Érdekes ötlettel rukkolt ki idén tavasszal az új-zélandi KiwiTechnics cég. Miközben az emberek túlnyomó többsége a szintetizátoraihoz számítógépen futtatott hangszín szerkesztő programokat használ, ők fogták magukat, és készítettek egy "vas" kontrollert, mellyel többféle vintage analóg szinti editálása is megoldható. A számítógépmentes zenei alkotókörnyezetre vágyó ortodox analóg szinti kedvelőknek biztosan bejön ez a Patch Editor. De jól jöhet színpadi játékhoz valósidejű "tekergetésre", hiszen jó pár régebbi szintin nem voltak igazán a mai értelemben vett kontrolok, hanem belemászott az ember az "Edit" menübe, ott kiválasztotta például a "Cutoff" paramétert, és piszkálgatta igény szerint. Nem egy billentyűs ismerősöm használta így "realtime" a szinijét, aminek aztán gyakran volt olyan következménye, hogy más, nem odatartozó paramétert is elnyomkodtak. Koncerten ez nem mindig vette jól ki magát.  15-20 évvel ezelőtt szerintem vitték volna ezt a programmert, mint a cukrot. De ha valakinek több olyan szintije is van, melyet kezel a Kiwi készüléke, annak most is érdemes elgondolkodni a beszerzésén. Az ára nem túlságosan alacsony, magyar pénzre átszámítva kb. 70-80.000 Ft-ért lehet hozzájutni. (+VÁM). A kütyü jelenleg a következő hangszerek kezelésére alkalmas: 

  • Korg DW-6000, DW-8000/EX-8000, M1
  • KiwiTechnics 3P Upgrade
  • Roland JX-3P, Juno 1, 2, 106, MKS-7, MKS-50, MKS-70Updated Roland MKS-80Updated, JX-8P, JX-10, MKS-80
  • Sequential Circuits SixTrak, Max
  • Cheetah MS6
  • Oberheim Matrix 1000
  • Waldorf Pulse, Q/Q+
  • Moog Slim & Little Phatty

    A gyártó oldalán leírták azokat a specialitásokat, illetve kivételeket, melyeket figyelembe kell venni a használatnál. Amikor azt írtam, hogy jelenleg a fenti szintiket kezeli, akkor arra gondoltam, hogy természetesen szoftverfrissítések útján további hangszerek kezelésére is alkalmas lehet, ha gyártók is úgy akarják. Meglátjuk, hogy mennyire terjed el, egyelőre úgy tűnik, Európában nem sok talált gazdára.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr783357175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása