A KORG kellemes húsvéti ajándékkal lepte meg a Kronos tulajdonosokat. Végre kijött a hangszerhez a számítógépen futó szerkesztő program. Sokan persze értetlenkedtek, hogy ugyan minek is kell a Kronoshoz számítógépes editor, mikor a saját grafikus, érintőképernyős felületén annyira szépen, gyorsan és áttekinthetően lehet dolgozni. Elég sokan vannak azonban, akik teljesen a PC-hez vagy a Mac-hez nőve dolgoznak, és szeretik a nagy képernyőn egerészve elérni a paramétereket, és a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban megcsinálni az új program hangszíneket, combikat. 
    Az új szerkesztő progi nem más, mint egy Kronosra aplikált SoundQuest. A feltelepítése nem igényel semmiféle hokuszpókuszt, installáltam, rádugtam a PC-re a Kronost USB kábellel, és azonnal ment is az egész. Helyesebben egy lépésnek meg kellett előznie a telepítést, mégpedig az új 1.6.0 sorszámú operációs rendszer feltöltésének. Az új OS ugyanis néhány apróbb bugfixen és az EXS Uninstall funkción kívül pont azért jött ki, hogy támogassa az editorral való együttműködést. 
    A szerkesztő program kialakítása, ablakai és grafikája teljes mértékben a Kronos megszokott felületére támaszkodik, így nem kell két fajta kezelőfelületet megtanulni. Vannak persze még hasznos extrák, mint például a midi monitor ablak, melyben mindig követhető, hogy mi minden zajlik a hangszer és a számítógépünk között.
    Az editor - mint a Korg hasonló újabb programjai általában - kétféle módban működik. Elindíthatjuk simán standalone módban, amikor minden más programtól függetlenül csakis ezt futtatjuk. Tipikusan ezt használjuk, ha hangszín barkácsolásnak állunk neki. A folyamat hatását természetesen valósidőben hallhatjuk. Használhatjuk viszont az editort VST vagy AU pluginként is megszokott stúdiószoftverünk alatt. Cubase-be behívva is mindenféle adjusztálás nélkül azonnal szuperált a program. A plugin szintű használat azért borzasztó praktikus, mert amikor egy adott projekten dolgozunk, a kiválasztott sávon kényelmesen  menedzselhetjük az adott hangszínt úgy, hogy tökéletesen megfeleljen a projektbe tervezett hangzási elképzelésnek. Magam részéről a plugin szintű futtatási lehetőséget fontosabbnak gondolom, mint a standalone módot. 
    A szoftver és az OS upgrade is ingyenesen letölthetők a KORG oldaláról.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitzenede.blog.hu/api/trackback/id/tr814374314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djuice 2012.04.16. 00:33:49

Némely kósza netes infók szerint, a nyáron érkezhet az M50-et nyugdíjazó mini Kronos is!

djuice 2012.07.18. 01:26:39

Nos, furán érezheti magát aki 1 milkát beleölt a Kronosába, ugyanis itt a Kronos-X hardveres bővítéssel!
Mindenki egy Kronos Le-re várt, erre a cég megmutatja, milyen jó 1 év alatt nyugdíjas pályára tenni az első generációs, anno titokzatos nagy 9-est. Egyre elkeserítőbb a szemlélet és vele a tény, hogy esélye sem lesz ezeknek az új csodáknak olyan életeket megélni akár egy Hammond orgona, vagy hogy Szabó Sanyi gitárművész barátunk hajdan volt írásából idézzek: "van aki még az M1-esét sem ismerte ki teljesen!"
Hová világ ez a rohanás???

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2012.07.18. 16:30:02

@djuice:
Nem tudom, mit aggódsz, helyesebben inkább károgásnak nevezném :)
A Kronosszal valójában nem történt semmi a piros X-et leszámítva. Azt biztos a Mulder ügynök ihlette. Akinek megvan már a Kronosa, az eldöntheti, hogy rak-e bele nagyobb SSD-t vagy nem, illetve hogy felbővíti-e a RAM-ot vagy nem. Hátrány tehát senkit sem ér, pont ezért jó az ilyen fajta moduláris építkezés és a rugalmas szoftveres frissítési lehetőség. Igazából arról van szó, hogy a Kronos népszerűvé válásával jó néhány "3d party" fejlesztő cég kidobott monumentális könyvtárakat. Nálunk ezekért a nép ritkán ad ki pénzt, a világ más részein viszont igencsak meglódultak ezeknek az eladásai, és ennek következtében előfordult, hogy a 30G SSD szűknek bizonyult. Azt mondta tehát a KORG, hogy az új modelleknél ne kelljen mindjárt azon spekulálni, hogy ha valaki bespejzol, akkor mindjárt SSD bővítés vagy csere váljon szükségessé. Ami a memóriát illeti, mi eleve felbővített Kronost kínálunk alapáron már régóta, megvan hozzá a hátterünk. Operációs rendszer terén pedig a kettessel sem áll le a fejlesztés természetesen.
Nem látok tehát semmi bonyodalmat, a dolgok fejlődnek, a Kronos pedig képes fejlődni, és ez jó.

djuice 2012.07.19. 14:31:14

@MidiTom: Elnézést ha vészmadárnak tűnően fogalmaztam, de talán én úgy értelmezem hogy alapból nagyobb kapacitást kapnak a ma vásárlók, mint a "tegnapiak" azonos pénzért és ez azért nem mindegy. Persze lehet hogy ez csak kényelmi szempont hogy mikor mennyi hangkészlet álljon rögtön rendelkezésre töltögetés nélkül, van aki mai napig elvan a Tritonjával is 10MB ramon és persze jól ismert szlogen hogy a változtatás és specifikáció stb. joga fennál, de összességében mégis becsapva érezheti magát kissé egy korábbi Kronos tulaj. Az is igaz hogy ebből csak nálunk vagy hasonló kvalitású országokban lehet ügyet csinálni, ami a Korgnak 0,1% os piac kb. de nyilván nem a multik érdekét nézik a felhasználók és tudvalevő hogy nyugaton 1 buli gázsijából összejön egy ilyen hangszer.
Mindenesetre nekem a hír rögtön egy ismerősöm esetét juttatta eszembe, aki anno 90-ben másfél havi spórolt keresetét adta egy számológépes databank Casio óráért és két hét múlva az új verziót kibővített memóriával 20%-al olcsóbban látta meg egy kirakatban...

djuice 2012.07.31. 14:26:33

A Korg USA máris leárazta a Kornos classic szériát az új X árnyékában. Érdekes lesz az "ár-apály" hullámai mikorra szelik át a nagy vizet ha! egyáltalán ide elérnek majd.

www.synthtopia.com/content/2012/07/30/korg-usa-announces-lower-prices-on-korg-kronos-workstation/

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2012.07.31. 15:48:21

@djuice:
Látom, nagyon a szíveden viseled ezt a kérdést! :)
Igen, megtörtént a dolog, de a mi olvasatunkban ez úgy hangzik, hogy vagy kéri valaki az "ixesített" Kronost a listaárért, vagy beéri az eredetivel, akkor nem rakjuk bele a bővítést, és persze olcsóbban megkapja.

djuice 2012.08.01. 21:15:51

@MidiTom: Tündéri ez a kis frocli :)
Egyenlőre az én költségvetésemben használtként sem fog szerepelni, ha ez érdekel, mindössze megosztottam egy hírt. Mindenesetre talán nem is emlékszem ilyenre a hangszerpiacon hogy egy év után leáraztak vs. nyugdíjaznak egy modellt, mert itt az újabb helyette.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2012.08.01. 21:31:01

@djuice:
Azt próbálom itt neked is, meg blog többi olvasójának is elmagyarázni, hogy NINCS kétféle Kronos, és SENKI nem járt rosszul, legfeljebb mi, akiknek ezzel kapcsolatban teendőink vannak :)

Bokrock 2012.08.02. 10:47:52

@djuice: Attól, hogy egy luxuskocsiban lecserélik a hang cuccot egy kicsit komolyabbra, még nem nevezném egy új modellnek. Főleg, ha a régebben megvásárolt modellekbe gond nélkül be lehet utólag is építeni. Kicsit hasonló a szitu.
Korábban ennél nagyobb, ill. durvább módosításokkal is adtak ki hangszert, egy árva szóval sem kommentálta a gyár. Csak később, adott esetben a szervizben derült ki a modifikáció.
Jelen esetben pozitív változásról van szó, mely nem zárja ki a régebbi felhasználókat semmilyen új lehetőségből.
Nem cseréltek le semmi olyat, amit maradéktalanul ne lehetne elérni.
Ez a lényege a nyitott, jól fejleszthető cuccoknak...

djuice 2012.08.02. 14:23:09

@Bokrock: Értelek. Én egy olyan esetről tudok saját tapasz alapján, hogy anno egy Emu Audity 2000-be való bővítőt vettem meg behunyt szemmel Proteus 2000-be és még jót utaztam is érte, majd itthon derült ki hogy nem eszi a dolgot a modulom.
Becsületére legyen mondva, a tulaj szó nélkül visszavette postával és visszafizette az árát is, de a legérdekesebb, hogy erről a volt Emu képviseleti ismerősöm sem hallott hogy egy bővítőt nem esz meg egy újabb modell.
A Korgnál maradva, hasonlónak mondható volt a Trinity V3 verzió megjelenése is. Persze akkor már ott volt a Triton is, de nem sok MOSS boardos Trini látott utána már napvilágot, mindenki aki tehette az új verziót kereste, szóval a réginek leáldozott.
A Koronos ügyében nekem csak az a furcsa, hogy ezt olyan csindadrattával mutatták be egy éve, hogy bizton számíthattunk rá, ez nem egy tiszavirág életű modell lesz és lám, máris módosításra "szorult". De nem csűröm csavarom tovább, mindenki vélekedik ahogy kénye-kedve tartja...

Bokrock 2012.08.02. 15:23:07

@djuice: Én pl. örülök neki, hogy dolgoznak rajt :-) .
Számoltad, hányadik frissítés jött ki? Nem ez volt az első, remélem, nem is az utolsó. Szerencsére, most már nem kell minden frissítés alkalmával lecserélni az egész hangszert.
( 60G SSD + 1G RAM pár tízezerről agyalunk..., az eredetileg 30G SSD vszeg kifutott már)
Szerintem az "X" egy jó apropó, hogy szóba kerüljön maga a KRONOS.
Na, milyen igazuk lett...

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2012.08.09. 10:58:07

ÉS TESSÉK: itt a Kronos V2:
www.gearzonemusic.com/Kronos/KRONOS_Update_2_0_2.zip

Erről beszéltem, djuice! Ingyen van! Senki nem mondhatja, hogy valami veszteség érte.

djuice 2016.12.27. 20:59:15

Ezt is megéltük! A japcsik kiadták a "néger" Kronost. :D

http://www.menemszol.hu/topic/3147-új-korg-kronos-barnában/

(A 6 kilós kalapácsos 88 bill. klaviatúra azért nem piskóta benne ha tényleg jó is az érzete! A Havian 30 is már nagyon kellemes billentésű!)
süti beállítások módosítása