Talking box

Címkék: gitár bőgő gitáreffekt

2010.03.10. 22:21

    A nemgitárosok számára a címről egy kis magyarázattal tartozom. A talking box egy különleges effekt, amivel ötvözni lehet a gitár hangját az emberi hanggal. Arra szolgál, hogy a szájunk segítségével moduláljuk a gitár által kiadott jelet. A konstrukció nagyon egyszerű. Adott egy zárt dobozban egy hangszóró, amit a gitárerősítő hajt meg. A dobozból egy műanyag cső jön ki, aminek a vége egy mikrofonra van párhuzamosan ráerősítve. Ha jól ügyeskedünk, akkor a csövön kiáramló hangot a száj nyitogatásával és formálásával módosítva tudjuk visszajuttatni a mikrofonba, és létrehozzuk az "éneklő gitár" hangzást.

    Ma este abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy a talking boxot az egyik legkiválóbb használója, Tátrai Tibor műsorában hallhattuk. A dolog úgy esett, hogy Glaser Péter meghívta a stábot az esti egerszegi koncertre a Zsinagógába. Péterrel régóta jó kapcsolatban vagyunk, és örömmel fogadtuk el a meghívást, mert koncerten még nem hallottuk. Most pedig a Tátrai Trend bőgőseként végre alkalmunk nyílt erre. 

     A képen látható a csapat: Tátrai Tibusz, Czibere József, Pintér Tibor és Glaser Péter. Az egyik múltkori postban pont azon nyafogtam, hogy mennyire lepusztult Egerszeg zenei élete az elmúlt években. Most örömmel tapasztalhattuk, hogy az erős havazás dacára igen szépszámú közönség gyűlt össze a Zsinagógában. A Jazz-szerda rendezvények szokás szerint fehér asztalos - társalgós - iddogálós hangulatban zajlanak, most sem volt ez másként. A zenéhez illett is ez a körítés, mert a négy muzsikus igazi klub feelinget hozott az egyébként tiszteletet parancsoló hangversenyterembe. Változatos stílusban zenéltek. Jazzes, latinos, rockos és bluesos elemeket egyaránt hallhattunk. Tátrai nem nevezi jazznek ezt a zenét, de tök mindegy, hogy minek hívjuk: kellemes, hangulatos, élettel teli kompozíciókat hallhattunk profi zenészek előadásában. Mind a négyen hatalmasak az improvizatív játékban, és ezzel sikerült is magukkal ragadniuk a közönséget, aki maximálisan vevő volt erre a zenére.

     De hogy visszatérjünk a szájgitározáshoz, meg lehet nézni, hogy Tibusz például egy másik formációjában, a Magyar Atom - ban miként nyomja ezt a dolgot:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr21830031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása