Fejlemények


     Miközben mi itt nagyon lubickolunk a Kronos mélységes hangtengerének hullámaiban (micsoda gyönyörű képzavar), a KORG máris felülírta a hangszerről alkotott eddigi tudásunkat. Ma ugyanis bejelentették az 1.5-ös operációs rendszert. Az új rendszert október közepén fogják ingyenesen elérhetővé tenni minden boldog Kronos tulajdonos számára, akik ettől garantáltan még boldogabbak lesznek. Igazolódni látszanak ugyanis azon sejtéseink, melyek szerint ez egy állandóan fejlődő munkaállomás, és az is látható, hogy a fejlesztők jó irányba nyomulnak. 
    Nézzük tehát az új rendszer leglényegesebb jellemzőit!

  • RAM bővítés. A kevés memória miatt korábban sivalkodó embereknek mondtuk, hogy ez csak elvi kérdés. Meg is oldották. A bővítés pontos menetét még nem tudjuk, de annyi már sejthető, hogy szakszervizben (pl. nálunk) gyorsan és olcsón meg lehet oldani majd. A RAM bővítéssel elsősorban a PCM minták tárolására szolgáló memória nő meg a mostani 1 GByte-ról 2,2-re.
  • 7 új Program bank. Ezeket úgy lehet majd elérni, hogy egyszerre nyomjuk meg az adott sorszámhoz tartozó "U" és "I" gombokat. Ezáltal 896 új hangszínt tárolhatunk, melyek jöhetnek a KORG-tól, külső fejlesztőktől, vagy lehetnek a saját kreációink. A Kronos eddig sem szűkölködött hangszínekben, de innentől aztán kimeríthetetlenek a lehetőségeink. Ne felejtsük el, hogy az SSD-ről eddig is hipp-hopp előhozhattuk a hangszínek hatalmas kavalkádját, ha kedvünk épp úgy hozta. Azonban mégis üdvözlöm ezt a csomó új bankot, mert ez annyit jelent, hogy a panelről azonnal elérhető készletünk duzzadt fel, és ez gyakorlati szempontból bizony fontos lehet.
  • 7 új bank a Wave szekvenciáknak és a dobkészleteknek.
  • Négyszeresére növelik a RAM-ban tárolt Multisample-k, Sample-k és Multisample indexek számát. Ez csak puszta számháborúnak tűnhet, de adott esetben megkönnyíti az életünket, mivel nem kell helyet csinálnunk akkor sem, ha már nagyon sokat pancsoltunk a memóriában.
  • Támogatja a Kronos az USB-s midi kontrollerek használatát. Mivel egyre több midi kontrollert csak sima USB csatlakozással látnak el, ennek a fejlesztésnek is van gyakorlati jelentősége. Korábban már beszéltünk róla, hogy az USB Host - MIDI átalakító elég költséges dolog. A KORG bizonyosan arra is gondolt, hogy a saját háza tájáról népszerű kis Nano kontroller szériával parányi befektetéssel még tovább lehet növelni a Kronos realtime kezelőszerveinek számát. A koncepció nagyon jó, csak aztán a végén ember legyen a talpán, aki a külső kontroller asszignációkat fejben fogja tudni tartani. Akár még a koncert előtti hangulatjavító folyadék elhagyása árán is. Bár ezekhez a kis kontrollerekhez valamiféle közvetlen támogatást ígérnek a fejlesztők, tehát ezen a kérdésen valószínűleg ők is elspekuláltak.
  • Ígérnek egy Windows, illetve Mac alapú editor szoftvert is, mellyel a szerkesztési és rendezési funkciókat számítógépről intézhetjük majd. A Kronos esetében szerintem igen jó és hatékony grafikus szerkesztő felületet kapunk, kíváncsi vagyok tehát, hogy sikerül-e számítógépen is ennyire szép és áttekinthető módon megoldani ugyanezt? Az egyetlen potenciális előnyt abban látom, hogy ha az embernek van egy hatalmas nagy felbontású monitora, akkor oda ugye elvileg több mindent ki tud teregetni egyszerre. Szóval majd meglátjuk.

    Kronos Hangkönyvtárak

      Amint betöltjük a Kronosba az 1.5-ös rendszert, lehetőségünk lesz a Kronos Sound Libraries használatára. Itt jön be az a történet, amit az egyik korábbi bejegyzésben idézett Synth.me cikkben hallhattunk. Vagyis hogy a KORG megkért egy csomó jónevű sounddesigner embert, hogy készítsen a Kronos 9 féle hangkeltéséhez méltó hangszín csomagokat. Amennyire most ki tudom venni, ezek fizetős pakkok lesznek, de valószínűleg nem lesznek annyira drágák, hogy akinek szüksége lesz ezekre a profi hangokra, ne tudná megvenni őket. A terjesztés is valószínűleg online lesz megoldva, de majd meglátjuk.
      Az 1.5-ös rendszert tehát októberben várhatjuk, a szerkesztő programot pedig novembertől. A Sound Libraries elemei valószínűleg az 1.5 rendszer publikussá tétele után elérhetők lesznek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr93196731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janca Ákos 2011.09.02. 16:58:04

Szerintem nagyon jó fejlesztési irány, nekem legjobban a több hangszínbank és az editor szoftver tetszik. (Egyébként nem szeretem, de ügyes fogás, hogy előre bejelentenek valamit, ami csak később készül el - sajnos, ez szinte általános a mai világban, és nyilván most is meg van az oka.)
Plusz információ, hogy azok az OASYS-tulajdonosok, akik KRONOS-t vásárolnak, a cikkben említett újabb KRS, EXs hangkönyvtárakat olcsóbban vehetik majd meg.

djuice 2011.09.03. 13:07:19

No! Van itt fejlődés és szinte alig jelent meg a hangszer. Sajnos a boot timeról nem igen szólnak ilyen örömhírek, de várjuk azt is türelmesen. A memóriabővítés örvendetes, de még nem igazán értem hogy ha SSD is van, akkor + memóriának mi a különösebb értelme, de ártani biztos nem árt. Ellenben ettől az uncsi és manapság kényelmetlen bankba szervezéstől igazán megszabadulhatnának már! Legyen 10000 preset, 0-9999-ig, az talán mindent többszörösen kielégítene és ne keljen már plussz gombokat nyomogatni ilyesmihez. Ezzel talán a felesleges bankok fenntartása is értelmetlenné válna, hisz pont az ebből eredő kötöttség miatt, ha egy multi v. kombi hangszín pont használ belőle dolgokat, muszáj volt eddig is fenntartani a kb 1-2%-ban kihasznált hangokat, ha valaki nem akarta végigszerkeszteni az összes hangszínét. Pl. az Emu samplerei az E4-től tudták ezt.

Az USB-s midi kontroll nagyon affelé hajaz, mit korábban felvetettem, épp ideje volna a tableteket bevonni a GUI kezelését illetően. Szerintem ezzel sem fog sokat késni a gyár a jövőben.

A signatured hangbankok nagyon örvendetesek, s méginkább a profi dob-grooveok felhasználásai.
Mondhatjuk tehát immár, a Korg rendesen felkavarta az állóvizet a workstation-szintik világában, kíváncsian várjuk a többi gyártó mit fog erre lépni majd! A Roland ugye most újított, de talán a Yamahától várhatunk még valami nagy dobást 1-2 éven belül majd...

(apropó, jó lenne valami Korg ötlet fórum amin a gyár felé lehetne jelezni az innovációs morzsákat! Nos, hansan?)

hansan 2011.09.05. 16:34:54

Üdv Mindenkinek!
Az ötletelés jó ötlet. A korgforums.com-on talál mindenki ilyen rovatot. Mint korábban említém az elmult bő másfél évtizedben soha nem reagált a gyár semmilyen magyar ötletre.Nekem küldhetitek én szivesen elolvasom.Közben beindult a Hangfoglalásra készülődés ahová sok szeretettel várok mindenkit.(Monotribe biztosan lesz)Próbálok a Kronos-hoz új op-t szerezni(meg talán hangbankokat is)
meglátjuk.Jó zenélést! HAN

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.09.07. 10:23:50

@hansan:
Azt nem tudom, hogy jelenleg hogyan kezeli a Korg a nép köréből érkező javaslatokat, de korábban én számos, a különféle fórumokon javasolt fejlesztést fedeztem fel (pl. a PA szériában. Időnként olyan kéréseket is megvalósítottak, amelyekknek én baromira nem láttam értelmét, de 3-4 zenész verte miattuk a huppot.
Szerintem a korgosok most is figyelik a vezető szakmai fórumokat, többen jelen is vannak. Csak például az ismert korgforums.com-os affér óta megváltozott a viszonyulás kölcsönösen.

djuice 2011.09.09. 00:15:44

@MidiTom:
Kár hogy csak reklám és semmi demo a bankokból. A jazz drum exp. kit kifejezetten érdekelne engem milyen lett! Majd csak lesz a youtubeon valami róluk hamarosan...

djuice 2011.09.16. 11:30:49

MidiTom részéről a szintiket maceráló touch eszközök létjogosultsági ellenvetésére mutatnék 2 friss anyagot gondolatébresztés gyanánt! (természetesen nem a betűk és hátterek színének változtatását kiemelendő, mint fő funkció!) :)

1, goo.gl/SMQGa
2, goo.gl/dtE4D

djuice 2011.10.18. 02:10:00

egy kis éles bevetés, tessen kapaszkodni!
(miket nem tudnak ezek a vézna japán csajok!)

www.youtube.com/watch?v=iqU3uMCG8EA&feature=player_detailpage

djuice 2011.10.26. 11:20:21

Még egyesek éltetik, mások már temetik az új Kronost! Nevezetesen, a Motifator fórumon nagy feltételezgetések vannak hogy a Korg lépésére miként válaszol a Yamaha. Egyesek szerint 2012-ben kijönnek egy VST plugineket futtatni képes űber-Motiffal! Érdekes lenne, mindenesetre biztos hogy a Kronoshoz vagy a Jupiter80-hoz hasonlóan, valami alapjaitól más hibrid dolgot ők is fognak csinálni, de szerintem inkább csak 2013-ban, jövőre egy új XF-rack modult jósolok a Nammra, az eddigi menetrendeket tekintve. :)

A dolgokról itt írnak bővebben: www.motifator.com/index.php/forum/viewthread/457159/P0/

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.10.26. 11:38:37

@djuice:
Über-Motif! :)
Addig jó nekünk, ameddig a pluginek a számítógépben laknak. Szerintem ha valaki nagyon nem bírta otthon hagyni a plugineket, és nem akart venni a egy pluginfuttató rack modult,sem a laptoppal nem akart görcsölni a színpadon, az eddig is ki tudta élni ezen szenvedélyét, ha vett egy OpenLabs cuccot. Ezt már 7-8 éve is megtehette.
A Kronosban meg a Jupiter80-ban is az a jó, hogy ezek rendes hangszerek.
Meg kaphatók, tehát aki zenélni akar velük, az megteheti :)

djuice 2011.10.26. 13:01:46

@MidiTom:
Igen, lehet innen is nézni. A dolog ott vetette fel a fejét hogy a Steinberg megvételével a Yamaha tulajdonába került ez a technológia is, és akkor miért ne ő lépné meg először? Ugyan kissé futurisztikus, de szerintem is izgalmas lenne egy minden windowst mellőző, célhardver a pluginoknak ilyen gyártótól.
Mondjuk, ha azt nézzük, a Motifoknál sorban duplázták idáig a sample ROM méretét, ami ellene szólna első látásra, hisz ebben nagy sampling minta fejlesztési munkák voltak azért, de ugyanakkor a sampleres hangszereik továbbra is nyitottak más gyártók mintái felé. Ha valaki nagyon akarta, már átkonvertálhatta ilyen platformra kedvenc PC-s könyvtárait és még csak külön PC-szinti sem kellett hozzá.
Én a lényegét nem a minta könyvtár fogadásában, inkább abban látnám, ha egy ilyen új szintiben futtathatóak lennének a nagy nevek (SSL, Amek, Lexicon, Focusrite stb) FX pluginjei!
De nyilván erre az a válasz hogy ott a laptop, és a fulra teliintegráltság a végén sehova sem vezet így egy hangszernél majd.
A dolog pikantériája most az, hogy megsaccoljuk, megy tovább a gigabájt háború, vagy a Kronos után inkább innovatív irányú lesz a fejlődés? :)
süti beállítások módosítása