RTFM

2010.06.12. 10:45

    Előrebocsátom, hogy a cím nem egy újonnan induló, az ismeretlenség homályába burkolózó tőkéscsoport által birtokolt rádióadóra utal. A gyakran netezők pontosan tudják, hogy mit jelent. Általában így szoktuk írni, hogy RTFM!, és a fórumokban kérdezgető embereket egy picit mindig bántja, ha a kérdésükre válasz helyett ezt kapják. Akik nem ismernék a rövidítés tartalmát, azok itt találhatják a megfejtést. A linkelt cikkben a felsorolt három közül az utolsó a klasszikus értelmezés. Röviden: olvass, mielőtt kérdezel! Sokszor úgy érzem, hogy valamiért az emberek nagy része a magyaros virtustól idegen geekségnek vagy nerdségnek tartja a készülékekhez, hangszerekhez adott leírások áttanulmányozását. (Megint két idegen szó. A meghatározásukra itt kapunk egy okos diagramot némi magyarázó szöveggel, bár annyit hozzátennék, hogy a hétköznapi szóhasználatban többnyire durvább jelentéseket társítanak mindkét kifejezéshez :)
    Akik ismernek, azok tudják, hogy elég sok hangszeres, hangtechnikai fórumon jelen vagyok. Sok esetben válaszolok olyan kérdésekre, amelyek egy adott készülék vagy szoftver valamilyen funkciójával, beállításával kapcsolatosak. Gyakran megkapom, hogy "Ja, könnyű neked, te ismered ezeket mind!" A valóságban persze szó sincs ilyesmiről. Tény, hogy a számítógépes rendszerünkben csilliónyi dokumentáció benne van, tehát többnyire a válaszhoz megnyitok egy PDF fájlt, beütök a PDF keresőjébe egy szót, és megírom a kérdezőnek a fórumba, hogy a dokumentáció hanyadik oldalán találja meg a választ a kérdésére. Ha még sincs meg a doksi a gépeinkben, akkor a netről maximálisan 3 perc alatt lejön a fájl, és ismét Minden Tudás birtokosai lehetünk. Sok mindent utálok a 21. századi kifordult világban, de ez a lehetőség az információk azonnali beszerzésére kétségtelenül naggggyon jóóóó. Különösen azért tudjuk mi, régebbi kiadású egyedek ezt méltányolni, mert emlékszünk, hogy milyen volt 8-10 évet várni telefonra, amikor pedig megvolt, a vonalra várhattunk, amikor felemeltük a kagylót. Ehhez képest most minden percek alatt a képernyődön vagy a vinyódon lehet.
    Sokan a nyelvi problémákra hivatkoznak. Nos, valóban nem ártalmas valamilyen idegen nyelven érteni, de nem kell ezt a dolgot túlparázni. Egy csomó ismerősöm van, akik sohasem tanultak angolt, de az egyszerűbb szövegekkel azért szépen elboldogulnak. De ha valaki németül, spanyolul, oroszul vagy olaszul tud, akkor is rengeteg mindent megtalál ezeken a nyelveken. A kínai nyelvről most ne beszéljünk, de muszáj lesz megtanulni. Tudnunk kell, hogy bár a kínai gyártói oldalakon sok minden megvan angolul, a legfrissebb információk első körben kínai nyelven kerülnek fel. A fordításban igénybe vehetjük a Google fordítóját is, de azért ismerjük ennek a korlátait is. A Google sem képes egyelőre minden PDF-et lefordítani, illetve amit lefordít, az sem mindig jól néz ki, esetenként furcsán tördelt oldalakat kapunk. Úgy tűnik azonban, hogy ez a fordító technika egyre jobban fejlődik, és hamarosan eljön az idő, amikor nem lehet már arra hivatkozni, hogy nem áll rendelkezésre magyar nyelvű dokumentáció.
    Sok esetben ott is van a magyar leírás az illető kezében, de akkor sem olvassa el, arra hivatkozva, hogy nem érti. Néhány gyártó azt találta ki, hogy készít egy nagyon rövid bevezető füzetkét a legfontosabb kezelési tudnivalókról, és egy részletes könyvet a készülék összes tudományáról. Ha a kedves felhasználó nem akar az adott készülékről doktori disszertációt írni, akkor többnyire elég a részletes manualból csak azt a pár fejezetet átnézni, ami adott kérdések kapcsán előjön. Azonban sokszor van az, hogy ehelyett inkább feldobnak a netre egy kérdést, vagy ha nálunk vették a cuccot, akkor felhívnak, vagy bejönnek személyesen. Nincs is ezzel semmi baj, mert szívesen elmagyarázzuk a dolgot. Fogjuk fel úgy, hogy a mi magyarázatunk jobban érthető az ügyfél számára, mint a gyári leírás :) Van olyan kedves ügyfelünk is, aki diplomás műszaki szakember, de tudjuk, hogy ha valamilyen hangszert vásárol, akkor elejétől a végéig egy bentlakásos tanfolyam keretein belül minden menüponton végigmegyünk vele. Aztán otthonról még majd úgyis telefonál, meg elhozza a hangszert, újabb kérdésekkel.  Kiválóan tud németül és angolul is, de hogy miért idegenkedik akár a magyar kézikönyv elolvasásától is, azt nem tudjuk.  Nem probléma, mert a vevőt ez megilleti. Igazából akkor vagyunk kicsit bajban, amikor a következő történik. Bejön egy vevő, kipróbál egy hangszert, megtetszik neki, megkérdi az árát, majd mondja, hogy oké, pár napon belül jön érte. Azonban nem emiatt jön a következő alkalommal, hanem hozza a máshol (kicsikét olcsóbban) megvett hangszerét, hogy ezt és ezt nem érti rajta, magyarázzuk már el neki. Ha finoman megpróbáljuk rávenni, hogy a supportot ott vegye igénybe, ahol a vásárlás történt, akkor gyorsan megkapjuk, hogy ne szórakozzunk már vele, mert mi ajánlottuk a hangszert, és lám ő meg is vette. Az, hogy nálunk pár ezressel többe került volna az egyébként több százezer forintos készülék, az a mi bajunk. Nehogy már ne értsük meg, hogy ott veszi meg, ahol olcsóbb! Nos, az ilyen esetekben azért a közös gépkönyv olvasgatások el szoktak maradni, ám az ügyfél többnyire szemmel láthatóan nem érti, hogy miért, és mi vagyunk a rossz fiúk. Így jártunk.
    A másik rendszeres probléma az, hogy egy hangszer vagy készülék kezelési útmutatójától sokan egész érdekes dolgokra számítanak. Elvárható egy ilyen silabusztól, hogy megtanulj billentyűzni belőle? Naná, hogy nem. Elvárható egy keverőpult leírásától, hogy megismerd a hangtechnikai alapfogalmakat, amik nélkül értelmezhetetlen az egész? Ha megveszel egy professzionális zenei számítógépet a kiegészítőkkel, akkor te már profi stúdiós lennél? A helyzetet úgy szoktam megfogalmazni, hogy attól, hogy valaki autót vesz, nem kap hozzá automatikusan jogsit is. Ott van az új kocsiban a leírás, hogy hol vannak a kapcsolók, melyik bizgentyű mire való, de egy szó sincs benne a kreszről. Pláne nem ad arra nézve támpontot, hogy miként kéne hátrafelé bejárni a szűk és kanyarodó bejárón a garázsba.
    A készülék ismerete tehát mindig csak alap ahhoz, hogy használjuk. Viszont, visszatérve az előbbi hasonlatra, lehet valaki bármilyen képzett és tapasztalt sofőr, akkor is érhetik meglepetések egy ismeretlen kocsiba átülve. De nem lehet gond, ha ott a kesztyűtartóban a manual. 
    Az eredményes munkához tehát mindenképpen alaposan ismerünk kell a hangszereinket, berendezéseinket. Ekkor is lehetnek persze mindenféle problémák és kérdések, de ha már pontosan tudunk fogalmazni és kérdezni, akkor kaphatunk gyorsan választ a szaküzletben vagy a netes fórumokon. Szokták mondani persze, hogy a lustaság fél egészség, de ebben az esetben ez nem célravezető. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy az új készülékkel, vagy akár szoftverrel való ismerkedést mindenképpen úgy kezdje, hogy átolvassa a leírást, vagy akár a HELP-fájlt. Ha kérdés merül fel, akkor célszerű a netet kissé átkutatni, majdnem biztos, hogy más valahol már belefutott az adott problémába, és megszületett rá a megoldás is. Számtalanszor látjuk, hogy egy fórumon többször is felteszik ugyanazt a kérdést. Nemhogy a neten, még az adott fórumon sem csekkolták, hogy mi a pálya. Pedig gyakran minimális erőfeszítéssel meglenne a kérdésünkre a válasz, és el lehetne kerülni a  sok redundanciát, vagyis ugyanannak a tartalomnak a sok helyen történő megjelenését.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr932075829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pixlala 2010.06.12. 13:41:21

A fentiekkel abszolut egyetértek. Webfejlesztő barátaimmal sokszor megállapítottuk "Gugli nélkül mi lenne velünk!?". A professzionális eszközök profi felhasználot kívánnak meg. Minden ilyen eszközből akkor lehet kihozni a maximumot, ha tisztába vagyunk azzal, hogy mi mire való. Meggyőződésem, hogy készségszinten lehet csak eredményesen dolgozni. Magyarán, nem a technikára figyelve, hanem a folyamatra, az alkotásra. Nincs ennél szebb dolog!
De gyorsan megjegyzem, ha mindenki magasszinten űzne mindent, akkor mi lenne a tehetségekkel? A tudás a legnagyobb kincs! Pontosabban a készségszntü tudás, ezt pedig nem adják ingyen!

Kampokez 2010.06.12. 16:59:57

Igen, teljesen igaz a fent említett állítás, de! Emlékszem, mikoris belevágtam ebbe a szintivilágba, nem gondoltam, hogy ekkora fába vágtam a fejszét. A manual-ban található dolgok valóban megmutatják, hogyan használj egy hangszert, de sokszor olyan szaknyelven írják meg, hogy biztosan ne értsd meg, ha csak most kezdted ezt az egészet. Csak úgy lehet megérteni, ha előtte valamilyen alapszakképzést szereztél.
Lásd: Midi-zéshez olvasd el a Sík-Gerényi könyvet, (amin sokszor még mostanság is elnevetem magamat, mikoris 1-2 mondatot vagy ábrát tanulmányozva teljesen kínainak tartom) vagy ha már belekezdtél, akkor kezdj el egy felvételt teljesen 0 ismerettel, újabb és újabb szakkönyvek.. aztán már azt veszed észre, hogy kilyukadtál a szakközépes fizikakönyveidnél, és a pc-k nélkülönözhetetlenségéről ne is beszéljünk. Ehhez meg el kell indulni egy programozói szakágon, és ha ezzel mind készen vagy és érted is, akkor elkezdhetsz zenélni :)
Ezzel most nem akarom magamat ennyire lehúzni, de be kell látni, hogy ha nem éppen egy arranger keyboarddal állunk szemben, amit elindítasz és megy, hanem egy összetett midi-rendszert kell felépítened, akkor vagy reggeltől estig netezel, vagy pedig jönnek a buta kérdések a tapasztalt szakemberek felé.
Sokszor egy tapasztalt ember ésszerűbben elmagyarázza a dolgokat, mint egy bármilyen manual.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.06.12. 19:35:48

@Kampokez: Ne tudd, a legtöbb csalafinta probléma az arranger keyboardok midizésével, programozásával kapcsolatban szokott felmerülni.

Másrészt amit én nagyon nagy problémának érzek, az sok esetben az alapok hiánya. Amikor megírnak egy manualt, akkor feltételezni kell valamilyen tudás szintű felhasználót, aki majd olvassa azt. Az amerikai stílusú manual írója gyakran egy 30-as IQ-val bíró, a gyerekével rendszeresen műanyag csomagoló anyagokat etető, a berendezéseket állandóan a rendeltetésétől eltérő módon használó antiszociális zombit vizionál. Így gyakran keletkeznek bő lére engedett kézikönyvek, amikből pont a lényeget nehéz kihámozni, de az minden oldalon kétszer szerepel, hogy a készülék füstjének belélegzése ártalmas, és hogy a letört billentyűket kisgyerekek és házi kedvencek etetésére ne használjuk! A kínai manual alapelve, hogy egy A5-ös papír fél oldalára férjen rá az egész, csak az általuk használt ismeretlen betűtípussal, 36 pontos betűkkel szedve. A leírás információtartalma csekély, mert a leírtakból semmi sem igaz, és magadnak kell rájönnöd a dolgokra. A magyar fogyasztóvédelmi törvény pedig az eredetivel azonos tartalmú fordítást követel meg. Mindkét esetben.
Szerencsére azért a legtöbb hangszer manual a kettő között van, és mondjuk egy általános iskolai végzettséggel értelmezhető és használható.

Ami az általad felvetett kérdést illeti, mármint hogy muszáj-e egy otthoni zeneszerkesztő embernek programozói ismeretekkel, hangtechnikusi végzettséggel, vagy éppen zeneelméleti doktorátussal rendelkeznie, arra egyszerű választ tudok adni. Minden tevékenységet különféle szinteken és különféle eszközökkel lehet megvalósítani. Pixlala írta itt feljebb, hogy akkor tudsz zavartalanul alkotni, ha készségszinten uralod a cuccokat. Vannak primitív szerkezetek, behatárolt lehetőségekkel, de azokkal is lehet jó dolgokat csinálni. Ha te egy magasabb szintet tűztél ki, nagyobb tudású, ezért komplikáltabb eszközökkel, akkor nagyságrendekkel többet kell tanulnod hozzájuk. Nehogy bántónak érezd, amit mondtam! Mostanában épp a blogra felrakott videók vágására néztem át vagy 5-6 programot. Úgy indultam neki, hogy nekem a legfapadosabb dolog kell, pl. Moviemaker. Aztán pillanatok alatt kiderült, hogy egyik ezért nem jó, a másik azért nem, így aztán át kellett tanulmányoznom egy halom ilyen progit, mire megleltem, mivel tudok érdemi munkát végezni. Mellesleg el kellett sajátítanom jó pár olyan ismeretet, ami a videószerkesztéshez szükséges. Közben persze Lala, akinek a kisujjában van az egész, jókat kuncogott a bénázásomon, mert olyasmiket kérdeztem tőle, amik annyira alap dolgok, hogy szerinte talán a szomszéd kiskutya is tudja.

Az igazi különbség az, hogy míg az elektronikát meg a számítógépes dolgokat az elemi alapoktól fejben össze tudom rakni, addig ez egy általam eddig nem birtokolt terület. De sebaj. Egy érdekes dolog megismeréséért érdemes némi áldozatot hozni.

Lenin is azt mondta: "Tanulni, tanulni, tanulni!" Vagy hogy ne egy mumifikált arcot idézzek: "Tanulj tinó, ökör lesz belőled!"

Kampokez 2010.06.12. 21:53:12

@MidiTom: persze értem, és egyáltalán nem vettem bántónak, és remélem te sem az én kommentemet. Bocsánat, ha így jött ki.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.06.12. 23:59:03

@Kampokez:
Szó sincs róla.
Itt egyszerűen egy nagyon sok embert érintő dologról van szó, amiről természetszerűen eltérhetnek a vélemények, és az, hogy ki miként közelíti meg a kérdést.

pixlala 2010.06.13. 00:25:21

Egy fontos dolgot kell szerintem szem előtt tartani! Mi az a cél amit elakarunk érni! Ezt kell egy kereskedőnek jó felmérni és ehhez kell a megfelelő eszközöket kivállasztani. Szerintem, most az a helyzet a világban, hogy atombombával lövünk mikróbákra. Mindenki a legprofibb rendszerrel akar dolgozni és azonnal, mivel Pistike azt monta, hogy az a legjobb, a többi sz.r. A netes fórumok hozzászólásai töbnyire dilettánsok beugatásaitól harsognak. Ezek közül megint csak az tud halászni aki amúgy is jártas a témában. Én minden kezdőnek ill. a témában kevésbé jártas embernek azt javaslom, hogy előszőr kezdjen valami egyszerűbb programmal, eszközzel dolgozni. Ezekkel többnyire megvalósítható a lényeg. (Az a baj, hogy egyre ritkább az egyszerű progi. Mi annó a 2.0 Cakewalkal kezdtük, ... Midi és semmi más nem volt benne.) Könnyű kezelhetőség és az alapfunkciók megismerése. Ezt meg lehet tanúlni ezekkel is. Az összetettebb programokban sajnos nincs kiemelve vastagbetűvel, hogy mi az alapfunkció (amire 100 klikkből 90-szer klikkelsz), hanem ömlesztve ott van a mindenség. Ha egy egyszerűbb eszközről nyergelsz át egy komolyabbra akkor már ismerni fogod a fontos funkciókat és nem lesz szenvedés az élet! Az új eszköz, nagy valószínűséggel lefelé kompatibilis is lesz a régivel.
Korunk embere hajlamos mindent túlbonyolítani. Ehhez a szakmához is kell némi rendszerátlátó képesség. Ezt ne tagadjuk le! Autót sem tanúl meg mindenki jól vezetni! Ne gondoljuk, hogy a szintetizátorok és PC-s vagy nem PC-s hangrögzítők elsajátítása az anyatejjel szívódig az emberekbe (habár ez is már egyre ritkább képesség). Meg kell tanúlni és kész! Végül is ezt is ember találta ki! ... Csak ne a legmagasabb szinten kezdjük el!
süti beállítások módosítása