Egyszer volt, hol nem volt, réges régen, mikor még rendszeresen jártam bulikba meg koncertekre, egy kellemes szombat éjszakán betévedtem egy falusi művelődési házba, ahol éppen bált tartottak. A nép a bejárat körül lézengett. A rendező srác morgott valamit, hogy szünet van, de mérges, mert a zenekar már egy órája nem játszik. A vendégek pedig ilyenkor ugye elszállingóznak a konkurens helyekre.

    Ahogy megközelítettem a színpadot, felismert a zenekar billentyűse, és üdvrivalgással, szendvicses tállal valamint bőséges italválasztékkal kínált. Tudtam, hogy valami baj lehet, mert akkor szoktak ilyen kitörő örömmel fogadni :)

    Röviden elmondta a srác, hogy  a dobosuk szerzett egy elektromos dob felszerelést, meg egy dob-midi konvertert is. Otthon a próbateremben összehozták frankón, hogy egy Roland hangmodulon megszólaljon a dob is, meg az ő saját szintetizátora is. Itt viszont valami betojt, mert fél órával azután, hogy nekiálltak zenélni, furcsa dolgokat csinált a hangmodul. Mindenféle zagyva hangot produkált, majd lefagyott. Aztán ki - be kapcsolás után újra ment egy szám erejéig, majd megint káosz. Majd totálisan összekeveredett minden. Arra gyanakodtak, hogy bedöglött a hangmodul, de külön-külön megszólalt a szintivel is meg a dobbal is, csak együtt nem. Gyanakodni kezdtem, mert akkoriban még nem nagyon voltak több bemenetű hangmodulok. Megkérdeztem, hogy ugyan mivel csatlakoztatták rá mindkét eszközt a modul egy szem bemenetére? A billentyűs srác büszkén mondta, hogy ő készített egy spéci, három végű midikábelt.

    Nos, gyerekek, ilyent soha ne csináljatok! A nagy piros keresztet nem Mulder ügynök rakta az ábrára, hanem én, nehogy valaki, aki kiguglizza ezt a képet, jónak gondolja a bekötést! A midi áramhurkos rendszeréből fakadóan sem járható ez az út, mert  a Kirchoff - , illetve az Ohm-törvényt nem lehet meghackelni. De durva a megoldás amiatt is, hogy mindkét áramhurkos körben soros digitális információk keringenek, ezeket az adatcsomagokat pedig nem lehet csak úgy összekötögetni, mert a két körben cirkuláló bitek és bájtok egymással csúnyán összegabalyodnak.

    De akkor hogyan lehetséges az, hogy a próbateremben még működött a dolog, sőt, még a bál elején is? Nos, ehhez tudni kell, hogy a billentyűsnek két szintetizátora volt. Az egyiket önmagában használta csak, a másik pedig rá volt midizve a modulra ezzel a "spéci" kábellel. A bál elején csak az első szintit használta, és addig a dob rendesen szólt a modulról. Aztán amikor elkezdett billentyűzni a második szintin, akkor elindult a kavalkád. Az esethez még hozzátartozik, hogy hétfőn nálam kötött ki az egész apparátus, mert a hangmodul is megsínylette az akciót. A midi bemenet fogadásánál levő soros 220 ohmos ellenállás megnyúlt. El ugyan nem égett, de megnőtt az értéke, és innentől a hangmodul nem minden hangszertől fogadta el a midi bemenetére adott jelet. Az ellenállás cseréje persze megoldotta a bajt.

    A helyes módszer több midi jel egyesítésre a MERGER használata. Ez az eszköz megoldja az áramhurkos körök korrekt illesztését a bemeneteken és a kimeneten egyaránt. A legfontosabb mégis az, hogy a benne levő kis célszámítógép megfelelően eligazítja a két, vagy több bemenetről érkező midi jelfolyam adatcsomagjait, és olyan módon teszi őket a kimenetre, hogy a fogadó eszköz értelmezni tudja azokat. Két midi billentyűzetet és egy hangmodult véve a dolog így néz ki:

  

     Valaki kitalálta, hogy oké, rendben, hogy ez így jelegyesítésre nem jó, de szétosztásra biztosan jó lesz! Vagyis egy billentyűről például két modulra, vagy egy számítógépre és egy modulra el lehet ezzel az "Y-kábellel" vinni a jelet. Röviden: NEM! Ebben az esetben ugyan nem merül fel a digitális jelfolyam összekutyulódásának a veszélye, az áramhurkos rendszer működése azonban nem garantálható. A midi szabvány mindössze annyit ír elő a gyártóknak, hogy az áramhurkot 5 mA árammal kell megoldani. A hangszeres cégek a saját szájízük szerint alakították ki a kimeneteiket és a bemeneteiket, hiszen ezt az 5 mA-es áramhurkot az optocsatolós lekezelés miatt elég sokféle módon meg lehet oldani. Abban a pillanatban azonban, hogy az "1 OUT ---> 1 IN" jellegű összeköttetést szétbarmoljuk, az áram értékét megváltoztatjuk, és bizonytalanná válik, vagy megszűnik a kommunikáció. Továbbá kárt is okozhatunk, hiszen ha a különféle hangszerek kimeneteit galvanikusan összekötjük, akkor egymásra terheljük a meghajtó áramköröket. Aztán vagy bírják, vagy nem.  A midi jel szétosztására a THRU BOX nevű kütyük alkalmasak. Ezek jóval egyszerűbbek, így aztán olcsóbbak is, mint a merger, és többnyire egyszerű kapcsolási funkciókra is képesek.

    Egy másik zenész kitalálta, hogy a midi kábelek dugdosása helyett egyszerű Yaxley kapcsolóval épít midi átkapcsolót. Nos, ez már majdnem jó innovációnak nevezhető, sőt, ilyesmikről a neten is találhatunk kapcsolási rajzokat, pl. a következő linken. Miért nem tökéletes ez a megoldás? A midi készülékek kimenetein többnyire folyamatosan jönnek a jelsorozatok, akkor is, ha nem billentyűzünk. Bár pl. az "active sense" jelet többnyire ki lehet kapcsolni. Gyakran előfordul tehát, hogy a rendszer inaktív állapotában is úgy sikerül kapcsolnunk, hogy keresztbe törünk egy adatsort, és ettől a vezérelt készülék meghülyül. Elvileg ugyebár a kábel húzkodása közben is bekövetkezhetnek ilyen malőrök, tehát az igazi megoldás az, hogy legalább az egyik eszköz legyen kikapcsolva váltáskor, vagy legalábbis ne kommunikáljon kifelé. Sok múlik a fogadó midi berendezésünk hibatűrésén is. Mindenesetre érdemes ezekre a dolgokra odafigyelni.

    Manapság ritkán használnak már színpadokon bonyolult midi rendszereket. Ha mégis előfordul ilyen  egy produkcióban, ott a technikusok lekezelik ezeket a kérdéseket a megfelelő routerek és midi patchbay-k segítségével. Gyakori viszont, hogy otthoni stúdióban 3 - 4, vagy több midi berendezést kéne egymással, illetve a számítógéppel összehozni. Erre viszont a több portos midi interfészek alkalmasak. Sajnos, egyre kevesebb cég gyárt már intelligens, routerként is jól használható midi interfészt. Ezért, ha kis stúdiónk midi eszközeit átgondoltan akarjuk összekapcsolni, érdemes előtte körülnézni, hogy milyen holmikból tudunk építkezi.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr991775831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása