Sokan szokták kérdezni tőlem, hogy egy adott témakörben honnan lehet tájékozódni, illetve miből lehet az alapokat elsajátítani. Azért is érdekes a kérdés, mert manapság a netről bődületes mennyiségű információt össze lehet gyűjteni, azonban nekem az a megfigyelésem, hogy ha valaki előtanulmányok nélkül, pusztán az internetről tájékozódva kíván elmélyedni egy témában, akkor gyakran nagyon gyorsan az erdőben találja magát. Talál egy csomó fórumot, ahol elolvashat bizonyos dolgokat, meg ugyanazok ellenkezőjét. Talál blogokat, ahol a téma elsőre szépen kifejtettnek tűnik, azonban ha végigolvassa a kommenteket, akkor már teljesen elbizonytalanodik. Vannak nagyon komoly tudományos szakcikkek is a neten, meg az ezeket cáfolókat is gyorsan megtaláljuk. Különösen a hangtechnikában és a stúdiótechnikában van ez így. Magam is sokszor vagyok úgy, hogy ha egy olyan területen keresgélek, ahol nincsenek meg a szilárd tudásbeli alapjaim, (például képfeldolgozás, digitális videó technika) akkor fennakadok a dezinformációs csapdákon. Ilyenkor rendszerint egy-két, a témában otthonosan mozgó haver szokott néhány mondattal eligazítani, és egyből helyükre kerülnek a dolgok. Egyelőre még nincs az a gugli, amelyik a netes publikációkat valóságtartalmuk, információs értékük alapján minősítve rangsorolná. Egyszer talán majd olyan is lesz.
     Azonban, tudjátok, gyerekek, az Internet előtti korszakban is tájékozódtak ám az emberek, mégpedig elsősorban szakkönyvekből és szakfolyóiratokból. Úgy gondolom, érdekes néhány régi forrásmunkát előkapirgálni, és ajánlani azoknak, akik érdeklődnek az adott terület iránt. Először azt terveztem, hogy egy bejegyzésben megadok pár alapvető publikációt, aztán rájöttem, hogy ez még akkor is szétfeszíti a blog kereteit, ha tematikusan csoportosítva szedem őket össze. Ezért inkább egyszerre csak egy, vagy legfeljebb néhány anyagról beszélek, de ezt a sorozatot aztán rendszeresen folytatom.

Az első, a sok olvasástól salátává alakított mű a sorban Richard Aicher: Das MIDI Praxisbuch című könyve. Bizony, a midiről a '80-as évek közepén itthon még nagyon kevés forrást tudtunk összeszedni. Úgy voltunk vele, hogy használtuk, meg sok mindent kikövetkeztettünk a működésből, a szintik leírásából, de voltak homályos területek. Nekem megvolt másolatban a MIDI 1.0 specifikáció, de nagyjából ez volt sokáig minden. Nagyon örültem tehát, amikor 1988-ban egy bécsi könyvesboltban felfedeztem ezt a könyvet. Hozzá kell tennem, hogy az akkori költségvetésemhez képest nagyon drága volt, de nem bántam meg, hogy megvettem, hiszen rengeteg hasznos információt találtam benne, ami segített eligazodni a különféle midis készülékek, interfészek és hangszerek között. Ma már persze teljesen másként veszi az ember kézbe ezt a könyvet, azonban a téma iránt érdeklődőknek kincsesbánya, mert olyan dolgokat is megtalálhatunk leírva benne régebbi hangszerekről és berendezésekről, melyeket teljességgel hiába keresünk a neten. Ja, hogy német nyelven írták? Aki a zenei elektronikában el szeretne mélyedni, annak nem káros, ha az angol mellett a német szakirodalmat is el tudja olvasni. Tudjuk, hogy a zenei elektronikában nagyon sok minden németektől vagy osztrákoktól, svájciaktól indult el, és most is igen aktívak a német anyanyelvűek a fejlesztés terén. Ma már persze elég sok mindent publikálnak angolul is, de a régebbi anyagokból számosat csak eredeti német formában találunk meg, akár a neten is.
     Érdemes egy kicsit megnéznünk a szerzőt is. Richard Aicher honlapjára rálépve láthatjuk, hogy igencsak sokoldalú emberrel van dolgunk. A zene és a zenei elektronika mellett képzőművészettel és fotózással is foglalkozik. Ugyanakkor nagyon alaposan ismeri a zenei elektronikát a maga fizikai, elektronikai valóságában is. Érdekes, hogy az egyetemen ő is kémiát tanult, és közben szintetizátorokat barkácsolt. Akárcsak én :) A honlapján sok cikket angolul is megtalálunk, de van amit csak németül. A szintetizátorok iránt érdeklődők valóságos kincsesbányát találhatnak itt.
     Az említett könyvről pedig annyit, hogy rettenetesen sokat eladtak belőle, de még mindig be lehet szerezni online antikváriumokban.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr262321173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása