Unplugged

2010.09.06. 21:13

    A vidéki élettel együtt jár néhány nemszeretem következmény. Felénk ilyen például a rendszeres áramszünet. Ha fúj a szél, azért, ha nem akkor azért. Ha esik az eső vagy havazik, akkor azért. Ha nagy a meleg, akkor azért. Alig van olyan nap, amikor a cégnél a szünetmentes tápegységek idegesítő vonyítása egyszer-kétszer fel ne hangzana. Többnyire rövid idejű kimaradásokról van szó, épp csak addig megy el a villany, hogy az erre érzékeny berendezések (például hangszerek) meg nem hülyülnek. Mi ilyenkor pánikszerűen zárogatjuk az éppen az arcunk előtt található ezer alkalmazást a számítógépeken, kímélendő a szünetmentesek akkumulátorait, hiszen ha nagyon elhasználjuk őket, akkor a következő, esetleg negyed óra múlva jövő kimaradást talán már nem tudják áthidalni. Csomóra kötődnek a registryk a windowsokban, megkutyulódnak az adatbázisok. Csupa kellem és csupa báj.
    Ma délelőtt sem lepődtünk meg, amikor a legnagyobb hajtás közepette elment az áram, hanem szokás szerint vártuk, hogy mikor tér vissza. Aztán az egyik frissen érkező ügyfél felvilágosított, hogy nem lesz egyszerű a dolog. Egy tréler kenterbe vágta a tőlünk kb. 100 m-re levő villanyoszlopot. Na, ennél "jobb" hírrel nem is indulhatott volna a hét. Számítógépek kikapcs, Internet nincs, telefon vészüzemmódban. Maradt a vakarózós, gyalogos, kézi számlázós bürokrácia. Meg persze a stressz, mert szinte mindent a neten és a pécéken intézünk. Hiába próbáltam a notebookon a mobil netes bigyót. Normál körülmények között egész tempósan szokott menni, most kivárhatatlan lassúsággal próbált összeszedni pár nyomorult bitet az éterből.
    Errefelé elég népszerű sportág a villanyoszlopok gépjárművel való eltávolítása az út mellől. Azt is tudjuk, hogy az EON nem szokott nagy sietséggel a helyszínre rohanni a károk elhárítására. Amikor pár éve egy téli éjszakán egy Polo repült be a házunk előtt egy villanyoszlopon keresztül az árokba, akkor majdnem egy napig tartott, amíg ismét lett villany a falu érintett részén. Igaz, akkor -28 fok volt, és mindenféle trükkökkel kaparták be a kővé fagyott földbe az új oszlopot. De a legutolsó oszlop kitörésnél is majdnem 8 órát kellett várni. Nem voltunk tehát optimisták.
     Gyuri kollégámmal operatív tervet dolgoztunk ki, és felépítettük a Barátság Villanyvezetéket az EU "SMIIM" projektje (Segíts Magadon, Isten Is Megsegít) támogatásával. Ennél is fontosabb volt a szomszéd konstruktív hozzáállása, ugyanis az ő engedélyével, illetve Guru nevű kutyájának hozzájárulásával voltunk képesek megvalósítani a koncepciót. (Igen, Guru az a fekete kis puli formájú méregzsák a szomszéd udvarában). Így a lakásomtól a szomszéd birtokán át kihúztuk a kanócot, és áramot adtunk a létfontosságú rendszereknek.
    Az EON viszont ma meglepően gyorsan és nagy apparátussal megjelent, és elhárították a zavart, legalábbis az ő részükről. Ugyanis egyes telefonvonalak és a kábeltévé még mindig nem működik a faluban, de az áramszünetet kb. hét óra alatt megoldották. 
    Van ebben az egészben valami ijesztő. Olyan mértékben ki vagyunk szolgáltatva az energiaellátásnak, hogy az ilyen, viszonylag gyorsan megoldódó zavarok is nemhogy a hétfői napunkat, hanem gyakorlatilag az egész hetünket teljesen felforgatják.
     Régebben volt rá példa, hogy télen, amikor áramszünet volt, gyertyát gyújtottunk az üzletben, és vigyorogva bejelentettük az épp érkező kuncsaftoknak, hogy unplugged műsor van. Most már annyira hozzá vagyunk nőve a nyavalyás drótokhoz, csővezetékekhez és a rajtuk hordozott energiához, vízhez, információhoz, hogy a hiányuk bénítólag hat. Holott régebben a vidéki ember életében maximum egy vállrándítást ért meg az áramszünet. Legfeljebb nem néznek tévét, gondolták, illetve amiatt szoktak aggódni, nehogy a nyári melegben kiolvadjanak a fagyasztók a kamrában. Ma már teljesen más a helyzet. Egy hosszabb áramszünet vagy gázkimaradás vidéken kész katasztrófa.
    A lényeg, hogy egy kis furmánnyal úrrá lettünk a helyzeten, és zárás után nem sokkal ismét lett villany, elbonthattuk a vonalat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr322276151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tatrai Gabor (törölt) 2010.09.09. 00:38:31

Én tudok ármaszünet ellen két tuti megoldást!

Dízelgenerátorokat kell beszerezni,majd beépíteni a ház alagsorába.
Amennyiben kiesne a hálózati betáp azesetben gyakorlatilag pillanatokon belül újra lesz táp,addig meg az UPS-ek dolgozhatnak.

A másik megoldás: a Paksi Atomerőműből selejt áron felvásárolni a kiégett fűtőelemeket,és építeni egy kis erőművet.
Ráadásként a "felesleges" fel nem használt energiát el lehetne adni Bagod önkormányzatának,így le lehetne választani a gerinchálózatról a települést.

:)))))))))))))))))))

Nektek adom az ötletet XD

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.09.09. 10:26:26

@Tatrai Gabor:
A fusi (nem fúziós, hanem fusi) atomerőmű ötletével már a baleset után egy órával előálltam a helyi önkormányzatnak. Ők is sokat szenvednek a rendszeres áramkimaradás miatt, de valamiért elég szkeptikusak voltak.

Tatrai Gabor (törölt) 2010.09.09. 21:41:37

@MidiTom:

Hát nem értem miért olyan merevek az önkormányzatok ha atomerőműről van szó!?:)))

Csak nem a zónaolvadástól,xenonmérgezéstől félnek annyira!?

A Curie házaspár meg simán kisérletezgetett mindenféle izotóppal.

A Marie a zasszony el is patkolt sugárterhelés miatt,a férj meg utcai balesetben halt meg tudtommal.

Egyébként egyszerűbb lenne keresni egy teherelosztót,és direktbe a hangszerbolhoz behuzatni a 400 KV-ot,majd létesíteni egy saját alállomást kapcsolótérrel meg baszottnagy hidrogénhűtésű trafókkal.

Na mindegy,ennyit az energetikáról

XD

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.09.10. 09:52:47

@Tatrai Gabor:
"Egyébként egyszerűbb lenne keresni egy teherelosztót,és direktbe a hangszerbolhoz behuzatni a 400 KV-ot,majd létesíteni egy saját alállomást kapcsolótérrel meg baszottnagy hidrogénhűtésű trafókkal."

Látod, ez meg eszembe se jutott...

Bokrock 2010.09.11. 11:32:35

Megvan!!!
Szélerőmű kell!
Szeles időben amúgy is gyakrabban xarkodik az energia ellátás, na meg frontosabb időben gyakrabban "görbülnek" az út menti oszlopok...
-egyébként jól vagyok...

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.09.12. 00:27:32

Látom, nagyon próbáltok a cég energiaellátásán javítani. Bennem pedig felmerült korábban, hogy csináljunk biomechanikus energiaközpontot, vagyis a vásárlók fejlesszék a villanyt, valahogy így:
news.bbc.co.uk/2/hi/8621038.stm
süti beállítások módosítása