Van egy olyan érzésem, hogy a Bitzenede olvasói közt akadnak pár százan, akik boldogan részt vennének egy nagy tapasztalatú hangmérnökök és művészek által vezetett egy hetes ingyenes hangtechnikai kurzuson. Az AKG ismét meghirdeti a pályázatot, lehet tehát jelentkezni a berlini továbbképzésre. Bizonyos feltételek persze vannak, a részletekről itt lehet tájékozódni. Kis kedvcsináló:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr692707136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BonFire 2011.03.04. 03:45:27

Hej, de szívesen beszabadulnék én is egy ilyenre. Bár az én parasztangolom szerintem nem elégséges egy szakmai konferenciához, főleg, ha németül tartják, mert úgy meg egy kukkot sem tudok. :) Meg sajnos jobbára helyhez vagyok kötve, szóval nem menne sehogy sem. De minkenképpen jó dolognak tartom, hogy a stúdió guruk már nem őrzik maguknak a titkaikat, mint a szent grált, mint tették ezt eleddig.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.03.04. 10:17:02

@BonFire:
A jelentkezés feltételei között van a "fluent English", az előadásokat angolul tartják.
Amúgy ha már tud valaki angolul, eleve borzasztó sok hasznos stúdiótechnikai tudomány leszedhető a netről. Az ilyen gyakorlati kurzusok azért nagyon jók, mert megismerhetünk konkrét munkamódszereket, és ugye vissza is lehet kérdezni.

BonFire 2011.03.04. 14:45:41

@MidiTom: Igen, azt láttam, mégis arra gondoltam, németül kell kommunikálni. Egyébként rengeteg hasznos, házi stúdiózással kapcsolatos dolgot szoktam keresgélni a YouTube-on, és sok rosszul vagy nem tudott dologra fényt derítettek már ezek a segédletek.

Csak az a baj, hogy amikor a megrendelőnek magyarázom, hogy ezt és ezt miért nem lehet úgy, ahogy ő kívánja, akkor akár ha a falnak beszélnék. Hiába mondom nekik egy ének felvételhez mi a minimális cucc, ami szükséges, nem értik meg, mi szükség van kondenzátor mikrofonra, keverőpultra, inzertálható kompresszorra/limiterre, amivel előkompresszálhatom a jelet, speckó kis énekfülkére, popfilterre és egyebekre, amikor van nekik dinamikus mikrofonjuk, koncerten is azt használják, a terem meg stúdiócélokra van kialakítva, csak éppen 40 m2 és elfér benne egy kamarazenekar; ének felvételére kissé nagy, és bár hangszigetelve van, nincsenek mozgatható paravánjaink, amelyekkel ilyen esetben a nagy tereket le lehet választani...

Szóval hiába beszélek, mert a videót hiába mutogatom, amikor agyilag zokni valaki angolból, technikailag analfabéta, és semmilyen stúdiótapasztalata sincs. Nekem meg van 10 évnyi tapasztalat, meg hozzáértés is, csak cuccra nem futja.

Legutóbbi megrendelésemnél már kétszer vettük fel az éneket, két különböző mikrofonnal, és egyik sem volt megfelelő. Mindkettő dinamikus volt. Legközelebb megpróbálok valami használható cuccot összekoldulni, mert ami van, az nem jó, és én meg nem szeretek xar munkát kiadni a kezemből.
süti beállítások módosítása