Földhurok

Címkék: földhurok stúdióban

2010.03.02. 23:44

    Kevés utálatosabb dolog van, mint a földhurok.

    Szerintem nincs olyan zenész, stúdiós, vagy hangtechnikus, aki még ne tapasztalta volna meg a földhurok áldatlan következményeit. Akkor beszélünk földhurokról az audio rendszerekben, hogyha az egyébként önmagukban kifogástalanul működő készülékeinket összedugdosva zavaró brummok, cicergések és ezek mindenféle kombinációi jelennek meg a hangrendszerünkben. A földhurkok szakszerű elhárításához alapesetben elég megfordítani egy villásdugót, bonyolultabb helyzetben viszont nem árt tisztában lenni az elektronika alaptörvényeivel, és mivel a kérdés életvédelmi funkciókat is érint, a büntetőjoggal :)

    A földhurkokról egy jó összefoglaló írást találtam a Hobbielektronika oldalán. Szűkebb területünkhöz kapcsolódva még annyit hozzáfűznék a cikkhez, hogy a vége felé ismertetett midi hurokmentesítő kapcsolás nem szükséges, ha az ember szabványos midi kábelt használ. Midi rendszerben ugyanis a midi kábel árnyékolásán keresztül képződik a hurok. A szabvány kábel árnyékolása csak a kábel egyik végén van bekötve, ezzel meggátolja a hurok kialakulását.

    Gyuri kollégámmal elég szépen körbejártuk az elmúlt évtizedekben ezt a földhurkos mizériát, ezért a cikkhez kapcsolódva fogunk még különféle kiegészítéseket és gyakorlati javaslatokat tenni.

     Egy fontos dolgot ne felejtsetek el: a földhurok megszüntetése során az érintésvédelmi rendszabályokat soha sem szabad figyelmen kívül hagyni! Ha valakit kevéssé motívál ez a szempont a szakszerű megoldásra, akkor gondoljon arra, hogy ha valami ráz, akkor a hőn szeretett és drágán megvett berendezésere is káros lehet ugyanaz a feszültség :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr761804570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djuice 2015.06.27. 22:05:00

" A földhurkok szakszerű elhárításához alapesetben elég megfordítani egy villásdugót..."

Ez ugye nem komoly?! :D Hálózati váltakozó fesznél??? :D

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2015.06.28. 11:53:18

@djuice:
Ha a cikk második részét is elolvasod, akkor választ találsz a kérdésedre. Sajnos ezt a fajta "indítós" tápot már mindenben használják, nem csak laptopokhoz.
bitzenede.blog.hu/2010/03/15/foldhurok2_a_tapegyseg_visszavag
süti beállítások módosítása