Autotone gitárra


     A gitárosok örök nyavalyája az elhangolódás. A gyártók mindenféle furmányt bevetnek, hogy javítsanak a a helyzeten. Léteznek motoros automata hangoló rendszerek, és itt a Bitzenede blogon is beszámoltam már az EverTune-ról, ami mechanikus elven képes a hangolást hosszú ideig megőrizni. Tudjuk, hogy amit mechanikával meg elektronikával meg lehet oldani, azt valakik előbb-utóbb DSP-vel is meg fogják próbálni szimulálni. Ezt tette az Antares,  a híres-hírhedt Autotune hardveres és szoftveres megoldásait kiagyaló cég is. Az ATG-6 rendszert már tavaly nyáron bemutatták, azonban sok minden nem történt azóta. Most viszont a téli NAMM Shown bejelentették, hogy a Peavey és a Parker is piacra dob ilyen harceszközzel felszerelt gitárt, és így ismét megélénkült az érdeklődés. A képen látható áramkört be lehet építeni a gitárba, mindössze egy hex pickup kell hozzá, aztán csókolom. Természetesen ha a hex pickup meg a DSP benne van a gitárban, akkor más sok érdekességet meg lehet csinálni, nem pusztán a pontos hangolásra korlátozódik a rendszer működése. Az ANtares oldalán látható kis videók szemléltetik a lehetőségeket. A különféle funkciókat midin keresztül lehet vezérelni, akár pedálról, akár - mert hogy manapság már kötelező - iPhone, Ipad appokról.
     Azonban mint előre tudhatjuk, erről a megoldásról a gitárosok hajtépésig menő vitákat fognak folytatni, mert ez minden esetben bekövetkezik, amikor a gitár klasszikus felépítéséhez valaki bármilyen módon hozzápiszkál. Nekem speciel vannak szkeptikus gondolataim, de nyilvánvaló módon ki kéne alaposan próbálni, mielőtt az ember konkrétumokba bocsátkozik. Majd kiderül :)
      A rendszer és a vele szerelt gitárok előreláthatólag 2012 3. negyedévtől kerülnek forgalomba. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr404044097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása