KIX

Címkék: hrutka róbert kix

2010.07.20. 00:30

    Ma baromi nyúzottan ébredtem, fejfájással, szédelgéssel. Igazából nem is nagyon kívánkoztam dolgozni, de a szabadságolás miatt csökkentett létszámmal műxik a cég, nem volt tehát sok választásom, jönnöm kellett. Ráadásul Gyuri kollégám is eléggé amortizáltan érkezett, így frankón indítottuk a hetet. Nem lett volna persze tragédia, csakhogy ez egy erősen KIX-es nap volt. Nem tudjátok, hogy mi az a KIX? KIX = Kavarási Index. Ahogy mások a BUX-ot, a DAX-ot meg a Nikkei-t bújják, a mi életünket a KIX határozza meg. A KIX mérésére a kavarométer nevű eszköz szolgál. A kavarométer soha nincs alapon, mindig van egy kis érték, mely ingadozhat. Időnként aztán kilendül a mutató, gyakran eléri a narancs színű skálarészt. Amikor a pirosban van, akkor veszélyhelyzet áll elő. Ennél magasabb értékek is előfordulhatnak, amit az jelez, hogy a műszer leesik a falról. Vannak aztán megakavaros napok, amikor a kavarométer kirepül, és Föld körüli pályára áll. Szerencsétlen esetben a Naprendszert is elhagyhatja.
     Az erősen kavaros napokat onnan érzékeljük, hogy rengeteg ügyfél jön, sok a telefonhívás, izzik skype, ömlenek a mailek. Mindenkinek minden hirtelen sürgőssé válik, de sokan meggondolják magukat gyorsan, és az ellenkezője válik baromi sürgőssé. Pont, mire az első verziót megoldottuk, leszerveztük, megrendeltük. Ilyenkor futnak be ezer éve nem látott jóbarátok, akik nem értik, hogy miért nem tudunk nyugodtan csevegni velük, miközben telefonokat kapkodunk, és egy halom ügyfél tipródik, várva, hogy sorra kerüljön. Sokkal több telefon cseng egyszerre, mint ahány fülünk összesen van. Különös örömmel fogadjuk persze ilyenkor a telemarketing iparág nyájas ajánlatait, és megpróbáljuk őket rövid, de határozott NEM-mel jobb belátásra téríteni. Ezeken a napokon a nagyker és hangszerképviseleti cégeknél, egyéb partnereknél is rendszerint cirkusz van. Összekeverednek a megrendelések, megfeledkeznek ígéretekről, megbuggyan a gépi nyilvántartás, valami homokszem keveredik a máskor oly precíz gépezetbe. A futárszolgálat ezeken a napokon:

  • nem jön
  • jön, de zárás után
  • lerobbant, menjünk mi a cuccért, ha annyira fontos
  • nem a megrendelt árut hozza
  • csak a felét hozza, a másik fele Záhonyba ment
  • mindent hoz, de kicsit törötten
  • tele kocsival jön, így az az áru, amit mi küldenénk, nem fér be

     A KIX országos szinten öngerjesztő módon fokozódik. Valaki valamit elfelejt, elront. Ezáltal elindul egy problémahullám. Az érintettek össze-vissza telefonálnak, futkároznak, hogy a problémákat és a járulékos problémákat megoldják. A kavarás azonban kavarást szül, mert egyre többet hibázik a nép, és ezeket helyrehozandó újabb kavarások indulnak el. A legborzasztóbb az, amikor észreveszed, hogy már te is a kavarás része és forrása vagy. Mindenki szerte-szét kavarja az agyadat, és eljön az a pillanat, amikor már te sem vagy képes racionálisan menedzselni a dolgokat. 
     Megfigyeléseink szerint a KIX szoros összefüggésben van a frontátvonulásokkal, de jelentősebb ünnepek előtt is megnő az értéke. Karácsony előtt van a maximuma, amikor az ország lakosságának 80%-a sík ideg. Vannak spontán KIX kitörések is, ezek rendszerint viszonylag gyorsan lecsillapodnak.
     Szóval ma is egy ilyen vidám kis napunk volt. Délelőtt fél füllel hallottam, hogy Gyurit telefonon győzködi valaki, hogy azonnal meg kellene javítani egy hangszert. Kézzel-lábbal mutogattam neki, hogy ne vállalja be, mert lehetetlen vállalkozás lesz a szerviz a KIX menedzselés mellett. Gyuri azonban valahogyan módot talált rá, hogy zárásig elkészüljön a javítással. Ekkor vettem csak észre, hogy a cuccot Hrutka Robi adta be ilyen sietősen szervizre.
    Ebből az apropóból nézzétek meg Robi "Egyetlen egy" című klipjét, ami kiválóan alkalmas a KIX elhárítására, nagyon jó kis zene:
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr932162553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.08.01. 19:09:25

Nemrég jutott csak eszembe, hogy a KIX alakulását össze lehetne vetni az Index Index értékeivel.
index.hu/index

Utóbbira az Index olvasói szavazhatnak naponta online kedélyállapotuk függvényében. Látható, hogy a július 19-20-án kapott értékek ott is erős mélypontot jeleztek. Kimondhatjuk hát, hogy a KIX akkor erősödik, amikor az emberek általában rosszul érzik magukat. De a tétel megfordítva is igaz. A terjedő és öngerjesztő KIX mindenkinek lerontja a kedélyállapotát, még azoknak is, akiknek reggel még kutya bajuk se volt a világgal.

Eh, elmehetnék "brit tudósnak" :)
süti beállítások módosítása