A suszter cipője

2010.05.19. 18:43

    Elég nagy gáz az, amikor egy jó nevű cipész mester, aki mindenkinek spéci lábbeliket készít, lyukas cipőben flangál. Az is gáz, amikor egy hangtechnikai megfejtő cégnél készített videofelvétel hangja nem igazán jó. Mindezt annak az apropóján jegyzem meg, hogy többen is jelezték, hogy jó lenne a Szkok Pisti - interjú, csak a hang nem túl frankó. Nos, ezzel természetesen én is tisztában vagyok
   A videóriporttokkal az volt a nulladik elképzelésem, hogy egy sima webkamerával rögzítem őket, és vágatlanul "as is" föltolom a netre. A dolog lényegéből fakadóan nem cizellált stúdióbeszélgetéseket, hanem tipikus hangszerbolti diskurzusokat szánok ide. Eszemben sincs tehát versenyezni a profi médiával, meg a ráérő emberekkel. Aztán néhány kísérlet után úgy döntöttem, hogy a webkamerás megoldás nem igazán lesz jó, mert nehezen fókuszálható, a riportalany kimozog belőle, zajos a kép, stb. Aztán kapóra jött a Fuji fényképezőgép, amivel egész jó videókat lehet rögzíteni, csak olyan ezoterikus MP4-be kódolja az anyagot, amit szinte semmiféle editor nem kajál be. A mikrofonja is tűrhető, de összeszed mindent, és a hangot nem mindig úgy komprimálja, ahogyan kellene.
    Ezért megpróbáltam a külön hangrögzítést, és szegény Szkok Pisti volt a kísérleti nyúl, aki hősiesen tűrte a bénázásomat, és profi médiaemberként még tanácsokat is adott. Már vágás közben derült ki, hogy a hangsávokat a szerkesztőben csak korlátozottan tudom kezelni. Erre (és persze minden egyéb problémára) megvan a megoldás, csak látni kellett a dolgot folyamatában. Azt persze gondolhatjátok, hogy a napi rengeteg meló mellett nincs időm szuper precízen kidolgozott videó anyagok elkészítésére, de azért javulni fog a helyzet, megígérhetem! 
    A Youtube által lehetővé tett 10 perces időhatár is bonyolítja az ügyet, mert nagyon szerencsétlen dolog egy beszélgetést olyan helyen elkaszálni, ahol a legérdekesebb. Most így vagyok a Pistivel készült anyag folytatásával is. De valamit majd kitalálok, és felteszem azt is, mert szerintem nagyon érdekes témákról beszél. Aztán lesznek itt még további izgalmas emberek is, pl. egy stro-B-val folytatott beszélgetés van most pre-release állapotban. 
    Szóval alakulnak a dolgok. Nézzetek be rendszeresen az új anyagok miatt, a kezdeti görcsöléseket pedig fogadjátok elnéző megértéssel! Nem igazán gondoltam, hogy ilyen gyorsan ennyi látogatója lesz a blognak, de hát örömteli dolog, hogy sokan tisztelitek meg rendszeres látogatással, és hogy a kommenteken kívül is sok visszajelzést kapok. Majd igyekszem felnőni a feladathoz :)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr1002016104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pixlala 2010.05.19. 21:51:56

Lehet, hogy a vimeo.com oldalon nincs ilyen időkorlát?! ... legalábbis én nem találtam. Viszont ott csak 500 Mb/hét a max. fileméret.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.05.19. 22:14:58

@pixlala:
Az sem sok. Ha pedig HD anyagról van szó, akkor nagyon kevés.

DiliQtya 2010.05.20. 10:02:28

Nembaj, gyakorlat 'eszi a mestert:)
Ez is olyan tevékenység, mint minden audiovizuális téma. Hamar rájövünk hogy csak a jéghegy csúcsát kapargattuk meg és mennyi apróság van még

pixlala:
Viszont a jútyúbnál cserébe hozzáértő flash programozók dolgoznak. Az az egyetlen stream lejátszó, amivel eddig még sehol nem volt gondom, nem beszélve a választható felbontásokról.

pixlala 2010.05.20. 21:48:21

@Mókár: valójában ehhez sok köze nincs a flashnek, de mindegy, ebbe most ne menjünk bele, ... max. annyi hogy valamillen playernek le is kell játszani a vinyenyót. (Mellesleg iPhone-re is készítenek egy Mp4 verziót, mivel ott nincs Flash.) Az igaz, hogy elképzelhetetlenűl jól optimalizált rendszerük van, ezt én is tapasztaltam párszor. Legfőképp a sebesség ahogy feldolgozzák azt az adatözönt ami naponta rályuk zúdul.

MidiTom: Dehát Tomi Bátyó! Neked most időtartam kell nem?! HD-ről még nem esett szó! Megfelelő témához a megfelelő eszközt! ... pusztán egy javaslat vót. Na.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.05.20. 22:00:30

@pixlala:
A bitzenedés anyagokat szeretném egy helyen tárolni. Lehet, hogy egyikre a Youtube optimális, másikra az Indavideo, harmadikra a Vimeo, de akkor szét lesz kaszabolva az egész, és már magam se fogom tudni, hogy a sok accountomon mi merre van :)
Egyelőre marad a Youtube, meg a darabolgatás, ha szükséges.
Vagy a riportalanyokat 10 perc elteltével lelövöm. :)
Amúgy épp a minap beszélgettünk itt stroB-val arról, hogy sajna a legfájintosabb dolgok mindig a kikapcsolt kameránál és mikrofonnál hangzanak el. De hát ugye ami nyilvánosságra kerül, abban azért minden nem lehet... Öncenzura :)

stro-B · http://www.stro-b.com 2010.05.21. 21:34:24

Hűha, kiváncsi vagyok már :D
süti beállítások módosítása