Planned obsolescence

Címkék: tervezett avulás

2011.07.22. 20:54

A következő filmnek látszólag nincs sok köze a Bitzenede blog témájához. Valójában viszont erről beszélgetünk majdnem másfél éve. Majdnem egy órás a videó, de arra szeretnék ösztönözni mindenkit, aki még nem látta, hogy nézze meg!

   
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr283089999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lex Icon 2011.07.23. 12:08:50

Na, a sima link se működik.
Szóval azt akartam írni, hogy a "Tárgyaink története" c. filmecskét is érdemes megnézni, mert ehhez kapcsolódik!

A link pedig: youtu.be/ID-wFLw0sA8

Lex Icon 2011.07.23. 12:10:02

Tamás!
Légy szíves, javítsd ki! Köszi.

djuice 2011.07.23. 22:14:47

Jó-jó érdekes meg minden csak épp az 1901-óta folyamatosan működő villanykörtéről nem sok technikai dolog derül ki. Meg elég elképzelhetetlen hogy a tűzoltósági épület amiben bemutatják már 1901-ben is ilyen modern volt, merthogy akkor az izzót ki kellett volna csavarni ha átépítették vagy felújították volna a házat, arról nem is beszélve hogy a pár éve lévő nagy amerikai energiakimaradás sem érintette volna... :)
Mellesleg az is érdekes, hogy ilyen leleplező filmek miként keringhetnek nyilvánosan ha már annyira mindenkit figyelnek a befolyásoló nagyhatalmúak.

Persze nem mondom, mint a legtöbb mesének ennek se lenne valóságalapja, csak már annyira szánalmasak ezek az amerikai dream style mozik. Amúgy meg a keresztény biblia pár ezer éve mindezeket megírta, az elnyomástól a hitetésig, a hamis prófétákig, úgyhogy az igét nem ezekből kéne venni szerintem, bár ez már hitvallási kérdés is.
A végére csak annyi, hogy az új energiatakarékos izzók pont a filmben leírtakat cáfolják napjainkban hacsak nem a mesterségesen fönttartott áraikat nézzük. :)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.07.23. 23:51:06

@Lex Icon:
Köszi a linket, ez a kis film nagyszerűen összefoglalja a lényeget!

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.07.24. 00:05:40

@djuice:
Persze, kicsit hatásvadász így a sztori, összeesküvés elméletnek feltüntetve azt, ami valójában egy gazdasági folyamat. Csak egy beteg gazdaság hibás reakciója. Az ilyen jellegű filmek, nyilvános viták, előadások egyáltalán nem csípik az érintett gazdasági hatalmasságok szemét, nem jut el az ingerküszöbükig. Nézzétek meg, mekkora nézettsége van ezeknek a youtube-on! Az embereknek elenyészően kis százalékát érdekliki az ilyen információk, mert ezeken egy percnél tovább is gondolkodni kellene, ami megerőltető. Az említett gazdasági hatalmak a népbutító médiával elérik, hogy megkapjuk a napi valóságshowt meg a rengeteg reklámot. A net szerintem pont azért jó, mert tered enged arra, hogy a valódi dolgokról is szó essen.

A villanykörte pedig egy példa, szerintem elég jó és szemléletes példa. Említed az energiatakarékos izzókat. Nos, hát erről megint sokat lehetne elmélkedni. Az árukról, a valódi élettartamukról, a fiziológiai hatásukról, az elektromágneses zavarokról, amit keltenek. Alapvetően beleilleszkednek a vázolt gazdaságpolitikába. Minimálisan csökken ugyan az áramfelvétel egy lakásban vagy egy munkahelyen, a mi összes költségeink azonban csak legfeljebb hosszú távon mutatnak majd enyhe csökkenést.

djuice 2011.07.24. 01:35:30

@MidiTom:
"Az említett gazdasági hatalmak a népbutító médiával elérik, hogy megkapjuk a napi valóságshowt meg a rengeteg reklámot."
Ez igaz és az is hogy sok lúd disznót győz. A világosan kimutatott 1. és 2. világháború mögött húzódó gazdasági érdekek és tulkép. az ezek generálta fegyverkezés és hadakozás sem sokak számára nyilvánvaló és való igaz vannak a szkeptikusoknak is érveik, hogy egy ekkora bonyolultságú rendszer mint a világ hogy irányítható ennyire optimálisan kevesek kezéből az ő érdekeiknek megfelelően, márpedig trendek mutatnak erre is. Azért is írtam, szerintem nem az emberek között kell keresni a mumust hanem a feljebb álló szellemiségekben, mely a Biblia szerint tiszta sor, már a legelején hogy kinek a felségterületén éldegéljük mi mindennapjainkat tulajdonképpen, de ez már messzire vezetne itt... Elég annyi, az igazság odaát van! :)

Lex Icon 2011.07.24. 11:28:11

Az irányítókat azért nem érdekli, hogy ez a film szabadon terjed, mert tudják, hogy a médiával már annyira agymosott, átnevelt, önálló gondolkodásra képtelen embereket "képeztek", hogy azok csak legyintenek, hogy ez hülyeség, meg összeesküvés elmélet és hasonlók.
Szoktam mondani, hogy az ember a szokásai rabja. Elég néhány hónap, hogy egy adott, korábban idegen "valamit" szokássá alakítsanak. Az emberek rászoktak a TV-re és amit onnan hallanak, azt veszik csak hitelesnek. Bárki bármit mond az már nem hiteles. És nem kell ezt szándékosnak venni, mert akár csak ösztönös, az ember szociológiájából következő folyamat is lehet. Csak ugye a hibát magunkban keresni nem akarjuk. ;)
A folyamatok irányítását nem muszáj néhány ember kezébe képzelni. Az egész világot uraló gazdasági érdekekből is ez következik. Anyagilag ez így jó minden gazdasági vállalkozást vezetőnek. Nekünk meg betanították, hogy a pénz az Isten és minden más alárendelt ennek.
De ahogy a Tárgyaink történetében IS mondják, mára már nem maradt erőforrás, amit a növekvő gazdaság bekebelezhet. Így a "növekedés" már nem lehetséges csak mások kárára. Ezek a mások pedig mi vagyunk. Szintén ahogy mondják, a mai igényeket már nem lehet 1 bolygóval kielégíteni és ez csak tovább romlik, ha az emberek nem kezdenek el gondolkodni, hogy a pénznél van fontosabb is. De ehhez fel kell ébredni.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.07.24. 21:06:10

Ahogy most feljöttem a céghez, nagy posszanással és megfelelő büdösséget árasztva elszállt egy energiatakarékos égő. Az automatát is levágta a hatás fokozása érdekében. 6000 óra élettartam volt ráírva.
Élt kb. 200 órát.

Lex Icon 2011.07.26. 01:01:03

A 6000 óra csak a laborban, megfelelő hőmérsékleten és kapcsolgatás nélkül jön össze, ha egyáltalán tényleg összejön.
A kapcsolgatást nagyon nem bírják a kompakt fénycsövek, de a "bezártságot" se, mert a túlmelegedéstől is kinyiffannak.
süti beállítások módosítása