A vezetéknélküli mikrofonokkal kapcsolatos dolgokról már többször írtam a blogban. A korábbi állapotokhoz képest a nemzetközi helyzet (ld. Pelikán elvtárs) tovább fokozódik, ugyanis immáron széleskörűen terjed a digitális műsorszórás és az LTE mobilkommunikáció (G4). Nagyjából egy éve írtam egy levelet azoknak a forgalmazóknak, akikkel mi szorosabb partneri kapcsolatban vagyunk vezetéknélküli mikrofonok értékesítése terén.

Kedves Disztribútor Partnereink!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy legyetek szívesek, tájékoztassatok bennünket arról, hogy miként működik Európában a vezetéknélküli mikrofonok és fülmonitorok frekvencia elosztásának szabályzása? Igazából hiába kerestem, nem találtam meg, hogy ki és hogyan szabályozza a forgalomba hozhatóság és a használhatóság feltételeit.
Annyit részben a vásárlóktól, részben más forrásokból már tudunk, hogy 2012-től az LTE mobilkommunikációs szabvány bevezetésével bizonyos jelenleg használt sávok ki fognak esni.
A vásárlói panaszok megelőzésére természetesen szeretnénk tudni, hogy pontosan mi fog történni. Számos projektben 3 éves garanciát kérnek a leszállítandó berendezésekre tőlünk. Ha ebben az időszakban komplett rendszereket kellene emiatt lecserélnünk, az nagyon durva lenne. A jelenleg szállítás alatt álló projektekben, illetve a következő ajánlatainkban már mindenképpen szeretnénk olyan berendezéseket kiajánlani, illetve értékesíteni, amelyek meg fognak felelni az új rendszernek.
Kíváncsiak vagyunk tehát arra, hogy az egyes gyártók milyen lépéseket tesznek az  átállás érdekében. Lesz-e lehetőség korábbi berendezések
frekvenciájának átváltására, illetve ha igen, akkor ez milyen költséggel jár? Hogyan kommunikáljuk a változásokat az ügyfelek felé?

Mielőbb várom szíves válaszotokat!

     Akkoriban még a civil népesség meglehetősen keveset tudott a várható változásokról. A hazai képviseletek dicséretére legyen mondva, teljesen komolyan kezelték a kérdésemet és néhány napon belül válaszoltak is. Egyetlen képviselet tett csak úgy, mintha nem értené, mit is akarok kérdezni. A többiek tájékoztattak arról, hogy természetesen a gyártókkal már megkezdték a magyarországi várható állapotokra való felkészülést. Volt, amelyik cég már teljes stratégiával rendelkezett, mások még inkább arra törekedtek, hogy kikerüljék az esetleges botrányokat. A lényeg, hogy azért a piac minden fontos szereplője szorgosan készülődött, és komolyan vették a rendszerek átállásával összefüggő tennivalókat. Azonban egy évvel ezelőtt még nem láthattunk jó pár dolgot előre, a szakmai bürokrácia és az üzleti szféra világmértékű, európai és magyar szereplői megvívták a csatáikat és nagyjából lefixálódtak a frekvenciagazdálkodásban a következő évtizedekre érvényes elvek.   
     Azt tehát már tudjuk, hogy milyen rendszereket lehet használni. Sokakban azonban felmerült a kérdés, mint ahogy a levelemben én is felvetettem, hogy mi fog történni a meglevő rendszerekkel? Mi van, ha az új környezetben használhatatlanná válik a meglevő készülékem? Vagy használható marad ugyan, de ha használom, esetleg be fognak mérni a tetején forgó antennát viselő autóval, és durván meg fognak bírságolni? Erre vonatkozóan az egyes gyártók eltérő politikát alkalmaznak, de a legtöbben azt mondják, hogy sajnos, a régi rendszerek ebben a földrajzi térségben nem lesznek használhatóak, tessék ezt tudomásul venni, és tessék lecserélni a berendezéseket korszerű, az új normáknak megfelelőekre. 
     Ma kaptuk meg az AudioTechnica magyar képviseletétől az ő irányelvüket. Nagyon szimpatikus módon kezelik a problémát. Először is, kiadtak egy anyagot, mely végre tisztán és érthetően összefoglalja a vezetéknélküli mikrofon és fülmonitor rendszerek használatával kapcsolatos frekvenciahasználati tudnivalókat.
    Ez itt van, tessék mindenkinek elolvasni, aki ilyen mikrofonokkal dolgozik!
    A másik rendkívül fontos dolog, hogy az AudioTechnica Roncsprémium projektje lehetővé teszi, hogy MÁRKÁTÓL FÜGGETLENÜL lecserélhesse a tulajdonos működő, ám az új rendszerben nem használható berendezését az új szabványokat támogató készülékekre. Ez egy fajta beszámítás, melynek részleteit a Fórumban írjuk le. Tudni kell, hogy ezen mi kereskedők baromira nem fogunk semmit, tulajdonképpen csak közvetítők vagyunk. Azt azonban jó érzés tudni, hogy a vásárlóink nem maradnak "ellátatlanul" ebben az új helyzetben, hanem igazán méltányos kondíciókkal hozzájuthatnak az új rendszerekhez. Elképzelhető, hogy még a beszámítási akció meglehetős részletességgel kidolgozott mechanizmusa sem tartalmaz minden felmerülő kérdésre azonnal megfejtést, de azon vagyunk, hogy ha ilyen felmerül, akkor meg tudjuk oldani.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr874362213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása