore koncepcióról. Nemrég pedig beindult a magyar TC Electronic site is, tehát aki nem tud angolul, innen is tájékozódhat, de még egyelőre nem annyira részletes, mint a cég oldala.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr452061171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása