Korábban már boncolgattam azt a kérdést, hogy a Microsoft mennyire veszi figyelembe a zenészek igényeit a Windows operációs rendszerek fejlesztésénél. A Windos 7 némi görcsölés után, de azért egész szépen támogatja a midis eszközöket. A professzionális zeneszerkesztők és DAW szoftverek igényeit pedig csak úgy képes kiszolgálni, hogy nekünk, felhasználóknak résen kell lennünk, és kellő elővigyázattal kell összekombinálnunk a Windows alapú zenei gépünket, stúdiógépünket. Többször kifejtettem már, hogy bár ennek nem örvendezik senki, a lehetőségek végülis mégiscsak adottak ahhoz, hogy a teljes értékű zenei munkagép előálljon. A Microsoft ezt a területet nyilván eléggé perifériálisan kezeli, mióta nincs profi zenész a fejlesztő stábban. Szerintünk persze ezzel nagy hibát követnek el, mert nem csak azt a pár tízezer kuncsaftot vesztik el, akik a "bad reputation" miatt inkább az almás gépek felé orientálódnak, hanem van ennek egy járulékos következménye is. Azok az emberek, akik bemennek egy komoly stúdióba, látják ott a Mac gépeket, általában azt az infót kapják, hogy professzionális célokra nem alkalmas a Windows. A laikus zenészek vagy ismerősök biztosan nem kapnak a hogyanokról és miértekről részletes tájékoztatást, csak annyit, hogy a Windows PC nem profi. Ez sokaknak bőven elég arra, hogy a számos urbán legendát megerősítve érezzék, és elpártoljanak a Microsoft világától. Mi persze tudjuk, hogy a történet sokkal árnyaltabb, de az tény, hogy a redmondi fejlesztőket mindig rugdosni kellet, hogy a profi zenei alkalmazások megéljenek a rendszereiken.
     Az egész kérdés azért került ismét napirendre, mert pár napja letölthetővé vált a Windows 8 fejlesztői preview verziója. Még nem volt időm leszedni és alaposabban megnézegetni, de pár dolgot már tudhatunk a kiadott infókból, és láthatunk a közzétett videók alapján.

    Tudjuk például, hogy a trendeket követve a MS nagyon rágyúrt a tabletgépek és az érintőképernyők kiszolgálására. Ez persze mindjárt felkeltette a djuice-hoz hasonlóan gondolkozó zenész népek figyelmét. Milyen jó lesz, hiszen a tabletekről majd meg lehet oldani mindenféle okos kontroller funkciókat, könnyen mobilizálható és sokoldalú editor lehet, meg még sok minden más.
     Nos, a Microsoft elég gyorsan lehűtötte a kedélyeket. Kiderült ugyanis, hogy a Windows 8 az ARM chpkészlettel szerelt tableteken nem ad MIDI támogatást. Ez persze a tabletek egy részét jelenti csak, meg még a W8-ra kifejlesztett tabletek piacra kerülése sem holnap lesz, de a dolog elég idegesítően hangzik. Mondják persze, hogy először az iOS sem tudta ezt, utólag foltozták csak bele. A kérdéssel a Synthopia oldal foglalkozik behatóbban. Azért bizakodjunk, hogy nem bénázzák el ezt a dolgot a Windows 8 fejlesztői, és mire kijön a végleges verzió, arra megnyugtató megoldást adnak a problémára. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr133234825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djuice 2011.09.18. 10:03:04

No, egy s más...
Köszi Tom hogy rám hívatkozol, bár én korántsem a w8 vagy win platform miatt hoztam fel a dolgot és az Apple iPadja vagy akár még az Androidos rendszerű kütyük (melyek azért szögezzük le még drágák manapság!) lehetnek alkalmasak az ilyesmire. Persze nem az az irányvonal közel sem hogy majd 50GB-os Kontakt hangkönyvtárakat fogunk rajtuk futtatni (egyenlőre legalábbis), hanem inkább egy praktikusabb GUI-t adhatnak a zenészek kezébe. Talán sokan emlékeznek még az M1-es szintű szintik menüben való lapozgatásaira, kurzor pozicionálásra, értéknövelésre, szerintem pont ezek felváltásában állna az érintésérzékeny tabletek szerepe a mai fő trendek mellékvágányaként. Ha megnézzük, ismét a Korgot tudjuk említeni, mint elsőként a Trinity, majd Triton, Oasys és most Kronos vonalán alkalmazott érinőképernyők nagy atyját, de talán az univerzális tabletek pont azok kezébe is adhatnak majd ezen kívül legalább olyan jól használható eszközt, akik nem feltétlen akarnak megválni régi kedvenceiktől, vagy csak egy kézben szeretnének tartani több dolgot. (lásd MidiQuest szintű multi editorok stb.) És sok nagy sztár előtt bukkannak fel az ilyen táblák, mint kotta megjelenítő is (persze most még csak menőzésből részben), tehát praktikusságuk jócskán a jövőbe mutat, s hogy a win8 mit fog ehhez hozzátenni jó kérdés, én tartok tőle hogy a Linux és az említett tábla OS-ek hamar beelőzik a redmondiakat, mielőtt azok észbe kapnának! Valljuk be, gécéket sosem érdekelte a pro-audio terület, ők a PC jeligéjének megfelelően a mindenki számára elérhetővé tett és házhoz vitt, informatikát (ma már digitális otthont) szeretnék elérni, ami jóval nagyobb tömeglétszám, mint az ezekhez képest szűk tortaszeletnyi zenei terület és egyes emberek ennek függvényében talán sosem hallottak a midiről, elég ha a dvd-jüket meg tudják nézni stb.
Itt talán a zeneipar megfelelő szereplőinek kéne jobban lobbizni hogy teljesebb lehessen a rendszer ilyen szempontból is, mint ahogy most redmond igéri is, a w8 esetében a fejlesztők felé sokkal nyitottabra veszik a figurát a progit illetően. Ezt kellene idejekorán meglovagolni, hogy akár a linux distrokhoz hasonlóan legyen egy pro-audiora szánt validált win rendszer is végre, bár a kérdés azért ott van, hogy mennyire éri ez meg nekik, hisz vannak akik mindig is kizárólag Apple alá fejlesztettek és talán az almás táborok bizonyos rétegei joggal mondhatják, hogy mit tornázzanak ők win-es rendszerek kipofozásán, ha pl. egy Logic Audio, egy Digital Performer, egy Digidesign hosszú évek tapasztalataival és működési biztonságával garantálnak minőséget is ott?!
Szerintem a win továbbra is a "szegény ember vízzel főz" kategória támogatója lesz és a kényenc buherátorok játékszere. Aztán 2020-ra meg ki tudja, majd mi minden megváltozik itt is... de ez már egy másik történet. :)

Prophecy · http://www.grapeski.com/ 2011.09.18. 14:46:56

djuice: Azert annyit hozzatennek, hogy az iPad es egyeb tablagepek jelenleg SEM a professzionalis reteget celozza meg, ahogy a Trinity erintokepernyojen sem fogsz felvetel kozben modulalni, mivel nem pontos. Nagyokat szoktam mosolyogni a d-beam kontrolleren is, mert ez kb arra jo hogy a lagziba Pista bat, levegyuk a liberal: "Nemma Jozsikam, ZsanMiselZsar jott el kozenk"

Tovabbra sem hasznalom a Windowst, de annyiban szeretnem azt az oldalt partfogolni, hogy egy kis meloval a XP egesz barati zeneimunkaallomassa valtozhat. Pont ezert van hogy Tamaseknal igenis lehet venni zenere optimalizalt XP-t illetve mar azt hiszem win7-et. De aki a Linux-val jon,ott is a modulokat zenere optimalizalva kell feltenne, ergo ugyaott vagy...
Kivancsian varom a MS ujdonsagat, habar nem tulsagosan valoszinu hogy lecserelnem az OSX-em, hogy csempeket lathassak a kijelzon :)

BonFire 2011.09.18. 20:04:21

Azért azt ne felejtsük el, hogy ez a fejlesztői előzetes a színes képernyő nézegetésén kívül körülbelül semmire sem jó. Nem önálló OS. Még csak nem is béta. Csak egy előzetes. Hogy lássuk a szép, új Metro GUI-t, és gyönyörködjünk a mindenhol megjelenő ribbonokban. ;)

Janca Ákos 2011.09.19. 15:10:38

Először is minden tiszteletem azoké (Syncopa), akik egy PC+Windows gépet zenélésre alkalmassá tudnak tenni.

A címben feltett kérdésre a válasz szerintem az utóbbi.

Hazánkban sokaknak sajnos semmire sincs elég pénzük. Szerintem ez az egyedüli oka annak, hogy Windowst használnak. Mert ahhoz olcsóbban hozzájutnak, azt ismerték és szokták meg - és emiatt azon is "szenvednek" (néha szó szerint).

Aki viszont megízleli, milyen egy Mackel dolgozni, soha nem akar visszatérni. Inkább spórol, áldoz még rá, vagy akár megoldja használt, de megkímélt és tökéletesen működő géppel. A Mac-felhasználók szeretik a gépüket és általában vigyáznak rá. Egy ilyen gépet nyugodtabban lehet megvenni, mint a legújabb PC-t. Sokkal több örömöt fog okozni.

Egy jó minőségű PC hardvert oprendszerrel, szekvenszerrel, hangkártyával felszerelni és azt zenére optimalizálni hasonló összegbe kerül (nem beszélve az utánjárásról, pluszmunkáról), mint egy Mac. Ami mindezt esetleg tudja helyből (out of the box) és még sok mást is. Jobban, szebben, kényelmesebben.

Nem mindegy, hogy a használatot akadályozza-e egy eszköz vagy segíti. Főleg az ún. "kreatív" munka során.

Szóval, szerintem érdemes spórolni még egy kicsit, és elfelejteni a Windowst. Nem fogja tudni behozni az OSX előnyét.

Végül: figyeljétek meg, hogy ha két PC-felhasználó beszélget a gépéről, akkor általában panaszkodnak egymásnak, mi nem ment, miért nem ment, hogy fagyott le stb.. Amikor viszont két Maces beszélget, akkor mosolygó arccal osztják meg a jó tapasztalataikat: "és ezt is tudja, azt is tudja..." stb.

Bocs, tudom, hogy kicsit szektásnak tűnik, de hosszú tapasztalatból beszélek. Persze, nem akarok PC-Mac vitát generálni. Szerintem a legfontosabb az, hogy ismerjük és jól használjuk a saját cuccunkat - éppen, ami van. Nem szabad isteníteni a felszerelést. A lényeg mindig bennünk van. "Aki tud, mindenen tud..." :-)

djuice 2011.09.20. 23:04:58

@Janca Ákos: "Amikor viszont két Maces beszélget, akkor mosolygó arccal osztják meg a jó tapasztalataikat"

Azért ott sem fenékig tejfel a világ, különösen, mióta kiderült hogy OSX-re az intelre váltás után rohamléptekben jöttek a vírusok és sajnos a cégnek fölényes magatartása miatt semmilyen tapasztalata és ellenszere nem volt ezek ellen! Röhögtek is akkor a nagy machintoson a pc-s gyerekek, hogy olyan virnyákat benyelt szegény, amik a w95-ös idők szintjén voltak és lefegyverezték az almás marhadrága gépeket.
Én elhiszem hogy aki macezik annak az menyország mert megszokta, de sajnos aki Linuxozik az tudja hogy jóval elavultabb egy OSX nála, a Win meg talpon akar maradni, lásd most hozzák az új "élet érzés" feelinget a metro slideal, úgyhogy alma ide, alma oda én 3x annyit biztos nem adnék érte mert a hardvere sem túl up to date ahogy ezt ismerjük régóta, meg hát itthon jóval drágább mint az usában. A szoftverek rajta ugyanúgy a gyerek kategória, amihez ha valaki komolyan akarja csinálni + meg kell venni egy nagy Logicot, egy Premiert stb. és akkor már javában nem lehet a PC-hez hasonlítani.
Biztos jó rajta dolgozni, csak a PC még mindig 5x olcsóbb tőle. :)

djuice 2011.09.20. 23:10:01

Az lemaradt, hogy sok maces dobálja fel a windowst (számomra is érthetetlen okból) az almájára és azt használja. Ez vajon miért lehet szerintetek?

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.09.20. 23:19:48

@djuice:
Ez számomra is súlyos rejtély :)

Janca Ákos 2011.09.21. 00:27:31

Azért van értelme feltenni Windowst Macre, mert az Apple által gyártott hardver általában megbízhatóbb, mint egy PC. A Windows jobban használható rajta.

Néha, mint én is, kénytelen az ember feltenni Wint is a Macre - vagy mazochista :-).

A többi megjegyzés meglepett, mert 15 éve folyamatosan használok Macintosht más platformokkal együtt, és nagyon más a tapasztalatom.

Az OSX-emen soha nem is volt és most sincs vírusvédelem, mert nem kell.

Az Apple hardver kifejezetten "up-to-date"-nek nevezhető, mivel a legjobb és legújabb megoldásokat tartalmazza: műszaki, ergonómiai és esztétikai szempontból egyaránt.

Egy Mac nem kerül 3x annyiba, mint egy PC - de micsoda minőségi különbség van a felszereltségében, kivitelezésében és a megjelenésében! A dobozból kivett Macet azonnal teljes értékű használatba lehet venni.

Az OSX nem elavult, hanem épp ellenkezőleg: a világ legfejlettebb oprendszere, a hozzá tartozó programok pedig egységesen és logikusan működnek, a "gyerek kategóriától" nagyon távol.

Bocs, ezeket muszáj volt röviden rendbetenni. A továbbiakban nem szeretnék vitázni. Ajánlom, hogy közelről ismerkedj meg, dolgozz egy Mackel, és szerezz személyes tapasztalatot.

Janca Ákos 2011.09.21. 00:42:12

OK, a végére még egy "városi legenda":

Tudtátok, hogy a laptopok tetejére ragasztható különböző PC-s emblémák a Macesek körében is népszerűek? Egymás között csak "lopásgátló matricának" hívják - mert szükség esetén kitűnően le lehet vele takarni az almát. :-)

djuice 2011.09.21. 01:58:33

Kicsit vitatkozásnak fog hatni, pedig csak a "nem fenékig tejfel ott sem" kérdéskör van kifejtve:

Nos, amit én hallottam macet használóktól pl. hogy azért raknak rá win os-t mert osx-re képtelenek officet írni problémamentesen. (általában nem bírnak megnyitni egy pc-n elkészült xls fájlt, ppt-t stb. de ezen lehet hogy javítanak időközben csak jóval később egy új office kijövetele után)

15 évig használni valamit nagyon szép, de biztos van aki másképp használja, esetleg programot is ír rá! Azért az nem egy és ugyanaz! :)

Vírus? Hát voltak fenn videók hogy égett le macbook mert egy vírus processz megfőzte a cpu-t, ramot... :)

Talán az is ismerős hogy a maceket sokáig nem lehetett bővíteni és most is csak korlátozottan de azt legalább méregdrágán! Az meg hogy a világ legfejlettebb OS-e, az nagyonnagy ferdítés! Unix alapokon nyugszik, de közel nem kerül bele annyi fejlesztés mint egy Linux kernelbe, ráadásul nincs fél éves rebuildje a tényleg új dolgok miatt mint a Linuxnak (jó a windowsoknak sem), de csak hogy a lemezkezelés elavultságát nézzük érdemes erről egy-két Linux oldalt elolvasni, magyarul is van szó róla!

Egyes vélemények szerint egy mac gyári szoftvercsomagja egyenlő egy PC-mellé vásárolt chip magazin dvd mellékleten található free programokkal, magyarul otthonra pont jó, de ha pl. valaki grafikázik, webtervez, videót vág, zenél akkor már ugyanúgy meg kell venni a jobb cuccokat rá, mert anélkül óvoda az egész.

S hogy mindezt hogy lehet kívülállóként megítélni napi használat nélkül? Nos "nem muszáj a szart megenni hogy tudjuk milyen büdös" - idézvén egy ismerősömet.
Azaz elég azok közül párat ismerni akik tudnak tapasztalati véleményeket mondani, netán látni ezeket adott rendszeren dolgozni élesben + a szavahihetőbb blogokban és informatikai írásokban elmélyülni. Nincs új a nap alatt, mindenre lehet jót-rosszat mondani, de hogy a mac világa a windowsnál is nagyobb lenyúlás azt bátran mondom, amellett hogy tudom vannak akik a 18. video sávot tudják rajta egy röccenés nélkül importálni vágásnál egy Adobe Premierben, miközben pillanat alatt 12MP-es képet is szerkesztenek alatta Photoshopban klikk-klakk és hogy ilyenek sosem mennek windows alatt 4 magon sem, csak ezért 1-2 milkát leszurkolni = venni 3-4 csúcs PC-t és gridben ue. megcsinálja...
Na de távolra jutottunk a w8 kapcsán így már, sorry! :)

Janca Ákos 2011.09.21. 04:27:51

Szia djuice, kösz a választ. Az összes infód másodkézből származik. Most már értem. Nincs gond. :-)

Az Office egyébként jobb OSX alatt, de ha tényleg jót akarsz, akkor egyszer majd próbáld ki a Pages-Numbers-Keynote szoftvereket is.

Én kreatív munkára használom a Macet. Nem bővítgetem, programozgatom, installálgatom folyton. Nekem egy eszköz, hogy meg tudjam vele valósítani, amit elképzelek. Ne az utamba álljon, hanem segítsen. Így öröm vele dolgozni.

Az eredeti cikkben is szerepel, hogy a komoly stúdiókban Macintoshokat használnak. Ez nemcsak zenei területen igaz. Nem azért, mert divat vagy mert felvágnak vele. Tudnának PC-t venni. A válasz az, hogy azért, mert a Mac működik - és profi környezetben csak ilyen eszközökkel lehet dolgozni.

Tamásék tevékenységét én azért tartom nagyra, mert a finomhangolt konfigurációikkal pont azokon segítenek, akiknek a fentiekre nincs pénzük. Sok tehetséges ember van, aki nem tudja megvenni azt a Macintosht, ami járna neki. Ahelyett, hogy a tehetségét bontakoztatná ki és alkotna, kénytelen drivereket installálni, vírusokat hajkurászni, programokat lopkodni és összehangolni, egész nap hallgatni a zajos hűtőventillátorokat, és olvasni a borzasztó színű képernyőkön az elbénázott tipográfiájú szövegeket...

Ez a küzdelem - néha rémálom - sokat ront a "felhasználói élményen". Egy érzékeny alkotó embert, pl. zenészt, grafikust, gyakorlatilag visszavet a munkájában, az előrehaladásban. Amikor valaki Macet kezd használni, ettől a súlytól szabadul meg.

Az utolsó hasonlat pedig tényleg csak azt bizonyítja, hogy az ízlések mennyire eltérhetnek. Valószínűbb, hogy akinek "büdös" a Mac, az sajnos soha nem volt olyan helyzetben, hogy megkóstolhassa.

hansan 2011.09.21. 15:30:56

Sziasztok!
De jó hogy nem fogtok vitatkozni a dolgon!Szerintem sokban múlik a felhasználás módjától.Az emberek nagy részének fingja sincsen hogy mit tud a gépe(ez logó és oprendszer független).
Zenére pedig leginkább a zenélést javaslom.(aki előbb ér a Billboard lista élére az nyer)üdv(ja, fut az 1.5 oprendszer a KRONOS-on Hangfoglaláson debütál)

djuice 2011.09.21. 18:25:06

@Janca Ákos:

Ákos, félre értessz! Nem a mac a büdös és nem a mac a szar, ez csak egy jó ismerősöm mondása, mely obszcén mivolta ellenére jól példázza, nem kell mindent testközelből ismerni hogy hiteles véleményt alkossunk róla, de az hozzá tartozik hogy nem mendemondákon alapuljon a vélemény. Nekem van kb 5 ismerősöm aki mac felhasználó, ebből 2 ortodox és rögtön kést ránt ha a legkisebb bántást merik rájuk mondani, mert szent grálnak tekintik a computerüket, holott ők is meséltek már elégedetlenségekről. Van a másik 3-4 ember akik pártatlanul megmondják a frankót ezekről legyen mac vagy win vagy linux és láttam is őket sokszor dolgozni. Írtam is hogy videóvágásra, utómunkára nagyon pörögnek ezek a dolgok, de ezek fix munkagépek és nem neteznek stb. rajtuk. Így egy win gép is stabil lehet évekre. Egyik studiós srác 2000 óta a G3-as macjén dolgozik Digital Performerrel ő is megvan vele, de tudja hogy minek van kitéve egy 12 éves géppel. A vinyója bármikor beállhat, bármi megdögölhet egy ilyen matuzsálemben, de még működik, ellenben kizártnak tartja hogy 1 misi körül újra beinvesztál egy vaciúj macre, inkább 2 pct vesz az ár feléért és rádob egy új Samplitudeot. Jól elmegy pedig a studiója, nem panaszkodhat, de drága és új macre nem akar beruházni, mert a vírusok igenis léteznek a védtelen macecr, ilyen szempontból egy win gép már bejáratott antivir szoftokkal sokkal stabilabb mivel az új osx-ek nagyon abba az irányba mentek el hogy a megbízhatóságot feláldozták a látvány ürügyén ezt sok macestől megkérdezheted, mennyivel stabilabbak voltak a régi osx-ek anno...
Ismétlem, ez nem vita, ezek tények, legfeljebb te nem hallottál róluk, de bármikor utánnuk nézhetsz, bár ha az elégedettséged megvan, persze nem kötelező. Épp ezért nem biztos hogy nem az jár jól aki kellően körültekintően tájékozódik és nem divatból vesz dolgokat, mondhatnám úgy is a puding próbája az evés, de ha más már "Mac"kóstolta :) és neki nem ízlik, talán érdemes megfontolni, mielőtt magunk is "belekanalaznánk". Ilyen téren az apple termékeket ha csak az agresszív Steve Jobs reklámokat megnézed, sokkal inkább belesúlykolják a fogyasztói társadalom elméjébe, hogy ez a trendi csak ezt vedd, s pont ilyen a microsoft is csak lájtosabban, így ismét a linux szabadszoftver-elvűsége és higgadtsága számomra a szimpatikusabb.
És valamiről még nem beszéltünk, egy macintosh hazai szervízeltsége a lenyúlások non+ultrája, nagyon sok elégedetlen mac hívő vásárló elkámpicsorodását okozva sajnos, tehát nem hinném hogy meg tudnám győzni magam a termék hasznossága mellett, még ha adott módon kiváló teljesítményt is nyújthat mint mondod, és ez nem mac utálat, inkább józan gondolkodás, amiért nem vesz méregdrágán kétes esélyű berendezést vele az ember, ez a véleményem. És mondom, biztos jó használni akinek bejön, de számomra drága és nincs kiforrva/támogatva megfelelően napjainkban. Az meg hogy esetleg külföldi nagy sztárok ilyennel lépnek fel egyfajta státusszimbólum is lehet, nem feltétlen a mindenek felett álló tökéletessége az!

Janca Ákos 2011.09.21. 22:32:59

Nincs hibátlan rendszer. Én is igyekszem objektív maradni, nem divatból veszek dolgokat, de szeretem, amivel dolgozom - remélem, ez nem baj. :-) Hála Istennek, szerencsém van, hogy találkozhattam a Mackel.

Azért az beszédes, hogy az ismerősöd most is jól megvan a stúdióban a 12 éves konfigurációval.

A pont pedig Hansannál van.

Köszönöm a beszélgetést, üdv!

djuice 2011.09.22. 19:00:15

@Janca Ákos:
"Azért az beszédes, hogy az ismerősöd most is jól megvan a stúdióban a 12 éves konfigurációval."

Pontosan, de volt neki is többször már szervízben így tudja hogy ha pl egy határidős munka alatt megfázik a gépe mivel játszik. Persze mondhatnánk milyen studió az ahol 1 gép van. Nos kicsi, és a lényeg azon van hogy a vasak amiket használ DP-hez vannak konfigurálva. Jól megy persze a 8 éves drivereivel mai napig, mint ahogy egy w95 is működhet ha nem vágják agyon, de nála a dolog azért rizikós mert azok a gépek egyáltalán nem bővíthetőek. A mai macek már teljesen mások és ez a lényeg, hogy sokat vesztettek stabilitásukból és értékállóságukból. Ezért nem éri meg ennek a srácnak sem drágán új macre váltani, mert nincs kibiztosítva a stabil működésről, ráadásul pl a Digital Performer is gyakrabban kényszerül javítócsomagok kiadására mint régen. Akkor 10 éve kijött a program és fújt a szél! Máig is működik. Ilyen szempontból persze semmi nem tökéletes már manapság (lásd windows frissítések stb.) de az egész dolog ami miatt följött ez a kis ellentmondás a megfogalmazásaidra, hogy ne kezeljük azért olyan szinten a mac osx-et hogy az a világ legfejlettebb és megdönthetetlen dolga, szó nincs erről.

djuice 2011.09.22. 19:24:24

@hansan:
"Az emberek nagy részének fingja sincsen hogy mit tud a gépe(ez logó és oprendszer független)."

Ez igaz általánosítva, de akik komolyabban csinálnak valamit nagyon is tudatosan megválogatják miből mit vesznek akár mac akár pc a platform. Ugyanakkor persze vannak akik tesznek egy nagyot zenei szempontból is az "ámítógépekre". Körülveszik magukat dögös hangú vasakkal, a rendszer végére nyomnak egy soksávos hardver audio recordert, (súlyosabb esetben szalagos analóg studio magnót!) :) és panaszkodhat mindenki amire akar. Ja, és a tény is tény marad a win sosem a proaudio szemszögéből fejlesztett OS lesz, sőt egyre inkább általános célú design oprendszer. Ha azt a trendet figyelembevesszük, hogy az emberek 90%-a netre és mailezésre használja a gépét, vagy esetleg wordben megírja a szakdolgozatát ki-ki, így akár felesleges is xp után mást fejleszteni redmondban és a google csinálja jól. Ír egy web alapú OS-t és igaza lesz, mert a közönség 99,9%-át nem fogja érdekelni a midi meg a többi felesleges dolog. A zenészek meg szépen eljárnak majd a Syncopába Kronosokat venni és újra a vas fog terjedni amiben biztos hogy lesz midi! :)

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2011.09.23. 00:01:01

Szándékaimmal ellentétben ismét előtört itt a Mac-PC polémia. A felsorolt érvekhez és ellenérvekhez nem fűzök kommentárt, mindenki döntse el, kinek ad igazat.

Magam részéről csak egyetlen dolgot szeretnék hozzáfűzni. Időnként azért én is dolgozom Apple gépekkel, így-úgy kapcsolatban kerülök velük. Kb. 10-12 évvel ezelőtt határozott csábítást éreztem arra, hogy át kéne térnem Macre. Mára ez a vágy teljesen elmúlt. De nem azért, mert a Windows annyival jobb lett közben :)

djuice 2011.09.23. 00:17:33

@MidiTom:
"Mára ez a vágy teljesen elmúlt. De nem azért, mert a Windows annyival jobb lett közben"

Itt a lényeg! A mac-osx régi önmagához képest vált törpévé és kommerszedett a win szintjére, miközben státusszimbólumként tovább kívánják pompáztatni embertelenül drága áron. Lehet hogy a winnél még ma stabilabbak, de ez csökkenő tendencia sajnos, mint ahogy a másik hírblokkban a tervezett elavulásról már szó esett...
Meggyőződésem, ha nem találják ki az ipodot, iphonet stb. a cég rég a süllyesztőben volna színvonala esésével.

Prophecy · http://www.grapeski.com/ 2011.09.23. 07:46:38

En meg annyit tennek hozza, MidiTom szavaihaz, hogy az hogy min zenelsz teljesen mindegy. Valaki erre eskuszik masok meg arra. A lenyeg a zene es az alkotas...

djuicenak azt javaslom hogy mielott velemenyt alkot, tapasztaljon (a szajhagyomany nem tapasztalas)... :)

djuice 2011.09.26. 14:55:52

@Prophecy:
Valóban van egy olyan mondás hogy nincs rossz hangszer csak rossz zenész, de azért a realitáshoz közelítve kíváncsi lennk kinek esne ma a mindegy kategóriába ha egy Kornos helyett egy Matador orgonán kellene játszania. Persze nekem is van ismerős aki a világért nem válna meg ős DX7-esétől, de azért nem ennyire szabályosan szögletes már a világ mint régen volt... :)
Ami a tapasztalást illeti, nekem pár ismerősöm mint írtam fenn rendelkezik mac-osx-el és első kézből származnak az információim, nem a ludasmatyiból olvastam őket. De fordítsuk meg! Ha te hallasz információkat pl a Zaporozsec gépjárműről, addig nem hiszed el igazak-e még magad nem vettél egyet? Az embernek azért van füle szeme esze stb. hogy használja, nem kell mindenbe nyakig benne lenni hogy belelássunk (sőt bizonyos esetekben nem is jó egyáltalán benne lenni...) :D

Prophecy · http://www.grapeski.com/ 2011.09.26. 15:42:32

@djuice: A Kronos és a Matador között technológiai különbség van, maga a zenei élmény valójában hasonló.
Nyilván itt nem arról van szó hogy jobban szól az egyik mint a másik, de ez megint relatív.
Valaki Ferrarit szeret vezetni, valaki meg az istenért sem válna meg a kocka Ladájától. Én '96 (pontosabban 14 éve 9 hónapja és 3 napja) óta használom a Trinitymet, azóta volt már jópár újdonság Korg részről, de még mindig nem szántam el magam arra hogy megváljak Tőle.

Zaporozsec: Akkor kettőnk között ez is nagy különbség, ha hallok valamiről először kipróbálom (testdrive) és utána mondok róla véleményt. Egy Zaporesoben ulni amugy is megfizethetetlen :)))

djuice 2011.09.26. 16:37:56

@Prophecy:
Nekem is volt Trinity és örültem hogy hosszú idő után eladhattam. 99-ben mikor hozzám került, jó is volt az, csak a Triton és társai miatt megbukott, lásd ma 80e-ért lehet az 5 oktávos pluszt kapni!!!
Mindegy, mindenre lehet kontrázni...
És most egy hír a macintosh funoknak hogy más forrásból is alátámasszam a "szájhagyományt":
pcforum.hu/hirek/13183/Kapitalis+biztonsagi+hibat+talaltak+a+legujabb+MacOS+X-ben.html

Prophecy · http://www.grapeski.com/ 2011.09.26. 16:55:37

@djuice: Ma már ugyanezen az árakon lehet kapni régi workstation-t, Nem hiszem hogy a Trinity széria megbukott volna. A Trinity szériát annyira tervezték ami volt, mint mondtam új technológia jött, de az alapelv szinte ugyanaz.

Machír: Köszi, alapból nem engedek senkit a gépemhez nehogy fel tudja törni. :)
Azért emlékeztetnélek a következőre: www.wikivs.com/wiki/Apple_Mac_OS_X_vs_Microsoft_Windows#Viruses

djuice 2011.09.26. 20:19:46

@Prophecy:
Nem úgy értem hogy a Tri bebukott eladásilag mint hangszer, sőt! (legalábbis a kereskedőknél nem) Csak kijött a Triton, a Triton LE stb, utóbbi olcsóbban ua. vagy jobb hangkészlettel és több tudással, ráadásul pont ebben a korszakban kezdtek felére, harmadára, negyedére esni az ilyen újonnan nagy értékű hangszerek árai használtan, ami korábban sosem volt tetten érhető! Bővült a piac, nőtt a kereslet, tömegtermelés, stb. A Trinity esetében inkább az volt a bukta, hogy nem fejlesztették az operációs rendszerét, holott megjelenésekor pont ez volt benne az egyik nagy durranás. Persze most már tudjuk, az is a tervezett elavulás része volt ha ez igaz. :)
Szerencsére azonban a szinti piac talán azon szerencsések egyike, ahol csak érdemileg avul el egy Trinity tipusú ws, de mechanikailag, használhatóságában, működési megbízhatóságában ma is japán minőség! A maiakkal hogy mi lesz, jó kérdés.

Ja, Kronos vs Matador: persze direkt sarkított a példa, de csak ha technológiai különbség lenne, akkor zenei inspirációban te nem vélsz különbséget??? Azért ezt gondolt át! Egy gitáros is megmondhatja egy pozdorja kínain milyen játszani és mi inspirál jobban egy hand made darabnál. Nyilván nem az árcédula tartalma.
Na jó messzire kanyarodtunk, elnézést mindenkitől!
süti beállítások módosítása