Midi kábel és epermálna

2010.02.03. 23:05

    Ne gondoljátok, hogy valamiféle gasztronómiai blog irányába térülnénk el! Rögtön megmagyarázom az első körben, hogy mi a mai bejegyzés fő csapásiránya: a magyar nyelv néha félrevezető kreativitása.

    Az epermálna (gyengébbek kedvéért eperből málnaszörp szerűen elkészített ital) ugyanolyan nonszensz, mint a műanyag vállfa. Vagy az USB midi kábel. Azért szedtem elő ezt a témát, mert nincs olyan nap, hogy ne kerülne terítékre. Amikor a kedves zenésznek szüksége van valamilyen eszközre, gyakran csak némi barkochba után tudjuk kideríteni, hogy mit is akar? Ennek oka sokszor abban keresendő, hogy a nyelvünkben összemosódnak, összekeverednek bizonyos fogalmak, és akkor az ember nem tudja, hogy amikor beszélgető társa például "midi kábelt" emleget, akkor mire is gondol? Nézzük meg, mit dob ki a gugli a "midi cable" keresésre?

 

 

 

    Az öt képen jól kivehetően többféle portéka is látható, és nem tévedésből. Előrebocsátom, hogy az én hajdani tanulmányaim szerint "kábel" alatt vezetéket, drótot, zsinórt, madzagot, tyúkbelet értettünk, aminek vagy van a végén csatlakozó, vagy nincs. Ilyen értelemben a klasszikus midi kábel a 2. kis képen látható tuchel - tuchel végű vezeték, aminek szabvány szerint csak a 4. és 5. ere van mindkét végen beforrasztva, a kábel egyik végén pedig be van kötve az árnyékolás. Némelyik slendrián gyártó a régebbi fajta tucheles hangfrekvenciás kábeleit is eladja midi kábelként, ezekben valamennyi ér be van kötve. Igazából ez nem szokott gondot okozni, csak bizonyos ritka esetekben. A hagyományos kábelekkel szoktuk összekötni a hangszereket, meg mindazon eszközöket, amelyeken midi csatlakozó aljzat van. Meg kell említeni, hogy az IN jelzésű aljzatot az OUT jelzésűvel kell összekötni. Ha visszafelé is kell a kapcsolat, akkor értelemszerűen egy másik kábel is kell. Néhányan kiakadnak azon, hogy miért nem az a jó, ha az "IN"-t az "IN"-nel, az "OUT"-ot pedig az "OUT"-tal kötjük össze? Nos, amint megtudjuk, hogy az OUTPUT angol jelentése KIJÁRAT, az INPUT jelentése pedig BEJÁRAT, attól kezdve érthetővé válik az egész kötözgetés. Amelyik eszközből kijön a midi vezérlő jel, annak az OUT- jából a vezérelt berendezés IN - jébe küldjük be ezt, és kész. Ha kétirányú a kommunikáció, akkor két madzagon folyik az adatáramlás. A számítógépek és hangszerek összekapcsolásakor azonban megbonyolódik - legalábbis látszólag - a helyzet. Itt jönnek be az 1. és az 5. képen látható eszközök. A köznyelv ezeket is kábelnek keresztelte, holott sokkal többről van szó. Az 5. képen látható eszköz a "Game port - midi kábel", ami már távolról sem egy egyszerű darab drót, hiszen a kábel fejében elektronika kapott helyet, ami illeszti a midi áramhurkos rendszerét a PC által használt jelszintre és formátumra. A kapcsolási rajz például a következő lehet:

 

 

 

 

 

 

 

 

    A PC - midi kábelek bajairól és a megoldásokról a Syncopa oldalán korábban elmondtuk már a tudnivalókat.

    A felső képsorból a legelső ábrázolja a legfurább képződményt, amit a nép USB midi kábelnek hív, holott az inkább egy interfész. Ugyanis bármennyire is dugónak tűnik az USB felőli vég, abban egy sokkal bonyolultabb eszköz rejlik, mint a game portos csatlakozó ormótlan házában. Az USB kommunikációt egy picike mikrokontroller alakítja midivé és vissza. Mivel az USB - n kétirányú adatáramlás mehet egyszerre, ezért elég a cuccra három vég: egy MIDI IN, egy MIDI OUT, meg az USB a számítógép felől. Korábban voltak még soros - illetve párhuzamos portot midire alakító interfészek is, ezeket az újabb operációs rendszerek már nem támogatják.

    A hagyományos midi kábelre nem érdemes sok szót vesztegetni. Az vagy jó, vagy nem. Ha nem jó, akkor szakadt, vagy zárlatos. Problémát esetleg az okozhat, ha gyenge minőségű árnyékolt drótból készül, vagy túl hosszú, mert ilyenkor torzulhatnak a midi jelek, és furcsa dolgok történhetnek a meghajtott készüléken.

    A számítógépes kapcsolaton már jobban el kell spekulálni. Amelyik gépen van game port, arra tökéletesen megfelel a hozzá való PC - midi kábel. (Figyelembe véve persze az említett oldalon leírtakat). A régebbi hangkártyák is rendelkeztek ilyen csatlakozóval, tehát ha van szabad PCI slot a gépben, meg egy alkalmas régebbi, olcsó hangkártya, az is megoldás lehet. A hangkártyás - game portos midi kivezetéssel arra ügyeljünk, hogy egy csomó alaplapon tüskékre ki van vezetve a game port, de a hátfalra kivezető csatlakozást ki szokták spórolni. Ilyenkor a BIOS-ban gondoskodni kell arról, hogy az alaplapi és a kártyán levő game portok ne vesszenek össze. Ezt leszámítva a game portos midi nagyon kényelmes és problémamentes kapcsolat - volt.

    Ugyanis az újabb alaplapokra már nem raknak game portot, a notebookokról pedig ne is beszéljünk. Ilyen esetben csakis az USB - s megoldások jöhetnek szóba. Azonban ne vegyünk meg ész nélkül mindenféle "USB - Midi" kábelt! Először is azt ellenőrizzük, hogy az adott gyártmány rendelkezik - e megfelelő driverrel a mi gépünk operációs rendszeréhez? Ilyenkor szoktak értetlenül nézni ránk, hogy egy darab drótnak minek kéne driver? Nos, pont azért említettem, hogy ezekben a kábelnek csúfolt eszközökben picike mikrogép dolgozik, és az illesztéshez feltétlenül driverre van szükség. Notebook gépeknél ennek ellenére elő szokott fordulni inkompatibilitás. Ekkor ugyan van driver, azonban a midi kommunikáció mégsem tökéletes. Összetorlódnak, vagy elmaradoznak a midi események, nem megy a sysex kommunikáció, lehal a rákötött hangszer. A hiba vagy a nem kellő alapossággal megírt driverben, vagy pedig a notebook gagyi USB illesztő chipjében rejlik.

Tippek:

- Az Edirol (újabban Cakewalk néven futó) USB midi interfészein van egy protokoll váltó kapcsoló, így ezek tutira működni fognak mindenféle gépen és operációs rendszeren, amiről a gyártó ezt deklarálja.

- Notebook gépeken gyakran, asztalin ritkábban előforduló probléma, hogy az USB midi interfész bizonyos USB aljzatokban nem működik, vagy ha mellé dugunk egy másik eszközt (pl. fényképezőgépet, nyomtatót), akkor fura dolgokat művel. Ha az ember kikísérletezi a megfelelő aljzatokat, akkor már nem jelent többé gondot.

- A legtöbb USB midi interfész USB hubon keresztül nem működik, csak közvetlenül a gépbe dugva

- A game portos és az USB-s midi interfészek is többnyire rövid kábelekkel jönnek forgalomba, de ezek többféle módon is hosszabbíthatók. Létezik pl. game port toldó kábel, és USB hosszabbító is. Emellett természetesen a tuchel aljzatokról a hagyományos midi kábelekkel is tovább mehetünk egy ésszerű mértékig. (Max. 6 - 8 m lehet a toldás).

- Van már jó pár USB csatlakozóval ellátott hangszer is. Ha csak egy sima midi kapcsolat kell a számítógép és az ilyen hangszer között, akkor megfelel a 300 Ft - os USB kábel is. Nos, az tényleg csak egy darab drót.

   Hirtelen eszembe jutott még egy csomó téma a midi kábelekkel kapcsolatban, de egyelőre ennyi.

    Akit a MIDI részleteiben is érdekel, annak kötelező olvasmány a klasszikus Sík - Gerényi féle MIDI könyv, amit a szerzők nagyon jól feltettek a netre is:


http://midi.blog.hu/2006/06/29/sik_gerenyi_midi

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr91728127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flman (törölt) 2010.07.06. 22:41:52

Hello ismét! mostmár felttem a 32 bites win 7 et és fel is települt az usb midi fl studio is látja azt írja hogy aktív csak hogy nem megy a midi jel... help!

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.07.06. 22:59:32

No, akkor ezek szerint már nyomon vagy!

Se ki, se be nem megy a midi?

Flman (törölt) 2010.07.07. 10:13:01

Hát azt nem tom de ezen akütyün villog az in led amikor bekapcsolom a szintit.Van msn címed? ott kényelmesebb lenne

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.07.07. 10:32:38

Van MSN-em, de nem használom. Skypon megtalálsz MidiTom-ként.

Flman (törölt) 2010.07.07. 10:36:10

@MidiTom: oké köszi nemsoká megkereslek!

Akenor 2012.08.15. 23:04:20

Üdv!

Kérdésem a következő:

A célom az lenne, hogy amit feljátszok elektromos dobon, midiben, azt én tudjam szerkeszteni is. Különböző hangzásokat, plugin-okat rendelni a dobtestekhez. Ehhez az kell, hogy a fruitloops(vagy más program) felismerjen minden dobtestet külön-külön.
Ahhoz, hogy ezt megvalósítsam alkalmas-e a midi-usb, vagy megfelelő az usb-usb is? A dobon van usb kimenet is.

Bokrock 2012.08.16. 09:58:56

@Akenor: Melyik elektromos "dobagyat" használod?

Bokrock 2012.08.18. 11:50:55

@Akenor: Elég kellene, hogy legyen egy mezei USB-kábel, meg a cucc USB-drivere. Ezen kívül már csak egy aktuális szoftverre lesz szükséged.

Akenor 2012.08.21. 20:42:53

Remélem úgy lesz. Köszönöm az infót.

djuice 2013.03.19. 14:29:07

A "hirtelen eszembe jutott még egy csomó téma a midi kábelekkel kapcsolatban..." kezdetű dolgot majd még érdemes lenne kifejteni, csakúgy mint az USB-A és USB-B csatlakozással ellátott hangszerek (utóbbin ugye főleg csak az van, de attól még nem nagyon érdemes a nyomtatót rákötni:))) ezen porton való össze nem illeszthetőségét, valamint ami engem nagyon érdekel, hogy a mezei, sima midi kábelnek miért csak az egyik csatlakozóját kell földre kötni, avagy miért terjedt el a midi kapcsolatban a galvanikusan leválasztott optocsatolós v. más kontextusban "áramhurkos" illesztés. Bár lehet ennek komoly "elektromérnöki" alapjai vannak már. :)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2013.03.23. 11:30:08

djuice,
a midi kábel földelésének egyik oldali bekötése és az USB opto leválasztása is tipikus földhurok megelőzési intézkedés. A Bitzenedében erről már bőségesen esett szó, ha rákattintasz a "Kapirgálóban" a "földhurok" szóra, akkor kilistázza a kérdéssel foglalkozó cikkeket.

djuice 2014.10.15. 16:16:43

Tom!
Volt olyan cikked itt, ami pl. színpadon hangszer és modul hegyek egyszerre való kezelését lefedné? Értem ezalatt, nagy világsztároknál pl. hogyan megy tényleg 8-10 cucc nótánként vagy azon belüli preset kiválasztása, milyen eszközzel vezénylik le ezeket gyorsan?
Azért kérdezem mert midi tag alatt pl ezt az epermálnát sem hozza a blog és ennyi jó cikk közt így lehetetlen szinte keresni.
Köszi!

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2014.10.17. 17:06:01

@djuice:
Erről nem írtam, mert ma már egyre kisebb a jelentősége. Régebben külön technikusok voltak, akik a nagyszínpadi fellépések során felelősek voltak ezen cuccok összehangolt működéséért, és persze a gondos előkészítésért.
Ma ott van még egy PC a keverőállásnál, és vagy a showcontrollal együtt vagy attól függetlenül intézkednek.
Van persze bombabiztos megoldás is: kamu zenélés audio alapokra :D

djuice 2014.10.17. 17:22:18

@MidiTom: vmi nekem is rémlik így most, hogy a 90-es években a visszatérő Omega nagykoncertjén még vmi Atari gépek dolgoztak Benkő laci keze alá, de én már akkor sem értettem hogy ez technikailag hogy ment, mert ha felvett midi sáv diktálta ütemre hogy egy zongora szóló után jön egy pad kísérni mondjuk,és a dobos pl. előrébb vagy hátrább járt azt atompontos szekihez képest, az ugyan próbán még hagyján, te egy stadionban...? :)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2014.10.17. 20:58:54

@djuice: a nagyszínpadod produkciókat illik atompontosan előre megszerkeszteni, a színpadon csak ott van helye lötyögésnek, ahol erre szándékosan időt hagynak. Ahol nincsenek patchváltós szintik, agyak, dobmodulok, effektek, stb. rákötve egy központi vezérlésre, ott persze nagy a szabadság. De ha egy sok midis eszközt használó produkció kerül színpadra, ott egyszerűbb a zenészek élete, ha nem a patchek váltogatására kell koncentrálniuk. Cserében pontosnak kell lenniük :)
süti beállítások módosítása