Azt mondják, nagy böszmeség, ha valaki azonnal korábbi önmagát kezdi idézni, és a "lám megmondtam" álbölcsessége mögé bújva mossa a kezeit, ha baj van. Most pedig mégis azt kell mondanom, hogy az elmúlt években sokat foglalkoztam a vezetéknélküli mikrofonok problémáival. Vagyis helyesebben soha nem a mikrofonokkal volt a baj, hanem a világgal. Azt pedig ugye elég nehéz megváltoztatni, így, ha élni és dolgozni akarunk, nekünk kell hozzá alkalmazkodni. 

Most pedig megint helyzet van. Nagyon sok zenész, hangosító ember került abba a helyzetbe, hogy a járvány miatt elmaradt bulik után végre, ha "csökkentett habzással" is, de beindultak a bulik, és megrökönyödve tapasztalták hogy a februárban vagy márciusban még kiválóan működő drótnélküli mikrofonjaik, fülmonitoraik egy része nem működik, vagy teljesen megbízhatatlanul működik. Se szeri, se száma nem volt azoknak, akik minket is felhívtak, és szerették volna javításra behozni a készülékeiket, aztán a működési frekvencia és a földrajzi hely ismeretében még a telefonban mondtuk, hogy a készüléknek nagy valószínűséggel semmi baja sincs, csak épp ismét úgy változtak a frekvencia viszonyok, hogy akadályozzák a megfelelő működést.

Sajnos bizonyos esetekben a 2-3 évnél régebben nálunk vásárolt készülékekkel is volt probléma, pedig mi nagyon nagy körültekintéssel, a lehetséges felhasználási területek és egyéb szempontok felmérése után szoktuk a készülékek frekvenciáját kiválasztani. A népszerű cseh, szlovák, német, stb. kereskedőket pedig baromira nem érdekelte, hogy a neten megrendelt kütyüt ki hol fogja használni, számukra csak a raktárkészlet fogyása volt izgalmas. Így aztán rengeteg készüléket eladtak Magyarországra, melyekről már akkor tudni lehetett, hogy hónapokig, vagy maximum egy évig lehet velük dolgozni.

atw3212.jpg

A vezetéknélküli mikrofonok működési frekvenciáival összefüggő parákról más bőségesen volt szó a fenti linken található korábbi bejegyzésekben. Akit érdekel a téma, olvassa el őket, nézze meg a videókat, mert pénzt spórolhat meg ez által, és rengeteg bosszúságtól kímélheti meg magát, ha legalább nagyjából megérti, hogy mik a rendszerek működéséhez szükséges feltételek, és miként lehet egy vagy több készüléket gond nélkül használni. 

Akik ezen túl vannak, vagy lusták elolvasni, azok számára vázoljuk a most, 2020 nyarán kialakult helyzetet. Illetve röviden még a következőket érdemes megemlíteni:

  • A drótnélküli mikrofon rendszerek nagyrészt ugyanazokat a frekvenciákat használják, mint a földfelszíni digitális TV adók (DVB-T), illetve ott vannak még a telefonos adatátviteli sávok (4G, 5G), és a bővülő rendszer egyre több frekvenciasávot kebelez be
  • Egy országon belül a frekvencia használatot jogszabályok rögzítik, azonban hogy egy adott ponton a tévéadóktól mért távolság és a domborzat miatt miként alakul a zavart okozó csatornán a térerő, azt még a rendelkezésre álló információforrásokból is csak nagyjából tudjuk megsaccolni
  • A külföldi adók az ország nagy részén elég nagy térerőt produkálnak ahhoz, hogy zavart okozzanak.
  • A rosszul kiépített kábeltévé hálózatok és a nem szabványos módon üzemeltetett telefon átjátszó tornyok teszik teljesen kaotikussá a helyzetet.

mindig_tvlogo.pngA lényeg az, hogy a magyarországi digitális tv szolgáltató, a Mindig TV teljesen átrendezte az elmúlt hónapokban az adóállomások csatornáit, és emiatt van a mostani felhördülés. Korábban már próbálkoztunk az illetékes hatóságtól (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, NMHH, illetve az Antenna Hungaria ZRT-től informálódni az újabb átállítás szempontjairól, de igazából semmit nem tudtak, vagy nem akartak mondani a témában. Lényegesen több előzetes információt tudhattunk meg az érintett gyártók hazai képviseleteitől (AKG, Audio-Technica, Shure, Sennheiser), akik számára természetesen szintén húsbavágó kérdés, hogy mit lehet, illetve mit szabad értékesíteni a magyar piacra. Sajnos ők is csak töredék információkat kaptak, és mi is ezek alapján próbáltuk minimalizálni a vásárlóink későbbi problémáit.

No és igen, még egy közbevetett apró megjegyzés. Az ügyfeleink nagy része értetlenül állt a tény előtt, hogy a tévéadóknak mi közük van az ő kis drótnélküli cuccukhoz. Sokszor megkaptuk, hogy "de hiszen nálunk kábeltévé van, mi közünk nekünk a tévé adótornyokhoz?". Természetesen az adótornyok teljesítménytől függően több tíz, vagy száz kilométerre eljuttatják az adást akkora térerővel, hogy abból jó minőségű kép és hang legyen a tévéken. Márpedig, amikor valahol van az adások vételéhez elegendő térerő, akkor ugyanazon a frekvencián zavarni fogja a mikrofon- vagy fülmonitor rendszert, ez természetes. Ebből persze az is következik, hogy adott esetben a mi készülékünk is zavarhatja a környéken a tévéket, de ez már más tészta.

Mindenki azon agyal persze, hogy ebben a helyzetben egyáltalán mi a lehetséges megoldás. Előrebocsátom, hogy egyszerű megfejtés nincs, de néhány alapelvet összeszedtünk.

1. Ha valaki nagyobb (3-4 készüléknél nagyobb) rendszert szeretne kiépíteni, mindenképpen konzultáljon előtte szakemberrel! Lehet, hogy szükség lesz alkalmas spektrumanalizátor műszerre, ami nagyon drága dolog, de utána tiszta képet kapunk a helyzetről, és sok pénz kidobását tudjuk elkerülni. A nagyobb rendszerépítők, illetve gyártói képviseletek felszereltségben van spektrumanalizátor.

2. Ha csak egy készüléket szeretnénk földrajzilag jól behatárolt helyen használni, akkor esetleg szóba jöhetnek még a fix (egyetlen) frekvencián működő adó-vevő rendszerek, de azok vásárlása előtt is mindenképpen tájékozódni kell.

3. Ha valaki több helyszínen szeretné használni a készülékeit, akkor mi mindenképpen átkapcsolható frekvenciás rendszereket ajánlunk. Ezek megválasztásához is szakértelem kell, különösen, ha több készüléket szeretnénk használni. Egy zenekarnál gyakran 6-8 vezetéknélküli mikrofon, és hasonló számú fülmonitor dolgozik. Egy ilyen rendszert mindenképpen nagy műgonddal kell megtervezni. Sajnos, minél több készüléket akarunk egy helyen használni, annál inkább a komoly, neves gyártók profi termékei felé billen a mérleg nyelve. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet mondjuk 60-80 ezer forintos készülékekből egy nagyobb rendszert összebarkácsolni, de ne lepődjünk meg, ha minden fellépési helyen újabb problémákba botlunk. A professzionális rendszerek mindig lehetővé teszik, hogy valamilyen módon a teljes rendszer összekötve felderítse a szabad, zavarmentes frekvenciákat, és beálljon különösebb görcsölés nélkül. Ezért az ilyen készülékek mindig sok csatornásak, nagy a sávátfogásuk (ez nagyon fontos szempont, mivel 8 MHz-es sávszélességű TV csatornákat kell kerülgetnünk), és lehetővé teszik a rendszer szintű beállást. Emiatt az áruk többszöröse a kommersz készülékeknek, azonban akiknek ez a munkájukhoz kell, kénytelenek beruházni. Vagy ott vannak a jó öreg mikrofonkábelek. :)

A következőkben pedig azoknak szeretnénk segíteni egy kicsit, akiknek nem akarnak hatalmas pénzeket beruházni, nincs pénzük spektrumanalizátorra, és nagyjából behatárolt földrajzi területen használnák a rendszerüket.

Az egyik módszer az, hogy kérjünk kölcsön ismerősünktől egy általa az adott területen gond nélkül használt komoly, UHF sávban működő sokfrekvenciás mikrofonrendszert. A felsorolt gyártóknak mind van ilyen. Futtassuk meg rajta az automatikus szkennert, ami kiválogatja a teljes sávból a használható csatornákat. Ez alapján tudunk készíteni egy táblázatot, hogy a mi konkrét vételi helyünkön milyen frekvenciákat talált használhatónak, és melyek azok a tartományokat, amelyeket el kell kerülnünk. Így már jóval nagyobb biztonsággal fogunk tudni készüléket vásárolni, akár az olcsóbb modellek közül is.

A másik módszer az, hogy fogunk egy digitális tévét, vagy digitális vételre alkalmas modult, amit monitorra tudunk kötni. Vannak USB-s, számítógéphez kapcsolható DVB-T vevő adapterek, valamilyen szinten azok is alkalmasak lehetnek. A készülékre tegyünk egy antennát! Szerencsés, ha ez rendes, UHF vételre alkalmas külső- vagy padlásantenna, de megfelelhet a durva méricskéléshez egy szobaantenna is. Ezek után futtassuk meg a készüléken az adókereső menüt! Attól függetlenül, hogy nincs szerződésünk a sugárzott csatornák vételéhez, a megfelelő térerejű csatornákat be fogja illeszteni a sorba. Ez a folyamat pár perc alatt le szokott zajlani. Utána jön a bogarászós rész. Nálam, pl. Bagodban a következő lista született:

 

  Hegyhátsál        
Közép frekv. MHz teljes sáv MHz csatorna MUX   Jelerősség %
482 478-586 E22 "E" Dikh TV, Sláger TV, TLC, Story4, RTL Gold, LiChi, Animal Planet, Discovery Science, Natgeo Wild, Viasat History, Fishing and Hunting, Brazzers, Filmbox Premium, RTL Spike, SuperOne, Bonum, PAX, D1, Heti TV, Fix 63-61
490 486-494 E23 "B2" (AUT) ATV HD, Puls4, Servus TV HD, Pitch Perfect, 3satHD, ZDF Info, HGTV, ATV2, Filmmit, Sevive 14510 29-31
538 534-542 E29 "D" Film+, Cool, Disney,RTL2, Super TV2, AMC, Paramount, TV4, Sport1, Spiler TV, Discovery, Viasat6,Film4, TV2 Comedy, TV2 Kids, TV Paprika, Ozone 61-59
546 542-550 E30 "E2" (AUT) ZDF HD, Das Erste HD, ZDF NeoHD, Eurosport1, Sport1, Kabel Eins,RTLZWEI Austria, sixx, Playboy TV, KIKA, Service 14711, Service 14712,  30-31
562 558-566 E32 "C" Mozi+, AXN, Prime, HEVC teszt, Natgeo, HírTV, ATV, Spektrum, Viasat3, Comedy Central, RTL+, Filmbox, Da Vinci, Nickelodeon, Cartoon 62-61
570 566-574 E33 "B" M2, M5, RTL Klub, Spektrum Home, TV2, Izaura, Zenebutik, FEM3, MindigTV Plus 61-60
634 630-638 E41 "A" M1, Duna, M4, Duna World, Kossuth R, Petőfi R, Bartók R, Dankó R,  56-57
650 646-654 E43   ORF1 HD, ORF ST2 HD, ORF2 B HD, ORF2 K HD, ORF III HD, ORF Sport+ HD, ORF 1, ORF2 W, Radio Osterreich, Hitradio 3, Radio FM4, 3-Visual radio, 28-30

 

Ha ezeket az adatokat összevetjük a Frekvencia.hu oldalon található adó információkkal, akkor azt látjuk, hogy Nyugat-Magyarország nagy részén elég jól átfednek az azonos MUX-okat sugárzó frekvenciák. Ennek fényében a Kőszeg, Szombathely, Vasvár, Zalaegerszeg, Lenti térségében élők is hasonló állapotokkal szembesülhetnek. Jól láthatók, hogy melyek azok a sávok, amelyeket mindenképpen el kell kerülni.
mindigtv_dekoder.jpgAzonban van még jó sok kiegészítés. Mivel nekem padlásantennám van, és nem forgattam, ha Hegyhátsálról az ellenkező irányba, vagyis dél felé tájolnám, akkor csőstül jönnének még a szlovén és horvát adók is, elég nagy térerővel. Vagyis tőlünk Lenti, illetve Nagykanizsa felé haladva azok hatása egyre erősebb lesz. Győr felé haladva pedig a szlovák adók térereje nő meg. Érzékeny vevővel azok is jönnek nálunk. A Mindig TV-től a HEVC átállás "örömére" kapott dekóder sajnos nem tartozik az érzékeny készülékek közé, de ez az egész megérne egy külön misét. A legtöbb korszerű tévé az egyes csatornáknál dB-ben képes megjeleníteni az antennajel erősségét. Az én táblázatomban azért szerepel % (és ezt nem igazán tudom értelmezni), mert ez a dekóder így jeleníti meg a jelerősséget. Az osztrák adók esetében található 30% viszont még bőven elég ahhoz, hogy 100%-os legyen a jel minősége, vagyis a digitális képet és hangot tökéletesen elő tudja állítani a tévé vevő. Ennél a méricskélésnél persze lényeges az antenna. Joggal mondhatja valaki, hogy a sima drótnélküli mikrofon vevők dobozain általában 1-2 db 10-20 centis botantenna van, az nyilván sokkal gyengébb jelet fog venni, mint egy padlásantenna. Magyarán nem fog annyi zavaró jelet sem összeszedni. Ez így igaz is, ezért mondtam, hogy tulajdonképpen egy szobaantenna is megfelelhet a célra, azzal jobban megközelítjük a mikrofon vevő érzékenységi viszonyait. Azonban minél jobb antennával végezzük el a vizsgálatot, annál jobban bebiztosíthatjuk magunkat a gyengébb adók tekintetében is.

Természetesen, aki az ország teljes területén, vagy még külföldön is jár fellépni, annak  a fenti módszerek nem jelentenek megoldást, neki MINDNRE IS fel kell készülni, tehát maradnak a kifejezetten profi felhasználásra szánt rendszerek.

Van aztán ugye még egy megoldás, ha elegünk van ezekből a frekvencia cirkuszokból. Korlátozott számban használhatunk wifi sávon működő digitális rendszereket, melyek ára mostanra már sokkal barátságosabb lett, illetve a kezdeti gyerekbetegségeken is túlestek már. Ha ezek kiválasztásán gondolkozunk, a következőket kell azért szem előtt tartani:

  • A hatótávolságuk gyárilag le van korlátozva. Egy színpad gond nélkül megoldható, de focipályák áthidalásán ne gondolkodjunk!
  • Nagyobb az áramfelvételük, gyorsabban eszik az elemet vagy az akkumulátort
  • Több mikrofon együttes használathoz összehangolásra képes (szintén profi kategóriás) rendszer kell
  • Bezavarhat a környéken működő sok wifi router, access point. Különösen több mikrofon használata esetén.

Végül felmerülhet, hogy mi történjen az egyébként működőképes, csak most éppen partra vetett módon, használatlanul fekvő korábbi készülékekkel. Néhány gyártónál van arra lehetőség, hogy ezeket valami névleges áron visszavásárolják, az új készülékre pedig extra kedvezményt adnak. (Roncsprémium).
Az is lehetséges, hogy érdemes az ország más területein levő zenész, hangosító kollégákkal felvenni a kapcsolatot, mert vannak olyan területek, ahol a most lefedett frekvenciák épp felszabadultak, és  fordítva. Elképzelhető tehát, hogy sikerül okos csereberével megoldani a problémát. Lehetséges, hogy olyan külföldi országban is jól el lehet adni a készüléket, ahol a mi készülékünket nem zavarja semmi, bár Európában már nagyjából egységes kiosztás várható.
Sokan kérdezik, hogy mi van a 863-865 MHz-es szabad "ISM" sávval? Nos, az elvileg lehet, hogy az ország nagy részén jó, nálunk konkrétan a felső részét pokolian zavarja valami, tehát a 2 MHz-ből is alig használható egy kis rész. Ráadásul, az intézményeknél, iskoláknál elég sok van belőlük, és mivel mindenki az alsó részre menekült, itt Zalaegerszegen már például egymást zavarják.

 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr916182662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Who111 2020.08.31. 18:57:55

Amikor anno a Petőfi Csarnokban valaki hozott drótnélküli (esetleg már diversity) mikrofont, mindig óva intettük a használatától. És valahogy mindig úgy jött ki, hogy a soundcheck végére (rock és pop koncertek esetén) egy vezetékes Shure SM57 vagy SM58 jött ki győztesnek. Egyedül színházi előadásoknál jött ki jobbnak és könnyebben kezelhetőnek a mikroport. Persze azóta a technika rengeteget fejlődött, de az FM moduláció hátránya (dinamika) megmaradt. Mindazonáltal a mai pop esetében tök mindegy a felhasznált technológia. Egyedül a rock és a metal műfajban nem vagyok kibékülve a wireless technológiával.

eßemfaßom meg áll 2020.08.31. 19:19:08

@Who111: "vezetékes Shure SM57 vagy SM58 jött ki győztesnek."

Hangminőségben ez nem meglepő, de ha a koncerten az énekes szeret mindenre felmászni akkor azért a drótmentesség hirtelen nagy előnnyé válik. Nekem is gyengébben szól a gitárom wireless de ennyit bőven megér a kényelme.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2020.08.31. 21:19:14

@Who111:
Az nem tudom, mikor lehetett, mert az utóbbi kb. 20 évben ez a technológia rettentő nagyot fejlődött. Akár a hagyományos FM rendszereknél, akár a digitális készülékek esetében.
Persze, ha pl. csak a Shure-t nézzük, lehet kapni SM58 vagy Beta fejjel olcsó rendszereket, meg nagyon drágákat is, és a különbség hatal
mas tud lenni.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2020.08.31. 21:21:52

@eßemfaßom meg áll:
gitárra is vannak már szuper jó drótnélküli megfejtések, de egy minőségi kábel meg egy jófajta előfok esetében ott azért soha nincs kérdés :)

]{udarauszkasz 2020.09.01. 06:43:15

Manapsag egy spektrumanalizator nem draga. 20-50 euro kozott lehet rendelni Kinabol olyan USB sticket, ami vetelben lefedi az 1 MHz es 1.7GHz kozotti savot, allithato az erzekenysege, siman korbe lehet jarni egy laptoppal igy az egesz teruletet. Belteri kihangositas eseten kivulrol korbejarni a hazat, es amelyik frekik szabad kint, ott belteren sincs guzmi, nyugodtan lehet hasznalni a cuccot.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2020.09.01. 10:15:43

@]{udarauszkasz:
Engem eddig csak lebeszéltek ezekről a kütyükről azok az ismerőseim, akik próbálták. De ha lenne bevált típus ajánlat, az érdekelne :)

]{udarauszkasz 2020.09.01. 10:38:20

@MidiTom: jo, hogy nem professzionalis cucc, a nagy tererot kifejezetten utalja, de pl egy HackRf is megvan 2-300 eurobol, az mar sokkal jobb. Usbrol, kezi antennaval is elmegy.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2020.09.01. 14:15:16

@]{udarauszkasz:
azt már én is nézegettem, de valaki azt mondta, hogy a digitális tévéadók esetén nem jól működik. Meg kéne nézni a dokumentációját.

]{udarauszkasz 2020.09.01. 15:16:44

@MidiTom: a HackRf jol mukodik digit adok eseten is, egyszeruen egy vizesesdiagramon, es egy spektrumdiagramon mutat egyszerre 20 MHz szeles spektrumreszt. Ez is szoftveres radio, ha tulvezerlodik a bemenet, le lehet venni a szelessavu es keskenysavu erzekenyseget kulon-kulon. Az arahoz kepest eleg nagytudasu cucc, a hozza irt hackrf spectrumanalizer programmal, es a legujabb firmware-el a rig-en, egy laptoppal vegigpasztazza neked akar az egesz WLAN savot, vagy amit akarsz 1 MHz es 6 GHz kozott. En elegedett vagyok vele, kamionban jo szolgalatot tesz.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2020.09.06. 13:17:16

Új fejlemény: az éjszaka folyamán megint csatorna rendezést tartott az Antenna Hungária. Hogy a táblázatban szereplő MUX-okat ez érinti-e vagy sem, még nem ellenőriztem le.
Szóval az ördög soha sem alszik :)
süti beállítások módosítása