WaveLab 7


    Először azt akartam blikkfangos címként beírni, hogy hangszereléshez, azonban ezt csak zalai-vasi tájszólással kimondva, zárt "e" betűkkel kimondva tudnám megkülönböztetni a pestiek által is érthető dialektusban előadott "hangszerelés" szótól, melyben mindkét "e" betű nyílt. Írott szövegben "ë" betűként is jelölik a nyelvészek a zárt "e"-t, más forrásokban pedig pont a nyílt "e" betűt, így téve átláthatóvá a jelölésmódot :) Befejezve a nyelvészkedést, arra akartam kilyukadni, hogy míg az utóbbi kifejezés ugyebár azt jelenti, hogy egy zenemű szólamait megfelelő hangszerekre osztja szét a szerző, vagy a hangszereléssel megbízott szakember, én "hangszërëlés" alatt hangjavítást, hangbuherálást, hangberhelést, hangbarkácsolást, a hangon és a hanggal végzett mindenféle procedúrát értek. A WaveLab ugyanis ezekhez a munkákhoz ad nekünk egy komplett szerszámkészletet.
Egy ilyen készlet létfontosságú minden hanggal foglalkozó mesterembernek. A szakma nagyjából a WaveLab-ot és a Sound Forge-ot tartja a leghasználhatóbb munkaeszköznek. Az aztán egyéni ízlés kérdése, hogy ki melyiket tartja saját számára kézreállónak. Magam mostanában a mindennapi ügyeim intézéséhez a WaveLab-ot használom mostanában. Ezért is vártam kíváncsian, hogy milyen újdonságokkal jelentkezik a Steinberg a WaveLab 7 kibocsátása során? Tavasszal mutatták be a 7-est, de csak most került piacra, és tehettem fel a zenei tesztgépre.
    Nos, eléggé átkoncepcionálták az egész programot. Most én is még kapkodom a fejemet, hogy mit hol is találok? Nem csak a dizájnt alakították át alaposan (közelítve az új Cubase, illetve Nuendo kinézetéhez), de a működés és a felépítés rendszerét is. Persze, aki már dolgozott a korábbi verziókkal, annak azért nem nagy művészet megtalálni a megszokott dolgokat, de célszerű megismerkedni az új "workflow" elemeivel, magyarán megtalálni a mi konkrét feladataink elvégzéséhez szükséges eszközöket, ablakokat, menüket, azok praktikus behívási módjait. Az új WaveLab-ot egyértelműen a nagyobb hatékonyság jegyében gyúrták át. Talán a legfontosabb újdonság, hogy négy új "Workspace"-t, vagyis munkahelyet találunk, amik tulajdonképpen bizonyos feladattípusokra optimalizált munkakörnyezetnek tekinthetők. Így van a hangfájlokkal való alapműveletekhez, a vágáshoz, összeillesztéshez, a podcasthoz, illetve a batch műveletekhez kialakított munkahely.
    A megszokott eszköztár is jelentősen átalakult, bővült. A legfontosabb újdonságok nagyon röviden:

- kivételes mastering eszközök
- profi analizáló funkciók
- hangrestauráló eszközök
- új VST3 processzorok
- 384 kHz, 32-bit támogatása
- korszerű kezelőfelület
- új CD- és DVD-író motor

    Az újdonságokról 7 részes videót találhatunk a YouTube-on: 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr592348004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása