Rock Band

Címkék: játék diy midi midi kontroller

2010.10.18. 00:11

    Pár éve kicsit meglepve tapasztaltam, hogy többen is keresték nálunk a Guitar Hero -t. Mikor mondtuk, hogy mi játék konzolokhoz való szoftvert nem árusítunk, akkor páran csodálkozva kérdeztek vissza, hogy miként lehet ez, mikor hangszerbolt is vagyunk, és mindenféle zenei szoftverrel is foglalkozunk? Aztán megjelent a Guitar Hero PC-re is, és akkor már tudtuk mondani, hogy mind a szoftvert, mind a rekvizitumokat (gitárféle kontroller) tudjuk immáron hozni. Az árat sokallták a potenciális vevők, így aztán frankón nem adtunk el egyet sem belőle. Az új szoftver viszont nemzetközileg mégis csak nagy siker lett, a fejlesztő Harmonix értékesített belőle egy halommal, és folyamatosan alakították, bővítették is. Kihozták aztán a Rock Band - et, nemrég pedig megjelent már ennek a 3. kiadása is.
   Az új verzióban a gitárok és az ének, vokálok "menedzselésén" túl már billentyű is belép a zenekarba. Néhány dologgal túlléptek azért a bikicsunájkodás küszöbszintjén, a gitárokat már húrokkal lehet használni, sőt, a program valódi szintetizátort (vagyis hát annak valamiféle modellt) is tartalmaz, és annak vezérlése midin történhet, a megvásárolható midi konverterdoboz használatával. Van immáron a kontrollereik között direkt ehhez való kis két oktávos keyboard is, de természetesen más fajta midi billentyűzettel, illetve elektromos dobbal is használható a játék. Valamiért ez a rendszer a MIDI DIY fanek fantáziáját is beindította, mert mindenféle kontrollereleket kezdtek barkácsolni a programhoz. Például itt is láthatunk egy ilyen kütyüt.
     A magam részéről továbbra sem nagyon vágom, hogy ebben a játékban mi az, ami annyira magával ragadja a népet, de ez nyilván saját korlátaim miatt van, mert már a karaokét sem nagyon tudnám az élvezetes dolgok közé sorolni. Azt gondolom, hogy aki tud énekelni, az általában énekel is valamilyen módon: pávakörben, rock zenekarban, templomi kórusban. Aki pedig nem tud énekelni, azt nem annyira szórakoztató hallgatni, pláne, ha én vezetek, és nem ihatok :) Na mindegy, aki szereti, persze, miért ne csinálja, ez is egy fajta önkifejezés. Aztán a dolog a Rock Band 3 -ban csúcsosodhat ki, amikor már egy teljes félautomata zenekart hozhatunk össze a haverokkal. Aki nem ismerné a játékot, valahogy így néz ki: 

 

    Azt hiszem, mi megmaradunk a hangszereknél...

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr422379898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janca Ákos 2010.10.19. 22:00:06

Sziasztok,

Nem egyértelmű, de ugye biztos, hogy ilyet TI nem árultok?

Csak elrettentésként: itt egy legendás zenekar, akik egy legendás számukat próbálják eljátszani, amit beépítettek a RockBandbe. Persze, viccből, mert jó fejek. A végén látszik, hogy 31%-ra sikerült nekik. :-)
www.youtube.com/watch?v=btcvSWoQWV0

Bárcsak ez a modern "termék" (még játéknak sem hívnám jó szívvel) egy fejlesztési zsákutcának bizonyulna! A mai világot látva erre sajnos nincs sok esély. Ismét megmutatkozott a digitális technológia egyik árnyoldala.

U.I. Egyébként köszönöm az érdekes és mindig színvonalas cikkeket! Érdemes itt olvasgatni.

Üdv,
Ákos

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.10.20. 13:18:40

@Janca Ákos:
Nem szándékozunk erre a piacra betörni. Azért is írtam, hogy mi maradunk a klasszikus megoldásoknál.
Abban viszont nem lennék biztos, hogy ez fejlesztési zsákutca. Korábban úgy működtek a dolgok, hogy legyen egy előadóművész tehetséges, törekedjen a legjobb produkcióra, és lehetőleg legyenek meg az ehhez szükséges külsőségek is. Manapság a külsőségekben van a lényeg, a többi pedig nem árt, ha összejön, de ha nem, az se baj.
Mindezt persze a dolgok üzleti oldalára értem.
Ezért azonban nem a digitális technológiát és annak fejlődését kárhoztatom. Lehet egy csodálatos hegedűvel is borzalmas dolgokat művelni :)

Janca Ákos 2010.10.21. 16:52:29

Az árnyoldalt úgy értettem, hogy a digitális technika nagyon sok lehetőséget hozott közelebb és tett elérhetővé olyanok számára is, akik azelőtt ezt vagy nem tehették meg vagy eszükbe sem jutott. Tömegek kezdtek digitális alkotásokat készíteni. Ez nyilván a színvonal csökkenésével is együtt járt.

A RockBand is egy ilyen káros digitális hulladék (elnézést), aminek semmi hasznát nem látom, ha csak azt nem, hogy a fejlesztőit-forgalmazóit gazdaggá teszi, mert nyilván egy széles réteg érdeklődik iránta.

Sokkal hasznosabb volna ilyen erőfeszítéssel ezt a réteget valóban a zenei műveltség, a zenetanulás, a hangszeres játék felé terelni.

Bokrock 2010.10.23. 18:53:36

Szörnyűűű!
Ezenkívül felháborító, hogy egy kivonatos KORG M50 figyel a képen. A saját hangszerem nevében kikérem magunknak! Éljenek az igazi hangszerek, szóljon, aminek szólnia kell!
Tartok tőle, hogy ennek is meglesz a piaca, akárcsak a joystickos sportolásnak...

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2010.10.24. 00:23:21

@Bokrock:
Nos, jobban megnézve tényleg egy M50-re hajaz leginkább ez a szinti(féleség).
Botrány! :)
süti beállítások módosítása