kevero_vs_mikrofon.jpg

    Ha pár éve valaki azzal állított volna be hozzánk, hogy a keverője zavarja a drótnélküli mikrofonját, akkor legalábbis megmosolyogtuk volna.
    Most már nem.
    Korábban már egy csomó alkalommal foglalkoztam a vezetéknélküli mikrofonokat újabban érintő frekvencia mizériákkal. A különféle hangtechnikai berendezések egyre igénytelenebb hálózati adaptereiről esett szó a blogban bőven. Mostanra a két szál összeért.
    A probléma elsősorban a kisebb analóg keverőket érinti. Nem sorolok fel gyártókat, mert az olcsóbb keverőkre szinte mind jellemző, de a nagynevű cégek gyártmányai között is előfordul. A jelenség nagyjából a következő: van egy keverőnk, ami önmagában úgy tűnik, jól működik. Van egy drótnélküli mikrofonunk is, amin nagy boldogan találtunk zavarmentes, üres csatornát, és szintén megfelelően működik. Azonban amikor ezt a mikrofont rádugjuk egy adott keverőre, vagy akár csak a közelébe tesszük, az addig zavarmentes csatornán az RF indikátor akkor is jelez, mikor még a készülékhez tartozó mikrofont be sem kapcsoltuk. Ilyenkor ugye az ember először arra gondol, hogy biztosan bekapcsoltak a közelben valami olyan eszközt, ami pont az általunk korábban üresként ismert csatornán dolgozik. Nosza, elkezdünk újra szabad frekit keresni, ám előfordulhat, hogy egyáltalán nem találunk, legfeljebb olyant, amelyik kevésbé veszi a zavaró jelet. A cifra mondóka akkor szokta elhagyni az ember száját, amikor a zavar attól tűnik el, ha kikapcsoljuk a keverőt, vagy kihúzzuk a tápegységét a konnektorból.
    Innentől kezdve már egyértelmű, hogy a keverő, vagy a tápja interferenciát okoz. A fentebb hivatkozott tápegységes blog bejegyzésben említettem a kapcsolóüzemű tápegységeket. Mostanra a kisebb készülékeket szinte mind ilyenről látják el tápfesszel. Több gyártónál is észrevehettük, hogy míg a korábbi modellekhez nagyobb, nehezebb tápegység (vagy trafó) járt általában egy három tüskés csatlakozóval a végén, az újabbakhoz könnyebb, kisebb tápegységeket adnak, melyek általában a szokásos egyszerű "hordó végű" adapterrel csatlakoznak. Ezek egyféle tápfeszültséget visznek be a keverőbe, és a keverőn belül állítják elő a működéshez szükséges többféle feszültséget DC/DC konverterek segítségével. Mármost a külső tápegység eleve valami magasabb frekvencián üzemel, aminek a zavaró "tüskéit" jó esetben megfelelően leszűrik a keverőbe jutó tápról, azonban ez sincs mindig így, továbbá maga a tápegység antennaként sugározza ki a zavaró elektromágneses jeleket, melyeket a működése produkál.
    A keverőn belüli DC/DC konverterek, melyek többnyire +15V, -15V és +48V feszültséget állítanak elő (ha van effekt proci, akkor még mást is), pedig már a készülék házán belül keltik a nagyfrekvenciás zavart. A gyártók persze azt megoldják, hogy a keverőből kijövő audio jeleket ez ne zavarja. Azonban a tapasztalat szerint sok esetben a hálózati adapter és/vagy a belső tápok együttes működése már okoz akkora környezeti zavart, hogy a drótnélküli rendszerünk vevőegységének a működését akadályozza. Természetesen megnéztük spektrumanalizátorral a zavaró frekvenciákat. Találtunk olyan készülékeket, amelyek elég éles csúcsokat tartalmaztak, valamely alapfrekvencia és annak többszörösei formájában. Ezek a szerencsésebb "bajok", mert a drótnélküli rendszer elhangolásával (ha van még szabad helyünk) megoldhatjuk a problémát. Találtunk viszont olyan kütyüket is, amik egy adott (sok MHz-es) tartományban erősen megemelik a spektrum alapszintjét, ezeket nehezebb kivédeni.
    Hogy még kacifántosabb legyen a kép, van, ahol a drótnélküli mikrofon vevőegységének a tápegysége, sőt, maga a vevőegység is részét képezte a problémának. Durva, de találkoztunk olyan helyzettel is, ahol egy wifi router tápja és egy jó nevű mikrofongyártó tápja utálták egymás közelségét.
    Szerencsére azonban az esetek többségében sikerült megoldást találni. Példák:
    - A keverőtől 1-2 m-re már nem jelentkezett a zavar, tehát egy hosszabb bekötőkábel megszüntette a hibát
    - A rackekben rendszerint egy elosztóba dugjuk a keverő tápját és a drótnélküli vevő tápját. Egy esetben a    drótnélküli vevő tápját egy másik elosztóba kellett dugni, így kb 1,m-rel távolabb került racktől. A másik esetben elég volt a közös elosztót annyira kivenni a rack dobozból, hogy még épp elértek a tápegységek kábelei
    -  Néha elég, ha a tápegységek kábeleit a lehető legjobban eltávolítjuk egymástól, nem kell másik elosztó
    - A probléma általában nem jelentkezik kihelyezett aktív antennáknál, mert azokat eleve valamekkora távolságra állítjuk fel a vevőket tartalmazó konténertől.

   Természetesen ez az újmódi nagyfrekvenciás zavar nem csak keverők miatt alakulhat ki.Ha több berendezés van egymás közelében, például egy rack dobozba építve, akkor minden eszköz és minden tápegység gyanús lehet.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr9318392289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása