MIDI HD

Címkék: midi

2015.01.17. 13:16

thecompactguide-tomidi.jpgA MIDI megújulásának szükségessége állandó téma zenész berkekben már legalább 15 éve. Sok szó esett róla itt a Bitzenede blogon is, például a MIDI 30 éves évfordulója kapcsán írott bejegyzésben. A szakemberek természetesen jó régóta spekulálnak a továbblépésen, de mindeddig nem született konszenzus. Azt gondolom, hogy ennek a hosszú vajúdásnak több oka is van. Az egyik mindenképpen az, hogy a jelenlegi MIDI a régisége, lassúsága  és sutasága ellenére is meglehetősen kerekded és érthető rendszert alkot, aminek a szétrúgásától és újraalkotásától sok milliónyi felhasználó ódzkodik. A másik tényező az oldschool 5 pólusú DIN csatlakozók (tuchel) által meghatározott fizikai csatlakozási mód. A számítógépes gyakorlatban persze erősen elterjedt az utóbbi időben az USB-re átfordított MIDI, de mint láttuk, ez igen belterjes rendszer, és a klasszikus, hangszerek közötti kommunikációban hasznavehetetlen. (Kivéve a KORG Kronos, tudjuk miért.)


Most úgy néz ki, hogy a hamarosan megnyíló 2015-ös NAMM Shown összejönnek a megújuló MIDI-n dolgozó szakemberek, remény van arra, hogy a gyártók és a felhasználók elé terjesztik az új, MIDI HD munkanéven emlegetett protokollt. A témában az információk legfőbb forrása a midi.org oldal, mely meghatározó gyártókat tömörítő MIDI Manufacturers Association hivatalos kommunikációs csatornája. Természetesen valamennyi elektronikus zenével foglalkozó internetes weboldal figyeli a témát, megpróbáltuk tehát összeszedni a rendelkezésre álló információkat. A "HD" elnevezés minden bizonnyal a High Definition rövidítése. A gyorsabb, rugalmasabb rendszer minden bizonnyal lehetővé teszi majd a jelenleginél finomabban kvantált értékek átvitelét, sokkal nagyobb adatsűrűséget, a magasabb csatornaszámot és bizonyosan cél a precízebb időzíthetőség is.  A Synthtopia összefoglalója szerint a következőkre számíthatunk:

 

  • Kompatibilitás a hagyományos, MIDI 1.0 rendszerrel
  • Plug and Play hálózati csatlakoztathatóság USB-n és Etherneten
  • Több ezer csatorna a komplex rendszerek vezérléséhez (bizony, a 16 MIDI csatornán már a fiatalnak szintén nem nevezhető, 1986-os születésű DMX rendszer is messze túltesz rajta az 512 csatornájával).
  • Az új kontroller technikákhoz igazodó nagyfelbontású paraméterek
  • A zenei kifejezőkészség javítása érdekében finomabb Pitch Control és artikulációs információk átviteli képessége. A jelenlegi 0 és 127 közti hangjegy azonosítás mellett lehetőség nyílik közvetlen hangmagasság megadásra is.
  • Új parancsok és üzenetek bevezetése, melyekre korábban nem volt szükség
  • Time stamp használata a pontos időzítés érdekében
  • Nyitva hagyja a lehetőséget számos későbbi bővítés kidolgozására

Az egész persze akkor lesz igazán érdekes, ha majd leírva láthatjuk az egész tervezetet. Az internetes források mindenképpen áttörést emlegetnek, tehát a fejlesztőknek a 2006 óta rendszeres mítingelések után végre sikerült a legfontosabb pontokban egyező véleményre jutniuk, és már csak egy nagy rábólintás kell ahhoz, hogy az új szabvány a gyakorlatban is megvalósulhasson. Felmerül persze, hogy mi fog történni a jelenleg meglevő hatalmas eszközparkkal, ami a zenészek, stúdiósok és hobbisták kezében van, a hangszerektől a különféle vezérlőberendezéseken át a hangkártyákig. Az emlegetett visszafelé kompatibilitás reményt ad arra, hogy mindent továbbra is fogunk tudni alkalmazni, de minden bizonnyal az új berendezések megjelenését követően aki csak tud, rátér majd ezek használatára.
Az 1980-as években a MIDI rendszer viharos elterjedése, ennek következményeként a különféle hangszerek szabványos összekapcsolhatósága, szinkronizálhatósága, különösképpen pedig a szekvencerek elterjedése forradalmi változásokat idézett elő a zenében és az egész popkultúrában. A számítógépekkel történő összekapcsolás aztán megint egy új világot nyitott meg. A cikkhez mellékelt kép egy 1988-as kiadású könyvecske borítója, mely ismertette az akkoriban hozzáférhető valamennyi MIDI szoftvert. Ma már egy könyvtár is megtelne hasonló tartalmú könyvekkel. A most tervezett módosítást inkább korszerűsítésnek, ráncfelvarrásnak gondolom, nem valószínű tehát, hogy be fog következni a művészetre is kiható áttörés, de hát ki tudja. Majd kiderül. Addig is erősen figyeljük a fejleményeket.  

Akiket érdekel az "ős-MIDI" megszületése, azok számára két kis írást ajánlunk. Az egyik a már említett midi.org-on, a másik pedig a createdigitalmusic.com-on található, utóbbi képei is szenzációsak.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr467081629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djuice 2015.01.20. 23:20:01

Én még mindig azt mondom, a v.1.0 nagyon tartja magát tehát igaz hogy jól kitalálták, amire sok akkori hangszermérnök csak legyintett, mikor a japánok kitalálták hogy értelme lenne a hangszereket összekötni.
Az új "szabványt" szerintem inkább komplex studio, broadcast környezetben lesz ezután is értelme keresni mind otthoni 1-2 hangszeres felállásban. Viszont amekkora ötlet volt hajdanán a midi, hátha most is új utakat nyit majd a fejlesztésben. Pl. egy neurális háló modellen alapuló moduláris szintipark, mesterséges intelligencia vezérelten igazi hangzásmegújuláshoz is vezethetne. Amit viszont fontosnak tartanék még, az a wireless alternatíva támogatása ebben a HD változatban. Majd meglátjuk mi lesz belőle...

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2015.01.22. 18:41:38

@djuice:
Igen, az eredeti MIDI jól kitalált rendszer volt, ez kétségtelen. De nem csak nagy, komplex rendszerek összeállításához jelenthet a HD rendszer nagy segítséget. Látjuk, hogy a házi stúdiókban is gyakran készülnek korábban elképzelhetetlenül nagy projektek. Például népszerűek a hatalmas sampling anyagokat megszólaltató nagyzenekari hangszerelések, eleve sok szólammal, sok artikulációs információval. Amíg egy számítógépen belül van az egész prohket, addig rendben van a dolog, de amint ki kéne küldeni, máris beleszaladunk a MIDI korlátaiba. OK, lehet használni több portos interfészeket, lehet gyomlálni kézzel vagy automatikus módszerekkel a midi eseményeket, hogy ne legyenek torlódások, de egy jól kialakított új rendszer mindezekre megoldást kínálhat.
A vezetéknélküli midi valamilyen szinten ma is rendelkezésre áll. Ha az új HD rendszert is megvalósítják drót nélkül, márpedig bizonyosan meg fogják, akkor beleszaladnak egy csomó újabb problémába, melyekről a valósidejű drótnélküli kommunikáció szakemberei most is jókat vitáznak. Nem baj, majd megoldják! :)

djuice 2015.01.27. 10:21:09

@MidiTom: A pc game zenékre igaz lehet, de ott eddig is megoldották valahogy hd midi nélkül. Ahol szerintem meg ilyen mérvű szimfónikus arrangeok kellenek, oda már milliós budgetek tartozhatnak, kvázi az élő zenekart is van miből finanszírozni -> gyorsabb munka, minőségibb hangzás emberi tartalommal.
De ki tudja holnap még mire ébredünk a midi terén. :)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2015.01.30. 16:50:10

@djuice:
Egyre több ügyfelünk dolgozik házi pécéjén ilyen brutálisan nagy hangszerelésekkel. Mindenkit megrészegít az EastWest meg a hasonló megakönyvtárak által kínált lehetőség. Sokan szerettek volna már korábban is hasonlókat csinálni, külső "vasakkal", de ugye ehhez kellett akkor egy sok OUT-os MIDI interfész, és bizony itt a MIDI már gyakran szenvedett.

djuice 2015.01.31. 13:28:07

Youtubeon vannak fenn ilyen projektek ezektől az ügyfelektől? Kíváncsivá tettél! :)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2015.02.01. 12:43:25

@djuice:
természetesen van egy csomó. De ezeket engedelmeddel nem fogom itt kilistázni. Ha érdekel, akkor privátban azt is elmondom, hogy miért.
süti beállítások módosítása